ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

NASA: Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ανακάλυψε έναν από τους αρχαιότερους γαλαξίες του σύμπαντος

Έχει ηλικία περίπου 13,4 δισ. ετών

NASA: Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ανακάλυψε έναν από τους αρχαιότερους γαλαξίες του σύμπαντος

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) που εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2021 εντόπισε έναν από τους αρχαιότερους γαλαξίες στο σύμπαν.

Στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Nature, οι επιστήμονες λένε ότι ο «γαλαξίας της Maisie» – πήρε το όνομα της κόρης του αστρονόμου Στίβεν Φίνκελσταϊν, που τον εντόπισε ανήμερα της γέννησής της τον Αύγουστο του 2022 -, σχηματίστηκε μόλις 390 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang («Μεγάλη Έκρηξη»), που συνέβη πριν από περίπου 13,8 δισ. έτη.

Οι επιστήμονες λένε ότι είναι ένας από τους τέσσερις αρχαιότερους επιβεβαιωμένους γαλαξίες που έχουν δει ποτέ – αν και αυτή τη στιγμή αξιολογούν περίπου άλλους δέκα, που μπορεί να είναι ακόμη παλιότεροι από εκείνον που ανακάλυψε το James Webb.

Ο Φινκελστάιν, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών υπό το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν δήλωσε: «Το συναρπαστικό με τον γαλαξία της Maisie είναι ότι ήταν ένας από τους πρώτους πολύ μακρινούς γαλαξίες, που εντοπίσε το James Webb και είναι ο πρώτος που επιβεβαιώθηκε φασματοσκοπικά ότι είναι πράγματι πανάρχαιος φασματοσκοπικά»

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν έναν περίπλοκο τρόπο για να προσδιορίσουν την ηλικία ενός γαλαξία: περιλαμβάνει τον καθορισμό της χρονικής στιγμής που το φως έφυγε από ένα αντικείμενο, κάτι που υπολογίζεται μετρώντας την ερυθρή μετατόπιση του γαλαξία, δηλαδή τη μετατόπιση του χρώματός του λόγω της απομάκρυνσής του από τη Γη. Άρα, επειδή το σύμπαν διαστέλλεται, όσο υψηλότερη είναι η μετατόπιση προς το κόκκινο ενός αντικειμένου, τόσο αρχαιότερο είναι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο γαλαξίας της Maisie προστίθεται στη λίστα τεσσάρων άλλων γαλαξιών, που εντόπισε το JWST και επιβεβαιώθηκε φασματοκοπικά ότι σχηματίστηκαν μεταξύ 300 και 500 εκατομμυρίων ετών μετά την έναρξη του χωροχρόνου, όπως τον γνωρίζουμε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.