ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Facebook: Στο στόχαστρο ξανά των ρυθμιστικών αρχών στις ΗΠΑ

Κατηγορείται για παραβίαση συμφωνίας του 2019

Facebook: Στο στόχαστρο ξανά των ρυθμιστικών αρχών στις ΗΠΑ

Νέες κατηγορίες κατά του Facebook εξαπέλυσαν οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ. Αυτή τη φορά η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) κατηγορεί το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι παραπλανούσε τους γονείς αναφορικά με την προστασία των παιδιών.

Παράλληλα πρότεινε να καταστεί πιο αυστηρή μια υφιστάμενη συμφωνία για το απόρρητο ώστε να απαγορεύεται η αποκόμιση κερδών από ανήλικους.

Συγκεκριμένα, η FTC υποστηρίζει ότι το Facebook παραπλάνησε τους γονείς σε σχέση με το κατά πόσο έλεγχε με ποιους είχαν επαφή τα παιδιά στην εφαρμογή Messenger Kids, όπως επίσης και για την πρόσβαση που είχαν οι προγραμματιστές των εφαρμογών στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Οι προτεινόμενες αλλαγές της FTC περιλαμβάνουν την απαγόρευση στο Facebook να κερδίζει χρήματα από τα δεδομένα που συλλέγονται από τους χρήστες κάτω των 18 ετών. Επίσης προτείνεται να υιοθετηθούν εκτεταμένοι περιορισμοί στη χρήση της τεχνολογίας με την αναγνώριση προσώπου.

Η μετοχή της Meta της μητρικής του Facebook υποχώρησε έως και 2% μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, ωστόσο στη συνέχεια περιόρισε τις απώλειές της σχεδόν στο 0,50%.

Ο εκπρόσωπος του Meta, Άντι Στόουν, χαρακτήρισε στο Twitter την κίνηση ως «πολιτικό κόλπο». «Θα πολεμήσουμε σθεναρά αυτήν την ενέργεια και περιμένουμε να δικαιωθούμε», έγραψε στην ανάρτησή του.

Η σημερινή εξέλιξη συνιστά το πρώτο βήμα στη διαδικασία αλλαγής της συμφωνίας η οποία συνήφθη το 2019. Το Facebook έχει 30 ημέρες για να απαντήσει και μπορεί να ασκήσει έφεση για οποιαδήποτε απόφαση της Επιτροπής.

«Το Facebook έχει παραβιάσει επανειλημμένα τις υποσχέσεις του για το απόρρητο», δήλωσε ο Σάμουελ Λεβάιν, διευθυντής του Γραφείου Προστασίας Καταναλωτών της FTC. «Η απερισκεψία της εταιρείας έχει θέσει τους νέους χρήστες σε κίνδυνο και το Facebook πρέπει να απαντήσει για τα λάθη του».

Να σημειωθεί ότι η FTC έχει συμβιβαστεί δύο φορές στο παρελθόν με το Facebook για παραβιάσεις του απορρήτου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πρώτη ήταν το 2012. Το Facebook συμφώνησε το 2019 να πληρώσει ένα πρόστιμο ρεκόρ ύψους 5 δισ. δολαρίων όταν κατηγορήθηκε ότι παραβίασε την εντολή του 2012 παραπλανώντας τους χρήστες σχετικά με τον έλεγχο που είχαν στα προσωπικά τους δεδομένα. Αυτή η εντολή οριστικοποιήθηκε το 2020.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.