ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σχέδιο της NASA μπορεί να προκαλέσει κατά λάθος μια… εξωγήινη εισβολή!

«Η επικοινωνία αποτελεί μια απίστευτα ενδιαφέρουσα εξέλιξη στην επιστημονική εξερεύνηση του σύμπαντος»

Σχέδιο της NASA μπορεί να προκαλέσει κατά λάθος μια… εξωγήινη εισβολή!

Σχέδιο της NASA περιλαμβάνει τη μετάδοση της θέσης της Γης στο διάστημα μέσω ενός σήματος που θα μπορούσε κατά λάθος να προκαλέσει μια εξωγήινη εισβολή, προειδοποίησαν επιστήμονες της Οξφόρδης.

Το δυαδικό κωδικοποιημένο μήνυμα «Beacon In The Galaxy» θα μεταδώσει πληροφορίες σχετικά με το ηλιακό σύστημα, την επιφάνεια της Γης και την ανθρωπότητα σε ένα τμήμα του Γαλαξία μας που έχει αναγνωριστεί ως η πιο πιθανή πατρίδα εξωγήινων πολιτισμών.

Πρόκειται για μια επικαιροποιημένη έκδοση του μηνύματος Arecibo, το οποίο έστειλε παρόμοιες πληροφορίες στο διάστημα το 1974 χρησιμοποιώντας ένα ραδιοτηλεσκόπιο στο Πουέρτο Ρίκο.

Ωστόσο, ο Anders Sandberg, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μέλλον της Ανθρωπότητας (FHI) της Οξφόρδης, προειδοποίησε ότι η ανταλλαγή τέτοιων πληροφοριών ενέχει κινδύνους.

«Έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο που πρέπει να το λάβετε αρκετά σοβαρά υπόψη»

Ο Anders Sandberg, δήλωσε στην εφημερίδα Daily Telegraph ότι, αν και η πιθανότητα να φτάσει το μήνυμα σε έναν εξωγήινο πολιτισμό είναι μικρή, «έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο που πρέπει να το λάβετε αρκετά σοβαρά υπόψη».

Είπε ότι ο «παράγοντας χαβαλέ» που περιβάλλει την έρευνα για την εξωγήινη νοημοσύνη σημαίνει ότι «πολλοί άνθρωποι αρνούνται να πάρουν στα σοβαρά οτιδήποτε σχετίζεται με αυτό, πράγμα που είναι κρίμα γιατί πρόκειται για σημαντικά πράγματα».

Ο Δρ Sandberg είπε επίσης ότι, δεδομένης της δυσκολίας διάσχισης του διαστρικού διαστήματος, ένα μήνυμα που λαμβάνεται ακόμη και από έναν πολύ προηγμένο πολιτισμό μπορεί να είναι λίγο περισσότερο από «μια καρτ ποστάλ που λέει: “Μακάρι να ήσασταν εδώ”».

Ο Toby Ord, συνάδελφος του Dr. Sandberg στο FHI, διατύπωσε παρόμοια επιχειρήματα στο The Precipice, ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 2020 και στο οποίο ανέλυε τους υπαρξιακούς κινδύνους και το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο δρ Ord είπε ότι το κύριο ερώτημα αφορά την αναλογία των ειρηνικών πολιτισμών σε σχέση με τους εχθρικούς.

Πρόσθεσε: «Έχουμε πολύ λίγα στοιχεία για το αν αυτό είναι υψηλό ή χαμηλό, και δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση. Δεδομένου ότι τα αρνητικά θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερα από τα θετικά, αυτό δεν μου ακούγεται σαν μια καλή κατάσταση στην οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε ενεργά βήματα προς την κατεύθυνση της επαφής».

Τι θα περιλαμβάνει το μήνυμα προς τους εξωγήινους πολιτισμούς

Το προγραμματισμένο μήνυμα, το οποίο θα καταλήγει με πρόσκληση προς τους εξωγήινους να απαντήσουν, περιλαμβάνει βασικές μαθηματικές και φυσικές έννοιες για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου μέσου επικοινωνίας, ακολουθούμενο από πληροφορίες σχετικά με τη βιοχημική σύνθεση της ζωής στη Γη.

Θα μεταδίδει επίσης τη θέση του ηλιακού συστήματος σε σχέση με τα μεγάλα σμήνη αστέρων, καθώς και ψηφιοποιημένες απεικονίσεις του ηλιακού συστήματος, της επιφάνειας της Γης και των αρσενικών και θηλυκών ανθρώπων.

Η Nasa δεν σκοπεύει να στείλει η ίδια το μήνυμα, αλλά προτείνει αντ’ αυτού να μεταδοθεί από το σφαιρικό ραδιοτηλεσκόπιο Five-hundred-metre Aperture Spherical Radio Telescope της Κίνας και το Allen Telescope Array του Ινστιτούτου SETI στη βόρεια Καλιφόρνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ομάδα ερευνητών του προγράμματος δήλωσε ότι η επικοινωνία «αποτελεί μια απίστευτα ενδιαφέρουσα εξέλιξη στην επιστημονική εξερεύνηση του σύμπαντος».

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.