ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Έλληνας ερευνητής δημιούργησε νανοαισθητήρα που ανιχνεύει τα παρασιτοκτόνα στα φρούτα

Η τεχνική χρησιμοποιεί νανοσωματίδια από άργυρο

Έλληνας ερευνητής δημιούργησε νανοαισθητήρα που ανιχνεύει τα παρασιτοκτόνα στα φρούτα

Επιστήμονες στη Σουηδία, με επικεφαλής έναν Έλληνα της διασποράς, ανέπτυξαν έναν πρωτοποριακό μικροσκοπικό αισθητήρα, ο οποίος μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία τοξικών γεωργικών παρασιτοκτόνων στα φρούτα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Η τεχνική χρησιμοποιεί νανοσωματίδια από άργυρο για να αυξήσει το “σήμα” των χημικών ουσιών που τυχόν υπάρχουν μέσα στα φρούτα. Αν και ακόμη σε αρχικό στάδιο, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι τέτοιοι νανοαισθητήρες θα βοηθήσουν σημαντικά στο μέλλον προκειμένου να ανιχνεύονται επικίνδυνα για την υγεία χημικά μέσα στα φρούτα, προτού αυτά καταναλωθούν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γεώργιο Σωτηρίου του Τμήματος Μικροβιολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Advanced Science”.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας ερευνητής, “έως τα μισά από όλα τα φρούτα που πουλιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιέχουν υπολείμματα παρασιτοκτόνων σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που έχουν συνδεθεί με προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία. Όμως οι υπάρχουσες τεχνικές για την ανίχνευση παρασιτοκτόνων σε προϊόντα πριν την κατανάλωση τους είναι περιορισμένες στην πράξη λόγω του υψηλού κόστους τους και της δύσκολης παραγωγής των αισθητήρων τους. Για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα, αναπτύξαμε φθηνούς και εύκολα αναπαραγόμενους νανοαισθητήρες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή παρασιτοκτόνων στα φρούτα, ακόμη και στο ίδιο το κατάστημα πώλησης τους”.

Τα πειράματα των ερευνητών έδειξαν ότι ο νέος αισθητήρας μπορεί να ανιχνεύσει ακόμη και χαμηλές συγκεντρώσεις παραθείου στα μήλα μέσα σε πέντε λεπτά χωρίς να προξενήσει καμία βλάβη στο φρούτο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Γ.Σωτηρίου αποφοίτησε από τη σχολή ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ (2006) και έκανε μεταπτυχιακά στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, από όπου πήρε και το διδακτορικό του (2011). Μετά από μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (2013-15) και στο ΕΤΗ (2016), είναι σήμερα ανώτερος ερευνητής στο σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, εστιάζοντας στη νανοβιοτεχνολογία και στα βιοϋλικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.