ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

To τηλεσκόπιο James Webb ανακάλυψε σύννεφο σκόνης σε ένα από τα φωτεινότερα αστέρια του ουρανού (φωτό)

Εικόνες υψηλής ανάλυσης από το διαστημικό James Webb αποκαλύπτουν δύο δακτυλίους από συντρίμμια γύρω από το Fomalhaut

To τηλεσκόπιο James Webb ανακάλυψε σύννεφο σκόνης σε ένα από τα φωτεινότερα αστέρια του ουρανού (φωτό)

Αστρονόμοι εντόπισαν μια ζώνη αστεροειδών και ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης γύρω από ένα από τα κοντινότερα και φωτεινότερα άστρα του νυχτερινού ουρανού.

Γνωστό ως Fomalhaut, το αστέρι απέχει 25 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Piscis Austrinus.

Σύμφωνα με τον Guardian αν και είναι καλύτερα ορατό από το νότιο ημισφαίριο, μπορεί να παρατηρηθεί από ένα μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, ιδίως το φθινόπωρο. Η φωτεινότητα και η θέση του σημαίνουν ότι εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την πλοήγηση.

Προηγούμενες παρατηρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και άλλα όργανα έδειξαν ότι ο ηλικίας 440 εκατ. ετών Fomalhaut περιβάλλεται από σκόνη και συντρίμμια, αλλά οι εικόνες έδωσαν μόνο μια μερική εικόνα του κοσμικού υλικού που περιβάλλει το νεαρό άστρο.

Τώρα, εικόνες υψηλής ανάλυσης από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αποκάλυψαν το περιβάλλον του άστρου με πρωτοφανή λεπτομέρεια. Πέρα από μια εκτεταμένη εσωτερική ζώνη αστεροειδών που στροβιλίζεται γύρω από το άστρο, υπάρχει ένας δεύτερος στενότερος δακτύλιος βράχων και μπάζων.

«Αυτό που βλέπουμε είναι η σκόνη που παράγεται σε συγκρούσεις μεταξύ πλανητικών ορίων, τα οποία από μόνα τους είναι τα ξεχασμένα από καιρό απομεινάρια του σχηματισμού του ίδιου του πλανητικού συστήματος», δήλωσε ο András Gáspár, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Ακόμα πιο μακριά από το Fomalhaut βρίσκεται ένας εξωτερικός δακτύλιος από συντρίμμια που μοιάζει με τη ζώνη Kuiper του ηλιακού συστήματος, όπου βρίσκονται ο Πλούτωνας και οι άλλοι πλανήτες νάνοι, η Eris, η Haumea και ο Makemake.

Σε αυτόν τον εξωτερικό δακτύλιο οι αστρονόμοι εντόπισαν αυτό που ονομάζουν μεγάλο σύννεφο σκόνης, το οποίο υποψιάζονται ότι δημιουργήθηκε όταν δύο διαστημικοί βράχοι πλάτους άνω των 400 μιλίων συγκρούστηκαν μεταξύ τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επιστήμονες εντόπισαν τα νέα χαρακτηριστικά σε εικόνες που ελήφθησαν από το όργανο μέσης υπέρυθρης ακτινοβολίας του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb. Οι τρεις ζώνες και τα κενά μεταξύ τους υποδηλώνουν ότι αόρατοι πλανήτες περιφέρονται γύρω από το Fomalhaut και διαμορφώνουν το αστρικό σύστημα μέσω των βαρυτικών τους πεδίων. «Πλανήτες τόσο χαμηλής μάζας όσο ο Ποσειδώνας αρκούν για να χαράξουν τις εσωτερικές ζώνες», γράφουν οι συγγραφείς στο Nature Astronomy.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.