ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

NASA: «Κόβουν» την ανάσα οι νέες εντυπωσιακές εικόνες από το James Webb – Κομμάτια από αστέρια & μαύρες τρύπες (φώτο)

Το Chandra σχεδιάστηκε ειδικά για να καταγράφει τις εκπομπές ακτίνων Χ από θερμές περιοχές του σύμπαντος

NASA: «Κόβουν» την ανάσα οι νέες εντυπωσιακές εικόνες από το James Webb – Κομμάτια από αστέρια & μαύρες τρύπες (φώτο)

Η NASA, έφερε στο «φως» νέες εντυπωσιακές εικόνες, συνδυάζοντας τα δεδομένα ακτίνων Χ από το παρατηρητήριο Chandra με δεδομένα υπέρυθρων από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Το James Webb προοριζόταν εξ αρχής για να συνεργάζεται με άλλα τηλεσκόπια και παρατηρητήρια της NASA – είτε στο έδαφος είτε στο διάστημα.

Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα απεικονίζουν τις πρώτες παρατηρήσεις του Webb από τα Stephens Quintet, Cartwheel Galaxy, SMACS 0723..3-7327 και Cosmic Cliffs of the Carina Nebula.

Το Chandra της NASA σχεδιάστηκε ειδικά για να καταγράφει τις εκπομπές ακτίνων Χ από εξαιρετικά θερμές περιοχές του σύμπαντος. Με τα συνδυασμένα δεδομένα από το Chandra, μπορεί να φανεί η διεργασία υψηλότερης ενέργειας που δεν είναι ορατή στην υπέρυθρη προβολή του James Webb.

Ο πρωτεύων καθρέφτης του James Webb παρεμποδίζει το κόκκινο και το υπέρυθρο φως που ταξιδεύει στο διάστημα και το αντανακλά σε έναν μικρότερο καθρέφτη. Ο δευτερεύων καθρέφτης κατευθύνει στη συνέχεια το φως στα επιστημονικά όργανα όπου καταγράφεται.

Stephan’s Quintet

Οι τέσσερις γαλαξίες στο Κουιντέτο του Stephan υποβάλλονται σε έναν περίπλοκο χορό από τη βαρύτητα.

«Η εικόνα του Webb παρουσιάζει λεπτομέρειες που δεν έχουν δει ποτέ πριν να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αλληλεπιδράσεων, συμπεριλαμβανομένων σαρωτικών ουρών αερίου και εκρήξεων σχηματισμού αστεριών», εξηγεί η NASA.

«Τα δεδομένα του Chandra αποκάλυψαν ένα ωστικό κύμα που θερμαίνει το αέριο σε δεκάδες εκατομμύρια βαθμούς, καθώς ένας από τους γαλαξίες διέρχεται από τους άλλους με ταχύτητες περίπου 2 εκατομμυρίων μιλίων την ώρα.»

Cartwheel Galaxy

Ο γαλαξίας Cartwheel πήρε το σχήμα του από μια σύγκρουση με έναν άλλο μικρότερο γαλαξία πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια.

«Όταν αυτός ο μικρότερος γαλαξίας τρύπησε τον Cartwheel, πυροδότησε σχηματισμό άστρων που εμφανίζεται γύρω από έναν εξωτερικό δακτύλιο και αλλού σε όλο τον γαλαξία», αναφέρει η NASA.

Σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, το Chandra παρατήρησε ακτίνες Χ που προέρχονται από υπερθερμασμένο αέριο, μεμονωμένα αστέρια που έχουν εκραγεί και αστέρια νετρονίων, καθώς και μαύρες τρύπες που τραβούν υλικό από αστέρια.

Η υπέρυθρη όψη του Webb δείχνει τον γαλαξία Cartwheel συν δύο μικρότερους συντρόφους γαλαξίες – που δεν αποτελούν μέρος της σύγκρουσης – σε φόντο πολλών πιο μακρινών γαλαξιακών ξαδέλφων.

SMACS 0723.3–7327

Τα δεδομένα του Webb δείχνουν το σμήνος γαλαξιών SMACS J0723, το οποίο βρίσκεται περίπου 4,2 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά και περιέχει εκατοντάδες μεμονωμένους γαλαξίες.

«Σε αυτή την εικόνα, τα δεδομένα του Chandra αποκαλύπτουν αέριο με θερμοκρασίες δεκάδων εκατομμυρίων βαθμών, που έχει συνολική μάζα περίπου 100 τρισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, αρκετές φορές μεγαλύτερη από τη μάζα όλων των γαλαξιών στο σμήνος. Η αόρατη σκοτεινή ύλη αποτελεί ένα ακόμη μεγαλύτερο κλάσμα της συνολικής μάζας στο σμήνος», εξηγεί η διαστημική υπηρεσία.

NGC 3324, The Cosmic Cliffs of the Carina Nebula

Τα δεδομένα του Chandra για τα «Cosmic Cliffs» αποκαλύπτουν πάνω από δώδεκα μεμονωμένες πηγές ακτίνων Χ.

Αυτά είναι ως επί το πλείστον αστέρια που βρίσκονται στην εξωτερική περιοχή ενός αστρικού σμήνους στο νεφέλωμα Carina με ηλικίες μεταξύ 1 και 2 εκατομμυρίων ετών, το οποίο είναι πολύ νέο σε αστρικούς όρους.

Η διάχυτη εκπομπή ακτίνων Χ προέρχεται από θερμό αέριο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.