ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτό το ήξερες; – Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός ρούτερ και ενός μόντεμ;

Και οι δύο συσκευές είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση ενός ασύρματου δικτύου

Αυτό το ήξερες; – Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός ρούτερ και ενός μόντεμ;

Παρά το γεγονός ότι το χρησιμοποιούν καθημερινά, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν το διαδίκτυο ένα μυστήριο. Εάν σας ζητηθεί να εξηγήσετε πώς λειτουργεί η οικιακή σας σύνδεση στο διαδίκτυο, μπορείτε να ξεκινήσετε με το ρούτερ και το μόντεμ σας. Και οι δύο συσκευές είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση ενός ασύρματου δικτύου, αλλά εξυπηρετούν ξεχωριστές λειτουργίες.

Εδώ είναι οι κύριες διαφορές μεταξύ των δύο εξαρτημάτων υλικού που κάνουν το οικιακό διαδίκτυο να λειτουργεί.

Το μόντεμ είναι η πύλη του σπιτιού σας στον Παγκόσμιο Ιστό. Είναι συχνά ένα κουτί με μια σειρά από εικονίδια LED στο μπροστινό μέρος που σας ενημερώνουν εάν είναι ενεργοποιημένο και συνδεδεμένο στο διαδίκτυο.

Σήμερα, τα περισσότερα μόντεμ χρησιμοποιούν ευρυζωνικές συνδέσεις όπως καλωδιακή ή δορυφορική για τη μετάδοση δεδομένων. Εάν ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) χρησιμοποιεί καλωδιακό ή οπτικό διαδίκτυο, θα πρέπει να συνδέσετε ένα καλώδιο στο πίσω μέρος του μόντεμ σας και εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε μια ψηφιακή συνδρομητική γραμμή (DSL), θα πρέπει να συνδέσετε μια τηλεφωνική γραμμή.

Μπορείτε να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο μόνο με ένα μόντεμ, αρκεί να μην σας πειράζει να συνδέσετε τη συσκευή σας απευθείας στη θύρα Ethernet. Αλλά αν θέλετε να παρέχετε internet σε όλους τους φορητούς υπολογιστές, τους επιτραπέζιους υπολογιστές και τα smartphone στο σπίτι σας ταυτόχρονα, θα χρειαστείτε έναν δρομολογητή, το ρούτερ.

Οι δρομολογητές συνήθως έχουν κεραίες που προεξέχουν. Ο δρομολογητής συνδέεται με το μόντεμ σας μέσω καλωδίου Ethernet και λειτουργεί ως αγωγός μεταξύ του απευθείας Διαδικτύου και του οικιακού σας δικτύου. Αφού συνδέσετε τις συσκευές σας, το ρούτερ «δρομολογεί» την κίνηση δικτύου του μόντεμ σας προς το μέρος του, είτε μέσω καλωδίων Ethernet είτε ασύρματα μέσω Wi-Fi (για αυτό χρησιμεύουν οι κεραίες). Ο δρομολογητής λειτουργεί επίσης προς την άλλη κατεύθυνση δρομολογώντας τα δεδομένα που αποστέλλονται από τον υπολογιστή σας πίσω στον Ιστό.

Γιατί μετράει η γνώση της διαφοράς

Όταν βρίσκονται στο ίδιο σημείο στο σπίτι σας για χρόνια, είναι εύκολο να σκεφτείτε ότι το ρούτερ και το μόντεμ σας είναι βασικά το ίδιο πράγμα. Αλλά αξίζει να γνωρίζετε τη διαφορά, ειδικά αν ενδιαφέρεστε για τη βελτίωση της σύνδεσής σας στο διαδίκτυο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τώρα που γνωρίζετε ότι ο δρομολογητής είναι αυτός που κατευθύνει τα σήματα Wi-Fi, μπορείτε να ενισχύσετε το οικιακό σας δίκτυο τοποθετώντας το σε μια κεντρική τοποθεσία μακριά από ηλεκτρονικές συσκευές. Και εφόσον δεν παρεμβαίνει στο ρούτερ, μην διστάσετε να κρύψετε το μόντεμ σας πίσω από ένα φυτό εσωτερικού χώρου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.