ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Έλον Μασκ: «Ο πρώτος άνθρωπος με τσιπ εγκεφάλου μπόρεσε να ελέγξει το ποντίκι του υπολογιστή με τη σκέψη του» – Ευλογία ή κατάρα;

Η Neuralink προσπαθεί τώρα να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερα «κλικ» στο ποντίκι από τον ασθενή

Έλον Μασκ: «Ο πρώτος άνθρωπος με τσιπ εγκεφάλου μπόρεσε να ελέγξει το ποντίκι του υπολογιστή με τη σκέψη του» – Ευλογία ή κατάρα;

Ο Έλον Μασκ, ανακοίνωσε πως ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο εμφυτεύθηκε από τη Neuralink τσιπ εγκεφάλου, είναι σε θέση να ελέγχει ένα ποντίκι υπολογιστή χρησιμοποιώντας τη σκέψη του.

«Η πρόοδος είναι καλή και ο ασθενής φαίνεται να έχει αναρρώσει πλήρως, έχοντας τις αντιδράσεις των νεύρων που γνωρίζουμε. Είναι σε θέση να μετακινήσει ένα ποντίκι στην οθόνη μόνο με τη σκέψη», δήλωσε ο μεγιστάνας στο πλαίσιο του event Spaces στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «Χ» (πρώην Twitter).

Σύμφωνα με τον Μασκ, η Neuralink προσπαθεί τώρα να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερα «κλικ» στο ποντίκι από τον ασθενή.

Η εταιρεία εμφύτευσε επιτυχώς ένα τσιπ στον πρώτο άνθρωπο τον περασμένο μήνα, αφού έλαβε έγκριση για δοκιμή σε άνθρωπο τον Σεπτέμβριο.

Το πείραμα χρησιμοποιεί ένα ρομπότ για να τοποθετήσει χειρουργικά ένα εμφύτευμα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση κίνησης, διευκρίνισε η Neuralink, προσθέτοντας ότι ο αρχικός στόχος είναι να δοθεί δυνατότητα σε έναν άνθρωπο να ελέγχει έναν κέρσορα ή ένα πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας τις σκέψεις του.

Ο Μασκ έχει μεγάλες φιλοδοξίες για τη Neuralink, λέγοντας ότι θα διευκόλυνε τη θεραπεία παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Η Neuralink, η αξία της οποίας ήταν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες εκκλήσεις για έλεγχο σχετικά με τα πρωτόκολλα ασφαλείας της.

Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία έλαβε πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ σχετικά με τη διακίνηση επικίνδυνων υλικών.

Δεν αμφιβάλουμε ότι οι προθέσεις του Έλον Μασκ είναι καλές και σίγουρα το συγκεκριμένο τσιπ δίνει ελπίδες σε εκατομμύρια ανθρώπους που βασανίζονται ιδιαίτερα στις ζωές τους, από ασθένειες ή είναι παράλυτοι.

Ωστόσο, δεν παύει να είναι ανησυχητικό καθώς σε λάθος «χέρια» ένα τέτοιο επίτευγμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μεγάλη «κατάρα» για την Ανθρωπότητα.

Κάποιος στο μέλλον, θεωρητικά θα μπορούσε ακόμα και να ελέγξει ταυτόχρονα, εκατομμύρια ανθρώπους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.