ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Η μαγνητική καταιγίδα που θα χτυπήσει τη Γη

Οι συνέπειες που μπορεί να επιφέρει

Η μαγνητική καταιγίδα που θα χτυπήσει τη Γη

Οι λάτρεις του διαστημικού καιρού, αλλά και οι επιστήμονες αναμένουν μια σειρά καταιγίδων ηλιακής ακτινοβολίας στη Γη.

Αυτά τα συναρπαστικά ουράνια γεγονότα, που προκαλούνται από τη δυναμική δραστηριότητα του Ήλιου, μας προσφέρουν μια συναρπαστική ματιά στις ισχυρές δυνάμεις που δρουν στο ηλιακό μας σύστημα.

Πότε συμβαίνουν

Οι καταιγίδες ηλιακής ακτινοβολίας συμβαίνουν όταν ο Ήλιος απελευθερώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας με τη μορφή ηλιακών εκλάμψεων και στεμματικών εκτοξεύσεων μάζας.

Αυτές οι εκρήξεις έχουν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση φορτισμένων σωματιδίων, κυρίως πρωτονίων και ηλεκτρονίων, στο διάστημα. Όταν τα σωματίδια αυτά αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης, μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές γνωστές ως γεωμαγνητικές καταιγίδες.

Η επερχόμενη μαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G1 αναμένεται να είναι σχετικά ήπια στην κλίμακα των φαινομένων διαστημικού καιρού. Ωστόσο, εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μαγευτικές οπτικές εμφανίσεις, όπως το Βόρειο και το Νότιο Σέλας.

Αυτές οι αιθέριες φωτεινές επιδείξεις συμβαίνουν όταν φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο αλληλεπιδρούν με τη γήινη ατμόσφαιρα, προκαλώντας τη λάμψη σε ζωηρές αποχρώσεις του πράσινου, του κόκκινου και του μοβ.

Οι συνέπειες

Ενώ η αισθητική ομορφιά του σέλας είναι ένα μαγευτικό θέαμα, η μαγνητική καταιγίδα επιφέρει επίσης πρακτικές συνέπειες.

Η έντονη γεωμαγνητική δραστηριότητα μπορεί να διαταράξει τα δορυφορικά συστήματα επικοινωνίας, να παρεμβληθεί στα ραδιοσήματα και να επηρεάσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Ως εκ τούτου, η παρακολούθηση και η κατανόηση αυτών των διαστημικών καιρικών φαινομένων έχει μεγάλη σημασία για τις βιομηχανίες και τις υποδομές που βασίζονται σε αξιόπιστα και αδιάλειπτα δίκτυα επικοινωνίας.

Οι επιστήμονες και οι ερευνητές παγκοσμίως παρακολουθούν στενά την εξέλιξη αυτών των καταιγίδων ηλιακής ακτινοβολίας, αξιοποιώντας προηγμένα συστήματα παρακολούθησης και διαστημικά παρατηρητήρια.

Τα εργαλεία αυτά τους επιτρέπουν να παρακολουθούν την εξέλιξη των ηλιακών εκλάμψεων επιτρέποντας ακριβείς προβλέψεις των επιπτώσεών τους στη Γη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.