Επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστιο βακτήριο – Τόσο μεγάλο που μπορείς να το κρατήσεις στο χέρι σου

Πρόκειται για το βακτήριο «Thiomargarita magnifica» - Το μεγαλύτερο που έχει ανιχνευτεί ποτέ και ορατό δια γυμνού οφθαλμού

Επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστιο βακτήριο – Τόσο μεγάλο που μπορείς να το κρατήσεις στο χέρι σου

Ένα βακτήριο που ξεπερνά το θεωρητικό όριο που είχαν θέσει οι επιστήμονες σχετικά με το μέγεθος των βακτηρίων, εντόπισαν οι επιστήμονες να πλέει ο αρχιπέλαγος της Γουαδελούπης.

Πρόκειται για το βακτήριο «Thiomargarita magnifica», το μεγαλύτερο που έχει ανιχνευτεί ποτέ, και είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, καθώς έχει το μέγεθος μιας βλεφαρίδας, δηλαδή είναι περίπου 5.000 φορές μεγαλύτερο από τα περισσότερα βακτήρια.

Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να φθάσει έως και τα δύο εκατοστά.

«Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου βακτηρίου είναι σαν να συναντάς έναν άνθρωπο τόσο ψηλό όσο το Έβερεστ», δήλωσε ο θαλάσσιος βιολόγος Ζαν-Μαρί Βολάντ, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο πλούσιο σε θείο θαλάσσιο νερό ενός βάλτου της Γουαδελούπης το 2009, προσκολλημένο σε φύλλο ενός δέντρου.

Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα βακτήρια, το DNA δεν αιωρείται ελεύθερα μέσα στο κύτταρο, αλλά περιέχεται σε πολυάριθμους μικρούς σάκους που συνδέονται με μεμβράνη.

Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο γνωστό βακτήριο είχε μήκος περίπου 750 μικρομέτρων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό το βακτήριο δείχνει πως η ζωή στη Γη έχει ακόμα εκπλήξεις που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε, λέει ο Ζαν-Μαρί Βολάντ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.