ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Πόσο χρονών είναι η Σελήνη; – Τι έδειξε νέα έρευνα

Μελετήθηκαν κρύσταλλοι που συγκέντρωσε το 1972 η αποστολή Apollo 17

Πόσο χρονών είναι η Σελήνη; – Τι έδειξε νέα έρευνα

Επιστήμονες, έπειτα από νέα έρευνα που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ηλικία της Σελήνης είναι μεγαλύτερη κατά 40 εκατομμύρια χρόνια, σε σχέση με ότι είχαν υπολογίσει.

Σύμφωνα με το Sky News, τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Geochemical Perspectives Letters και αναφέρουν ότι μελετήθηκαν κρύσταλλοι που συγκέντρωσε το 1972 η αποστολή Apollo 17.

Οι επιστήμονες λοιπόν, πιστεύουν ότι το φεγγάρι θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί από τα συντρίμμια που προέκυψαν από το χτύπημα της Γης από ένα πλανητικό σώμα περίπου στο μέγεθος του Άρη – και η ενέργεια από την πρόσκρουση έλιωσε τον βράχο που τελικά έγινε η επιφάνεια του φεγγαριού.

Οι κρύσταλλοι, που είναι τα «παλαιότερα γνωστά στερεά» που σχηματίστηκαν μετά τη γιγάντια πρόσκρουση, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Philipp Heck, υποδηλώνουν ότι το φεγγάρι είναι τουλάχιστον 4,46 δισεκατομμυρίων ετών.

«Όταν η επιφάνεια ήταν έτσι λιωμένη, οι κρύσταλλοι ζιργκόν δεν μπορούσαν να σχηματιστούν και να επιβιώσουν, επομένως τυχόν κρύσταλλοι στην επιφάνεια του φεγγαριού πρέπει να είχαν σχηματιστεί μετά την ψύξη αυτού του ωκεανού του σεληνιακού μάγματος· διαφορετικά, θα είχαν είχαν λιώσει και οι χημικές υπογραφές τους θα διαγραφούνταν», είπε χαρακτηριστικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Philipp Heck, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τις συλλογές μετεωριτών και φυσικής γεωλογίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Σικάγο, δήλωσε πως «είναι εκπληκτικό να έχεις αποδείξεις ότι ο βράχος που κρατάς είναι το παλαιότερο κομμάτι του φεγγαριού που έχουμε».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.