ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Λένε οι ΛΟΑΤΚΙ ότι 1 στους 5 απο την «Generation Z» είναι «δικός τους». Με το επίδομα λοχείας (!) που τους δίνει η κυβέρνηση σύντομα θα γίνουν 3 στους 5 λόγω φτώχειας

Το τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε νέο σπειροειδή γαλαξία (βίντεο)

Βρίσκεται 54 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό της Βερενίκης

Το τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε νέο σπειροειδή γαλαξία (βίντεο)

Το τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε νέο σπειροειδή γαλαξία που περιβάλλεται από σκοτεινή ύλη.

Αυτή η εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA και του ESA δείχνει τον λαμπερό σπειροειδή γαλαξία NGC 4689, ο οποίος βρίσκεται 54 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό της Βερενίκης.

Ο αστερισμός αυτός ξεχωρίζει ως ο μόνος από τους 88 που αναγνωρίζονται επίσημα από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU) ως αστερισμός που πήρε το όνομά του από την ιστορική προσωπικότητα, τη βασίλισσα Βερενίκη Β’ της Αιγύπτου.

Η λατινική λέξη «coma» αναφέρεται στα μαλλιά της, που σημαίνει ότι το NGC 4689 βρίσκεται στα μαλλιά μιας βασίλισσας. Μερικοί άνθρωποι της εποχής της Βερενίκης θα το εννοούσαν αυτό κυριολεκτικά, καθώς η ιστορία λέει ότι ο αστρονόμος της αυλής της πίστευε ότι μια χαμένη τούφα από τα μαλλιά της Βερενίκης είχε πέσει από τους θεούς. Εξού και το όνομα της: Κώμη Βερενίκης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το NGC 4689 κατέχει μια ενδιαφέρουσα —αν και λιγότερο βασιλική— θέση στη σύγχρονη αστρονομία. Το σύμπαν είναι τόσο απίστευτα απέραντο που σε απόσταση 54 εκατομμυρίων ετών φωτός το NGC 4689 είναι σχετικά κοντά για έναν γαλαξία. Αυτή η εικόνα περιλαμβάνει δεδομένα από δύο σετ παρατηρήσεων, το ένα που έγινε το 2019, το άλλο το 2024.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.