ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Εντυπωσιακές εικόνες: Το βόρειο Σέλας όπως το βλέπουν οι αστροναύτες του ISS (βίντεο)

Το φαινόμενο Σέλας - Πως δημιουργείται

Εντυπωσιακές εικόνες: Το βόρειο Σέλας όπως το βλέπουν οι αστροναύτες του ISS (βίντεο)

Η NASA, δημοσίευσε ένα βίντεο με το οποίο μας παρουσιάζει το βόρειο Σέλας όπως το βλέπουν οι αστροναύτες από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Συγκεκριμένα, το πολύ όμορφο βίντεο μας δείχνει σε σύντομο χρόνο ένα αρκετά μεγάλο ταξίδι (time lapse), στο οποίο καταγράφεται το Σέλας πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό και πραγματικά γεμίζει δέος όποιον το παρακολουθεί.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως από τη στιγμή που το βίντεο αναρτήθηκε στο Twitter έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 προβολές.

Επίσης στο βίντεο θα δείτε να ανατέλλει και το Φεγγάρι το οποίο όμως μισοκρύβεται πίσω από τον βραχίονα του διαστημικού σταθμού.

Φυσικά το φαινόμενο αυτό είναι εξίσου όμορφο και από πολλά σημεία εντός Γης στο βόρειο ημισφαίριο, με πιο χαρακτηριστικά την Αλάσκα, τον Καναδά, την Ισλανδία, την Γροιλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ενώ και από το νότιο ημισφαίριο μπορεί κάποιος να δει αντίστοιχο φαινόμενο (Νότιο Σέλας), σε περιοχές όπως η Τασμανία και η Νέα Ζηλανδία.

Το φαινόμενο Σέλας – Πως δημιουργείται

Το φαινόμενο του Σέλας δημιουργείται από ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας, τα οποία, παγιδευμένα από το γεωμαγνητικό πεδίο, κινούνται ελικοειδώς κατά μήκος των δυναμικών του γραμμών και πλησιάζουν την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, όπου συγκρούονται με άτομα και μόρια αζώτου και οξυγόνου και τα διεγείρουν ενεργειακά.

Τα διεγερμένα άτομα και μόρια, για να επανέλθουν στην αρχική, σταθερότερη κατάσταση ενεργειακής ισορροπίας, εκπέμπουν την περίσσεια ενέργειας υπό τη μορφή ορατής ακτινοβολίας.

Δείτε το time-lapse βίντεο που ανέβηκε από τον ISS, πάνω από τη Θάλασσα των Κοραλιών, ανοιχτά της Αυστραλίας:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.