Η NASA παρουσίασε τη νέα στολή για τους αστροναύτες της Artemis III – Κατασκευάστηκε από την Axiom Space (φώτο-βίντεο)

Θα φορεθούν στη πρώτη προσελήνωση ανθρώπινου πληρώματος, η οποία έχει προγραμματιστεί για το 2025

Η NASA παρουσίασε τη νέα στολή για τους αστροναύτες της Artemis III – Κατασκευάστηκε από την Axiom Space (φώτο-βίντεο)

Η NASA, παρουσίασε χθες Τετάρτη, τη νέα στολή για τους αστροναύτες της Artemis III. Το καινούργιο ένδυμα θα είναι σε μαύρο με πορτοκαλί και μπλε χρώμα και θα κατασκευαστεί από την Axiom Space στο Χιούστον.

Απευθύνθηκε σε αυτήν την ιδιωτική εταιρεία για να παρέχει βασικά εξαρτήματα ταχύτερα και φθηνότερα από ό,τι θα μπορούσε να αναπτύξει η ίδια, ακολουθώντας το πρότυπο συνεργασίας με την εταιρείας SpaceX του Έλον Μασκ.

Οι στολές της Axiom θα φορεθούν κατά τη διάρκεια της αποστολής Artemis III, της πρώτης προσελήνωσης ανθρώπινου πληρώματος, η οποία έχει προγραμματιστεί για το 2025.

Κατά τη διάρκεια της αποκάλυψης της στολής την περασμένη Τετάρτη στο Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον, ο αρχιμηχανικός Τζέιμς Στάιν, έκανε επίδειξη του σεληνιακού εξοπλισμού, δείχνοντας την ευελιξία που προσφέρει στις κινήσεις του σώματος. NASA, ARTEMIS

Η μεγάλη διαφανής φυσαλίδα γύρω από το κεφάλι παρέχει ευρεία ορατότητα και φωτισμό, κάτι που θα είναι σημαντικό όταν οι αστροναύτες μπουν σε σκιασμένους κρατήρες κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλο, όπου η NASA ελπίζει να μελετήσει τον πάγο του νερού. Διαθέτει επίσης βάση για κάμερα υψηλής ευκρίνειας.

Οι αστροναύτες θα μπαίνουν και θα βγαίνουν από τη διαστημική στολή μέσω ενός ανοίγματος στο πίσω μέρος.

«Θα βάζεις τα πόδια σου, θα βάζεις τα χέρια σου και στη συνέχεια θα βάζεις το κουστούμι» είπε ο Ράσελ Ράλστον, αναπληρωτής διευθυντής προγράμματος στην Axiom Space. «Και μετά θα κλείνεις το άνοιγμα».

Στο πίσω μέρος υπάρχει ένα εργαλείο που μοιάζει με σακίδιο που περιέχει το σύστημα υποστήριξης ζωής.

«Μπορείτε να το σκεφτείτε ως τον συνδυασμό δυο σε ένα, μιας πολύ φανταχτερής δεξαμενής κατάδυσης και ενός κλιματιστικού», είπε ο Ράλστον.

Ωστόσο το πρωτότυπο που παρουσιάστηκε την Τετάρτη δεν ήταν ακριβώς αυτό που θα πάει στο φεγγάρι. Τα πραγματικά κοστούμια θα είναι λευκά αντί για σκούρα, για να βοηθούν τους αστροναύτες να διαχειρίζονται τις ακραίες θερμοκρασίες στη σεληνιακή επιφάνεια.

Επιπλέον, για το φεγγάρι η στολή θα έχει ένα εξωτερικό στρώμα μόνωσης για να προστατεύει τον αστροναύτη από ακραίες θερμοκρασίες, ακτινοβολία και σκόνη.

Η εξωτερική ανάθεση της ανάπτυξης διαστημικών στολών είναι μια σημαντική διόρθωση πορείας για τη NASA, η οποία ξόδεψε χρόνια και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει το δικό της κοστούμι που ονομάζεται Exploration Extravehicular Mobility Unit, ή xEMU.

Οι στολές xEMU επρόκειτο να χρησιμεύσουν τόσο για τις επερχόμενες αποστολές στο φεγγάρι όσο και ως αντικαταστάσεις των παλαιωμένων στολών που χρησιμοποιούνται για διαστημικούς περιπάτους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το 2019 οι αξιωματούχοι της NASA ενθουσιάστηκαν με ένα πρωτότυπο του xEMU σε κόκκινο, λευκό και μπλε, περιγράφοντας πώς θα παρείχε περισσότερη ευελιξία στο περπάτημα, το λύγισμα και το στρίψιμο, αλλά ένας έλεγχος από τον γενικό επιθεωρητή της NASA τον Αύγουστο του 2021 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι διαστημικές στολές της NASA δεν θα ήταν έτοιμες νωρίτερα από τον Απρίλιο του 2025.

Έτσι τον Ιούνιο του περασμένου έτους η NASA επέλεξε δύο εταιρείες, την Axiom και την Collins Aerospace, για να κατασκευάσουν τις μελλοντικές διαστημικές στολές της για το φεγγάρι και τον ISS. Η Axiom και η Collins ήταν οι μόνες εταιρείες που υπέβαλαν ολοκληρωμένες προσφορές για τη σύμβαση και τον Σεπτέμβριο, η Axiom απέσπασε την πρώτη δόση, 228 εκατομμυρίων $ για την ανάπτυξη της σεληνιακής στολής.

Οι αξιωματούχοι της Axiom είπαν ότι περίπου το ήμισυ του σχεδιασμού τους βασίζεται στο xEMU. Αυτό περιλαμβάνει τις μπότες, τη φούσκα του κράνους και το πάνω μέρος του κορμού.

«Η NASA κατέβαλε τεράστια προσπάθεια για να σχεδιάσει αυτό το σκληρό άνω μέρος του κορμού», είπε ο Ράλστον. «Έχουμε τροποποιήσει μερικές μικρές λεπτομέρειες, αλλά σε μεγάλο βαθμό είναι μια πιστή μεταφορά».

Οι νέες στολές θα χωρέσουν επίσης πολλούς περισσότερους ανθρώπους από τις τρέχουσες διαστημικές στολές.

«Έχουμε διαφορετικά μεγέθη, μεσαίο, μεγάλο και μικρό, που μπορούμε να προσαρμόσουμε σε διαφορετικά εξαρτήματα», είπε ο Ράλστον.

Η αποστολή Artemis II, που έχει προγραμματιστεί για το επόμενο έτος, θα μεταφέρει για πρώτη φορά ανθρώπινο πλήρωμα τρεις Αμερικανούς και έναν Καναδό που θα παραμείνουν στην κάψουλα και δεν θα χρειαστούν σεληνιακές στολές. Η NASA σχεδιάζει να ανακοινώσει το πλήρωμα Artemis II στις 3 Απριλίου.

Η NASA έχει δηλώσει ότι τουλάχιστον ένας από τους δύο αστροναύτες που θα περπατήσουν στο φεγγάρι κατά τη διάρκεια της αποστολής Άρτεμης ΙΙΙ θα είναι γυναίκα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όταν αυτή η πρώτη γυναίκα πατήσει στην επιφάνεια του φεγγαριού με την Artemis ΙΙΙ», είπαν αξιωματούχοι της NASA, την περασμένη Τετάρτη, «θα φοράει μια διαστημική στολή Axiom».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.