Έτσι μας παρακολουθούν από την κάμερα του κινητού – Τι είναι το Camfecting

Πώς γίνεται η παραβίαση σε μια web camera

Έτσι μας παρακολουθούν από την κάμερα του κινητού – Τι είναι το Camfecting

Οι διαδικτυακές κάμερες μας συνδέουν μέσω υπολογιστή ή κινητού με αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και μας βοηθούν συμμετάσχουμε απομακρυσμένα, σε επαγγελματικές διαδικτυακές διασκέψεις.

Αυτές είναι όμως και οι κάμερες που μπορούν να μας εκθέσουν σε κίνδυνο.

Συνήθως η εν λόγω ενέργεια (παραβίασης της κάμερας) γνωστή διεθνώς ως «camfecting» γίνεται για:

  • κυβερνοεπίθεση με οικονομικά κίνητρα
  • παρακολούθηση της ζωής του χρήστη από stalkers
  • εκφοβισμό από bullies
  • πρόκληση από τα γνωστά σε όλους μας πλέον τρολ

Όπως επισημαίνεται από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας ΕSET, το camfecting δεν είναι μόνο εισβολή στην ιδιωτική μας ζωή, αλλά μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ψυχική υγεία και ευημερία μας.

Πώς γίνεται η παραβίαση σε μια web camera

Ιδού μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να παραβιάσουν την ιδιωτική σας ζωή, μέσα από την κάμερα του κινητού:

Trojans απομακρυσμένης πρόσβασης σε laptop – smartphones (Remote Access Trojans – RATs)

Πρόκειται για έναν ειδικό τύπο κακόβουλου λογισμικού που επιτρέπει σε αυτόν που επιτίθεται να ελέγχει εξ αποστάσεως το μηχάνημα ή τη συσκευή του θύματος.

Στην περίπτωση του camfecting ενεργοποιείται η κάμερα του laptop ή του smartphone χωρίς να ενεργοποιείται η λυχνία δίπλα στην κάμερα – κάτι που θα μαρτυρούσε στον χρήστη το ότι στη συνέχεια καταγράφονται εικόνες και δημιουργούνται αρχεία βίντεο.

Επίθεση στις κάμερες CCTV παρακολούθησης για την ασφάλεια του σπιτιού

Οι κάμερες CCTV, είναι αυτές που οδηγούν σε οθόνες παρακολούθησης παιδιών και χώρων του σπιτιού, για την ασφάλειά μας. Κι ενώ έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν τις οικογένειές μας πιο ασφαλείς, επιτήδειοι αρκετά εύκολα εκμεταλλεύονται κάποιες ευπάθειες, αλιεύοντας κωδικούς ή -μέσω της επίθεσης ενός αυτοματοποιημένου συστήματος- δοκιμάζοντας κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης έως ότου επιτύχουν πρόσβαση.

Πώς θα δούμε αν έχουν παραβιάσει την κάμερά μας

Αυτά είναι τα τέσσερα σημάδια που θα μας υποδείξουν ότι η κάμερα ασφαλείας μας έχει παραβιαστεί:

Η ενδεικτική λυχνία της κάμερας ανάβει – αν και ορισμένοι χάκερ μπορούν να κρύψουν τις επιθέσεις τους απενεργοποιώντας τη λυχνία (φωτάκι) της κάμερας, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Εάν ανάβει όταν δεν τη χρησιμοποιείτε, η συσκευή μπορεί να έχει παραβιαστεί.

Βρίσκετε περίεργα αρχεία στον υπολογιστή σας – ακόμη και αν ένας χάκερ έχει κλέψει υλικό από την κάμερα, μπορεί να υπάρχουν αποθηκευμένα αρχεία στον υπολογιστή σας. Ρίξτε μια ματιά για οτιδήποτε ασυνήθιστο, ειδικά στο τμήμα των φακέλων εγγράφων ή βίντεο του σκληρού σας δίσκου.

Υπάρχουν κάποιες ασυνήθιστες εφαρμογές στο σύστημά σας – ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους οι χάκερ καταγράφουν εξ αποστάσεως μέσω της κάμεράς σας είναι με ένα Trojan απομακρυσμένης πρόσβασης (RAT). Εκτελέστε μια σάρωση κακόβουλου λογισμικού και δείτε αν σας ειδοποιεί για κάποιο λογισμικό που δεν θα έπρεπε να υπάρχει στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας.

Οι ρυθμίσεις σας έχουν αλλάξει – ένα άλλο πράγμα που κάνει συνήθως το κακόβουλο λογισμικό, όπως τα RAT, είναι να παρεμβαίνει στο λογισμικό ασφαλείας που εκτελείται στο μηχάνημά σας ή στο λειτουργικό σύστημα, για να κάνει τη ζωή τους ευκολότερη. Ελέγξτε αν έχουν απενεργοποιηθεί κάποια χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Πώς θα προφυλαχθούμε από την παραβίαση της web κάμεράς μας

Σιγουρευόμαστε ότι ο υπολογιστής μας, το κινητό μας ή η έξυπνη οικιακή μας συσκευή είναι πάντα ενημερωμένη με το πιο νεότερο λογισμικό και διαθέτει εφαρμογές προστασίας από το κακόβουλο λογισμικό.

Σιγουρευόμαστε ότι προστατεύονται από έναν ισχυρό και μοναδικό κωδικό πρόσβασης ή φράση πρόσβασης, καθώς και από έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA), εφόσον αυτό είναι δυνατόν.

Δεν κάνουμε κλικ σε συνδέσμους που περιλαμβάνονται σε οποιαδήποτε επικοινωνία με αγνώστους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Καλύπτουμε τον φακό της κάμερας όταν δεν την χρησιμοποιούμε, παρόλο που αυτό δεν θα εμποδίσει τους επιτήδειους να ακούσουν κρυφά μέσω του μικροφώνου της συσκευής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.