ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Η Κίνα απέρριψε τις κατηγορίες της NASA ότι έχει πρόθεση να «καταλάβει» τη Σελήνη

Η Κίνα σχεδιάζει μη επανδρωμένες αποστολές στο νότιο πόλο της Σελήνης κάποια στιγμή αυτή τη δεκαετία

Η Κίνα απέρριψε τις κατηγορίες της NASA ότι έχει πρόθεση να «καταλάβει» τη Σελήνη

Η Κίνα απέρριψε σήμερα Δευτέρα ως ανεύθυνη συκοφαντία την προειδοποίηση του επικεφαλής της NASA ότι μπορεί να «καταλάβει» τη Σελήνη στο πλαίσιο ενός στρατιωτικού προγράμματος, λέγοντας ότι πάντα ζητούσε την οικοδόμηση μιας κοινότητας εθνών στο διάστημα.

«Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενοχοποιούν και συκοφαντούν συνεχώς την κανονική και λογική διαστημική δραστηριότητα της Κίνας. Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε τέτοιες ανεύθυνες παρατηρήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν.

Η Κίνα έχει επιταχύνει τους ρυθμούς του διαστημικού της προγράμματος την τελευταία δεκαετία, με την εξερεύνηση της σελήνης να αποτελεί ένα από τα σημεία εστίασης. Η Κίνα πραγματοποίησε την πρώτη σεληνιακή προσεδάφιση χωρίς πλήρωμα το 2013 και αναμένει να εκτοξεύσει πυραύλους αρκετά ισχυρούς ώστε να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι έως τα τέλη της δεκαετίας.

«Πρέπει να ανησυχούμε πολύ για το γεγονός ότι η Κίνα προσγειώνεται στο φεγγάρι και λέει: “Είναι δικό μας τώρα και μείνετε έξω”», δήλωσε ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον στη γερμανική εφημερίδα Bild σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας δήλωσε ότι το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας είναι στρατιωτικό και ότι η Κίνα έχει κλέψει ιδέες και τεχνολογία από άλλους.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ αγνοεί τα γεγονότα και μιλάει ανεύθυνα για την Κίνα», δήλωσε ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η αμερικανική πλευρά έχει κατασκευάσει μια συνεχή εκστρατεία λάσπης κατά των φυσιολογικών και λογικών διαστημικών προσπαθειών της Κίνας και η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε τέτοιες ανεύθυνες παρατηρήσεις».

«Ως επικεφαλής του αμερικανικού αεροδιαστημικού τομέα, θα πρέπει να γνωρίζει καλά τη “μαύρη ιστορία” του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραμάτισαν αρνητικό ρόλο στη δημιουργία διαστημικών σκουπιδιών, προκαλώντας μια κούρσα εξοπλισμών στο διάστημα και υπονομεύοντας την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα, αποτελώντας μεγάλη απειλή για την ειρηνική χρήση του διαστήματος» δήλωσε ο Λιτζιάν.

Συνεχίζοντας ο Κινέζος εκπρόσωπος τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ όρισαν ξεκάθαρα το διάστημα ως “σύνορο μάχης”, επιτάχυναν τη δημιουργία μιας διαστημικής δύναμης και μιας διαστημικής διοίκησης και ανέπτυξαν επιθετικά διαστημικά όπλα.

Οι ΗΠΑ αντιστέκονται επίσης επί μακρόν στη διαπραγμάτευση ενός νομικού μέσου για τον έλεγχο του διαστήματος και συνεχίζουν να ενισχύουν τη στρατιωτική συνεργασία με τους συμμάχους τους στο διάστημα. Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν εμπόδια στη διαστημική συνεργασία, επιβάλλοντας αυθαίρετα κυρώσεις σε διαστημικούς οργανισμούς άλλων χωρών και εισάγοντας νομοσχέδια για τον περιορισμό της διαστημικής συνεργασίας και των ανταλλαγών με την Κίνα.

Η διεθνής κοινότητα έχει εδώ και καιρό διακρίνει αυτή την ηγεμονική συμπεριφορά, τα διπλά πρότυπα και την υποκριτική ρητορική των Ηνωμένων Πολιτειών.»

Όπως σημείωσε ο Λιτζιάν «η Κίνα πάντα υποστήριζε την ειρηνική χρήση του διαστήματος, αντιτάχθηκε στην οπλοποίηση του διαστήματος και στην κούρσα εξοπλισμών και προώθησε ενεργά την οικοδόμηση μιας κοινότητας ανθρώπινου πεπρωμένου στον τομέα του διαστήματος.

Η Κίνα εξερευνά το διάστημα προκειμένου να καλύψει τις νόμιμες εθνικές οικονομικές, κοινωνικές, επιστημονικές και τεχνολογικές ανάγκες και τις ανάγκες ασφάλειας. Η ανάπτυξη του διαστημικού προγράμματος της Κίνας επιτεύχθηκε εξ ολοκλήρου μέσω της ανεξαρτησίας και της αυτοδυναμίας. Τα δικαιώματα και τα επιτεύγματά της δεν μπορούν να αμφισβητηθούν ή να απαξιωθούν με κανέναν τρόπο».

Καταλήγοντας ο Κινέζος Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, προέτρεψε την αμερικανική πλευρά να αναλάβει αποτελεσματικά την ευθύνη που της αναλογεί ως μεγάλη δύναμη, να αναθεωρήσει και να τροποποιήσει σοβαρά τα αρνητικά λόγια και τις πράξεις της στον τομέα του διαστήματος και να συμβάλει δεόντως στη διατήρηση της διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας στο διάστημα.

Η NASA, στο πλαίσιο του προγράμματός της Artemis, σχεδιάζει να στείλει μια επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι το 2024 και να πραγματοποιήσει μια επανδρωμένη προσεδάφιση κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης μέχρι το 2025.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Κίνα σχεδιάζει μη επανδρωμένες αποστολές στο νότιο πόλο της σελήνης κάποια στιγμή αυτή τη δεκαετία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.