NASA: Ο δορυφόρος SDO κατέγραψε τυφώνα 14 φορές μεγαλύτερο από τη Γη να «σαρώνει» τον Ήλιο (βίντεο)

«Σάρωσε» για περίπου 72 ώρες τις περιοχές του Βόρειου πόλου του Ήλιου εκτοξεύοντας στο Διάστημα μαγνητισμένο αέριο

NASA: Ο δορυφόρος SDO κατέγραψε τυφώνα 14 φορές μεγαλύτερο από τη Γη να «σαρώνει» τον Ήλιο (βίντεο)

Ο δορυφόρος SDO της NASA, κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από ένα τυφώνα που σχηματίστηκε στον Ήλιο το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο τυφώνας που σάρωσε την επιφάνεια του Ήλιου ήταν σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρακολούθησαν το φαινόμενο 14 φορές μεγαλύτερος από τη Γη.

Πιο συγκεκριμένα ο ανεμοστρόβιλος είχε ύψος 220 χιλιάδες χλμ. και κινούνταν με ταχύτητες περίπου 500 χιλιάδων χλμ./ώρα, μια πραγματικά θηριώδης κολασμένη δομή ύλης.

Ο τυφώνας «σάρωσε» για περίπου 72 ώρες τις περιοχές του Βόρειου πόλου του Ήλιου εκτοξεύοντας στο Διάστημα μαγνητισμένο αέριο.

Οι ηλιακοί τυφώνες εμφανίζονται όταν κάνουν την εμφάνιση τους σπειροειδείς μαγνητικές δομές που εμφανίζονται στην επιφάνεια του άστρου. Όταν μια στήλη πλάσματος (ιονισμένο αέριο), γνωστή ως προεξοχή, εκτοξεύεται μέσα σε αυτή τη δομή καθοδηγείται κατά μήκος του ελικοειδούς μαγνητικού πεδίου προκαλώντας την περιστροφή του πλάσματος και συνολικά της δομής δημιουργώντας το εντυπωσιακό φαινόμενο.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλά για αυτούς τους τυφώνες αλλά με βάση όσα δεδομένα έχουν συλλεχθεί για αυτούς θεωρείται ότι η εμφάνιση της σχετίζεται με τη διαδικασία της αντιστροφής του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου που συμβαίνει μια φορά σε κάθε ηλιακό κύκλο ο οποίος έχει διαπιστωθεί ότι έχει διάρκεια έντεκα ετών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μαγνητική δραστηριότητα στον Ήλιο είναι εξαιρετικά έντονη εδώ και περίπου δύο μήνες παράγοντας διάφορα εντυπωσιακά φαινόμενα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.