ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Διαδίκτυο: Τρεις στους τέσσερις χρήστες του πλήττονται από το ψηφιακό έγκλημα

Διάβασε γιατί

Διαδίκτυο: Τρεις στους τέσσερις χρήστες του πλήττονται από το ψηφιακό έγκλημα

Σύμφωνα με έρευνα, τα τρία τέταρτα των χρηστών του Διαδικτύου έχουν πληγεί από ψηφιακό έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

Το 22% δήλωσε ότι δεν είχε καμία εμπειρία με κακόβουλο λογισμικό, απάτη κατά τις ηλεκτρονικές αγορές ή προσβολές στα κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με έρευνα της βιομηχανικής ένωσης Bitkom. Το 2020, το ποσοστό ήταν 34% και το 2019, 40%.

Όποιος χρησιμοποιεί το διαδίκτυο θα πρέπει να αναμένει ότι θα βρεθεί αντιμέτωποςμε εγκληματίες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bitkom Μπέρνχαρτ Ρόλεντερ.

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό για όλους να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας: από τη χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης μέχρι την εγκατάσταση λογισμικού προστασίας από ιούς και τη φειδωλή κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών».

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν οι μισοί χρήστες ανέφεραν ότι μοιράστηκαν προσωπικά δεδομένα χωρίς να τους ζητηθεί. Το 29% έχει πέσει θύμα απάτης σε διαδικτυακές αγορές και το 13% σε χρηματικές συναλλαγές.

Στο 27%, ο υπολογιστής μολύνθηκε με κακόβουλο λογισμικό, όπως ιούς. Το 17% παρατήρησε τέτοια περιστατικά στα smartphones τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, υπήρξαν επίσης πολυάριθμες εγκληματικές πράξεις σε άμεση αλληλεπίδραση με άλλους χρήστες.

Έτσι, το 23% δέχθηκε σοβαρή προσβολή ή φραστική επίθεση. Εννέα τοις εκατό υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση.

Περίπου οι μισοί προσπάθησαν να μιλήσουν σε φίλους και γνωστούς για το συμβάν που αντιμετώπισαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σχεδόν οι μισοί επικοινώνησαν με την εταιρεία που σχετίζεται με την εγκληματική δραστηριότητα, όπως η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, η τράπεζα ή ο πάροχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το 18% υπέβαλε μήνυση στην αστυνομία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.