ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Παράξενο γαλαξία ηλικίας 13 δισεκατομμυρίων ετών που δεν έπρεπε να υπάρχει ανακάλυψε το «James Webb» της NASA

Θα μπορούσε να ανατρέψει όσα γνωρίζουμε για το πώς διαμόρφωσε η σκοτεινή ύλη το πρώιμο σύμπαν

Παράξενο γαλαξία ηλικίας 13 δισεκατομμυρίων ετών που δεν έπρεπε να υπάρχει ανακάλυψε το «James Webb» της NASA

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA ανακάλυψε έναν γαλαξία, εκτιμώμενης ηλικίας 13 δισεκατομμυρίων ετών, που δεν θα έπρεπε να υπάρχει, καθώς είναι ιδιαίτερα «παράξενος».

Ο συγκεκριμένος γαλαξίας, ο οποίος είναι μεγαλύτερος από τον δικό μας, θα μπορούσε να ανατρέψει όσα γνωρίζουμε για το πώς διαμόρφωσε η σκοτεινή ύλη το πρώιμο σύμπαν.

Επιστήμονες παρακολουθούσαν εδώ και κάποιο διάστημα τον ZF-UDS-7329 , όπως ονομάζεται ο γαλαξία αυτός, αλλά δεν είχαν μέχρι τώρα την ευκαιρία να τον παρατηρήσουν από αρκετά κοντά, όπως επεσήμανε ο Καρλ Γκλέιζερμπρουκ, αστρονόμος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Swinburne, που ηγήθηκε της έρευνας, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν προ ημερών στην επιθεώρηση Nature.

Με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb οι ερευνητές μπόρεσαν τελικά να ρίξουν μια πιο ξεκάθαρη ματιά στον γαλαξία, όπως ήταν πριν από περίπου 11,5 δισεκατομμύρια χρόνια καθώς το φως ταξιδεύει με σταθερή ταχύτητα στο διάστημα, άρα η εικόνα αυτών των πρώιμων γαλαξιών που σχηματίστηκαν τόσο νωρίς φτάνει σε εμάς τώρα.

Ο γαλαξίας που δεν θα έπρεπε να υπάρχει τόσο νωρίς μετά τη Μεγάλη Έκρηξη

Η ομάδα των επιστημόνων ανακάλυψε ότι ο ZF-UDS-7329 δείχνει πολύ πιο προηγμένος απ’ ό,τι θεωρείτο εφικτό μέχρι τώρα καθώς φάνηκε να περιέχει περίπου τετραπλάσιο αριθμό άστρων σε σύγκριση με τον δικό μας γαλαξία. Αυτά τα αστέρια έμοιαζαν επίσης αρχαία, ηλικίας περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ετών, πράγμα που υποδηλώνει ότι ο γαλαξίας αυτός είναι περίπου 13 δισεκατομμυρίων ετών.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα μοντέλα κοσμολογίας, αυτό δεν θα έπρεπε να είναι δυνατό, επειδή η σκοτεινή ύλη υποτίθεται ότι δεν ήταν αρκετά «ώριμη» εκείνη την χρονική περίοδο.

«Η βασική θεωρία είναι ότι ένας ωκεανός σκοτεινής ύλης γέμισε το πρώιμο σύμπαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη», είπε προηγουμένως στο Reuters ο αστροφυσικός Ίβο Λάμπε του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Swinburne και εκ των συντακτών της έρευνας.

O ρόλος της σκοτεινής ύλης

Η σκοτεινή ύλη είναι το αόρατο υλικό που αποτελεί περισσότερο από το 80% του σύμπαντος. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν τι ακριβώς είναι και δεν την έχουν δει, αλλά μπορούν να εντοπίσουν τη σκιά της από τον τρόπο που παραμορφώνει το φως σε όλο το σύμπαν.

«Αυτή η σκοτεινή ύλη – δεν ξέρουμε τι είναι στην πραγματικότητα – ξεκίνησε πολύ ομαλά, με τους πιο μικροσκοπικούς κυματισμούς. Αυτοί οι κυματισμοί αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου λόγω της βαρύτητας και τελικά, η σκοτεινή ύλη άρχισε να συλλέγεται σε συγκεντρωμένες μάζες παρασύροντας νέφη υδρογόνου», είπε ο Λάμπε.

Ανατρέπονται τα κοσμολογικά μοντέλα;

Βάσει αυτού του κοσμολογικού μοντέλου ο γαλαξίας, που εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

Οι επιστήμονες μέχρι πρότινος ανέμεναν ότι αυτοί οι μικροί κυματισμοί θα δημιουργούσαν μόνο μικρούς, άτακτους, σαθρούς γαλαξίες στις πρώτες μέρες του σύμπαντος. Μόνο μετά από περίπου ένα με δύο δισεκατομμύρια χρόνια θα έπρεπε να αρχίσουν να διαμορφώνονται αυτοί οι πρώτοι γαλαξίες σχηματίζοντας πιο περίπλοκες, διατεταγμένες οντότητες, σύμφωνα με το Space.com.

Ο ZF-UDS-7329 δεν είναι ο μόνος γαλαξίας που εντοπίστηκε και αμφισβητεί αυτό το κοσμολογικό μοντέλο. Επιστήμονες είχαν ανακαλύψει προηγουμένως έναν άλλο γαλαξία 11,7 δισεκατομμυρίων ετών, που σχηματίστηκε πολύ νωρίτερα από ό,τι θεωρούσα εφικτό.

«Η ύπαρξη αυτών των εξαιρετικά τεράστιων γαλαξιών τόσο νωρίς στο σύμπαν θέτει σημαντικές προκλήσεις στο τυπικό μας μοντέλο κοσμολογίας», δήλωσε η Κλαούντια Λάγκος, καθηγήτρια αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και εκ των συντακτών της μελέτης.

Το δεύτερο εύρημα που προβληματίζει

Ένα άλλο εύρημα που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι ότι ο γαλαξίας ZF-UDS-7329 δεν δείχνει να εξελίσσεται, αλλά μάλλον να περιήλθε σε κατάσταση αδράνειας, πράγμα που «ωθεί τα όρια της κατανόησής μας αναφορικά με το πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται οι γαλαξίες», όπως ανέφερε η αστρονόμος του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Swinburne, Θεμίγια Ναναγιακάρα.

«Το σημαντικό ερώτημα τώρα είναι πώς σχηματίζονται τόσο γρήγορα σε τόσο πρώιμη φάση του σύμπαντος και ποιοι μυστηριώδεις μηχανισμοί τους ωθούν να σταματήσουν να σχηματίζουν απότομα αστέρια, όταν συνεχίζει να το κάνει το υπόλοιπο σύμπαν», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για τον Γκλέιζμπρουκ, πάντως, είναι πολύ νωρίς για να απορρίψουμε εντελώς το τρέχον κοσμολογικό μοντέλο. Αν και ο γαλαξίας αυτός προκαλεί έντονο ενδιαφέρον, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιωθούν οι γενικεύσιμες παρατηρήσεις των επιστημόνων, λέει. « Αν και είναι πολύ εντυπωσιακό το εύρημα, αφορά σε έναν μόνον γαλαξία. Ελπίζουμε όμως να βρούμε περισσότερα· και αν το κάνουμε, αυτό θα ανατρέψει πραγματικά τις ιδέες μας για το σχηματισμό γαλαξιών», επεσήμανε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.