ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Λένε οι ΛΟΑΤΚΙ ότι 1 στους 5 απο την «Generation Z» είναι «δικός τους». Με το επίδομα λοχείας (!) που τους δίνει η κυβέρνηση σύντομα θα γίνουν 3 στους 5 λόγω φτώχειας

Δείτε ποια είναι τα κινητά που εκπέμπουν την χαμηλότερη ακτινοβολία – Αναλυτικά η λίστα

Οι μέγιστες επιτρεπόμενες τιμές όπως έχουν θεσπιστεί σε Ευρώπη είναι 2.0 W/Kg σε 10g ιστού

Δείτε ποια είναι τα κινητά που εκπέμπουν την χαμηλότερη ακτινοβολία – Αναλυτικά η λίστα

Τα κινητά πλέον έχουν γίνει προέκταση του χεριού μας, και μάλιστα αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν παραπάνω από ένα. Ωστόσο, ποια εκπέμπουν την χαμηλότερη ακτινοβολία;

Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην περιοχή των μικροκυμάτων. Η κύρια ανησυχία είναι η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου λόγω της έκθεσης στην ακτινοβολία των κινητών.

Αυτό όμως είναι απίθανο αφού η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων ανήκει στην κατηγορία των μικροκυμάτων και η οποία δεν είναι ιονίζουσα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις στο DNA που να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου, όπως για παράδειγμα η ακτινοβολία Γάμμα.

Ωστόσο, ορισμένα εκπέμπουν περισσότερη ακτινοβολία και άλλα λιγότερη. Η τιμή της ακτινοβολίας εκφράζεται με το SAR, δηλαδή το ποσό της ενέργειας που απορροφάται από το κεφάλι ή το σώμα όταν βρισκόμαστε σε επαφή με τη συσκευή ή κάποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή.

Η τιμή SAR (Specific Absorption Rate = ρυθμός ειδικής απορρόφησης) αποτελεί χαρακτηριστικό της κάθε συσκευής και εκφράζει το ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων από τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος και εκφράζεται σε watt ανά κιλό ή watt ανά γραμμάριο (watt / kg ή watt / g).

Οι κατασκευάστριες εταιρείες κινητών τηλεφώνων δίνουν 2 τιμές, μία για το κεφάλι και μία για το υπόλοιπο σώμα. Φυσικά στο κεφάλι είναι εκεί που απορροφάται και η μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας. Οι μέγιστες επιτρεπόμενες τιμές όπως έχουν θεσπιστεί σε Ευρώπη είναι 2.0 W/Kg σε 10g ιστού.

Παρακάτω η λίστα με τα κινητά που εκπέμπουν την χαμηλότερη ακτινοβολία:

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ των τιμών SAR και των πωλήσεων. Οι συσκευές με τις υψηλότερες τιμές SAR δεν είναι απαραίτητα αυτές που έχουν πουλήσει περισσότερο. Για παράδειγμα, το Motorola Edge 30 Pro έχει την υψηλότερη τιμή SAR, αλλά πούλησε μόνο 0,5 εκατομμύρια μονάδες, ενώ το Xiaomi 13 Pro πούλησε 2,0 εκατομμύρια μονάδες, αν και έχει ελαφρώς χαμηλότερη τιμή SAR.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πραγματική τιμή ενός μοντέλου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον λιανοπωλητή και τη χώρα. Επιπλέον, οι τιμές των μοντέλων ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Οι τιμές SAR αποτελούν σημαντικό στοιχείο κατά την επιλογή ενός smartphone. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τιμές SAR δεν είναι ο μόνος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη και ότι δεν είναι πάντα αλήθεια ότι τα μοντέλα με τις υψηλότερες τιμές SAR είναι τα λιγότερο δημοφιλή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.