ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ρωσία: Πετυχημένη η τρίτη προσπάθεια εκτόξευσης του νέου διαστημικού πυραύλου Angara-A5

Το πρόγραμμα Angara ξεκίνησε κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1990

Ρωσία: Πετυχημένη η τρίτη προσπάθεια εκτόξευσης του νέου διαστημικού πυραύλου Angara-A5

Ο πύραυλος βαρέων βαρών που αναπτύσσεται από τη Ρωσία από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, πραγματοποίησε επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση από το διαστημοδρόμιο Βοστότσνι στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Ο νέος πύραυλος Angara-A5 είναι το έμβλημα των διαστημικών φιλοδοξιών της Ρωσίας και η εκτόξευσή του αναδεικνύει η σημασία του Κοσμοδρομίου του Βοστότσνι στη δασώδη περιοχή του Αμούρ.

«Όλα τα συστήματα λειτουργούν κανονικά» ανέφερε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos μετά την πυροδότηση.

Χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά για να φτάσει ο πύραυλος την ταχύτητα των 25.000 χιλιομέτρων την ώρα και να φτάσει σε τροχιά, όπου απελευθέρωσε δοκιμαστικό φορτίο.

Σε αντίθεση όμως με τους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους της SpaceX, οι οποίοι έχουν μειώσει δραστικά το κόστος εκτόξευσης δορυφόρων, και τα δύο στάδια του Angara-A5 καταστρέφονται μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής.

Η εκτόξευση είχε αναβληθεί την Τρίτη λόγω προβλήματος σε βαλβίδα καυσίμων και ξανά την Τετάρτη λόγω δυσλειτουργίας στο σύστημα ελέγχου των κινητήρων.

Ο Angara-A5 είχε πραγματοποιήσει μόνο δύο δοκιμαστικές πτήσεις το παρελθόν, το 2014 και το 2020, και οι δύο από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου, αναφέρει το Reuters, ξεκίνησε λίγα χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Ο Angara θα εξασφαλίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στο Διάστημα ακόμα και χωρίς το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, το οποίο η χώρα νοικιάζει από το Καζακστάν.

Σύμφωνα με τη Roscosmos, τα καύσιμα που χρησιμοποιεί ο Angara-A5 είναι πολύ πιο φιλικά στο περιβάλλον συγκριτικά με τον πϋραυλο Proton M, τον μεγαλύτερο που είχε μέχρι σήμερα στη διάθεσή της η Ρωσία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

To ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια μια σειρά από αποτυχίες, πιο πρόσφατα την απώλεια της αποστολής Luna-25, η οποία θα επιχειρούσε την πρώτη ρωσική προσσελήνωση εδώ και μισό αιώνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.