Για πρώτη φορά η NASA είδε έκλειψη Ηλίου από τον Άρη! (βίντεο)

Εξωτικές εικόνες με τον Φόβο να μπαίνει «σφήνα»

Για πρώτη φορά η NASA είδε έκλειψη Ηλίου από τον Άρη! (βίντεο)

Μια έκλειψη που ήταν αδύνατο έως σήμερα να δούμε στη Γη κατέγραψε το ρομπότ Perseverance στον Άρη.

Το βίντεο που κατεγράφη εστιάζει στον ηλιακό δίσκο περισσότερο από ό,τι σε προηγούμενες εικόνες και προσφέρει μεγαλύτερο ρυθμό ανανέωσης εικόνας.

Μάλιστα, ο φακός της κάμερας πλοήγησης προστατεύεται με ένα ηλιακό φίλτρο που λειτουργεί σαν γυαλιά ηλίου και μειώνει τη φωτεινότητα της εικόνας. Έτσι, ο θεατής του βίντεο μπορεί να διακρίνει ακόμα και ηλιακές κηλίδες.

Συγκεκριμένα, στις αρχές του Απριλίου, ο πυρηνοκίνητος εξερευνητής της NASA έστρεψε την κάμερα πλοήγησης στον ουρανό ακριβώς τη στιγμή εκείνη που ο Φόβος, ένα από τα δύο μικρά φεγγάρια του Άρη, περνούσε μπροστά από τον Ήλιο.

Ο Φόβος είναι ένας διαστημικός βράχος με διάμετρο 22 χιλιόμετρα και ακανόνιστο σχήμα, θεωρείται υπερβολικά μικρός για προκαλέσει ολική έκλειψη ακόμα και όταν η ευθυγράμμιση είναι η ιδανική. Η αρειανή έκλειψη κράτησε μόλις 40 δευτερόλεπτα, σημαντικά λιγότερο από μια ολική έκλειψη Ηλίου στη Γη.

«Ήξερα ότι θα ήταν καλό, δεν περίμενα όμως ότι θα ήταν τόσο συναρπαστικό» είπε εντυπωασιασμένη η Ρέιτσελ Χόουσον της εταιρείας Malin Space Science Systems, μέλος της ομάδας που χειρίζεται την κάμερα πλοήγησης του Perseverance, σε σχετική ανακοίνωση της NASA.

Σημειώνεται ότι εκλείψεις έχουν καταγραφεί και από προηγούμενες αποστολές στον Άρη. Σε πρώτη φάση, το 2004 συνέβη από τα δίδυμα ρομπότ Spirit και Opportunity, τα οποία μετέδωσαν τις πρώτες εικόνες. Ενώ το πρώτο βίντεο τραβήχτηκε το 2019 από το Curiosioty, το ρομπότ που οποίο επιβεβαίωσε ότι ο Άρης υπήρξε θερμός και υγρός πλανήτης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πλέον, εκτιμάται ότι οι εικόνες των εκλείψεων θα βοηθήσουν τους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα την τροχιά του Φόβου, ο οποίος ακολουθεί φθίνουσα πορεία και εκτιμάται ότι θα συντριβεί στον Άρη σε δεκάδες εκατομμύρια χρόνια από σήμερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.