ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η Microsoft προσέλαβε τον εκδιωχθέντα επικεφαλής του OpenAI Sam Altman

Το OpenAI βρίσκεται πίσω από τη δημοφιλή εφαρμογή ChatGPT και ο Altman ήταν ο πρωταγωνιστής αυτής της κίνησης

Η Microsoft προσέλαβε τον εκδιωχθέντα επικεφαλής του OpenAI Sam Altman

Η Microsoft μετά από ένα δραματικό τριήμερο στην startup του ΑΙ, προσέλαβε τον εκδιωχθέντα επικεφαλής του OpenAI Sam Altman.

Οι κινήσεις αναδιαμορφώνουν τον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης δεδομένου ότι το OpenAI βρίσκεται πίσω από τη δημοφιλή εφαρμογή ChatGPT και ο Altman ήταν ο πρωταγωνιστής αυτής της κίνησης. Από την άλλη, εκδηλώθηκε ανταρσία στο OpenAI με 490 στελέχη να απειλούν με αποχώρηση και ένταξη στη Microsoft.

O Sam Altman απολύθηκε απροσδόκητα από το διοικητικό συμβούλιο του OpenAI την Παρασκευή, ξεκινώντας μια ξέφρενη εκστρατεία το Σαββατοκύριακο για την αποκατάστασή του, με επικεφαλής στελέχη του OpenAI και βασικούς επενδυτές – συμπεριλαμβανομένου του Satya Nadella, του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft, η οποία είχε δεσμευτεί να βάλει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην startup.

Αντίθετα, το διοικητικό συμβούλιο του OpenAI αντικατέστησε τον Altman με τον Emmett Shear, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Twitch. Στη συνέχεια, ο Nadella ανακοίνωσε ότι είχε στρατολογήσει τον Altman και τον Greg Brockman, έναν άλλο συνιδρυτή του OpenAI που παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για να ηγηθούν μιας νεοσύστατης ερευνητικής μονάδας AI στη Microsoft, ρίχνοντας σκιές στο μέλλον της πολύτιμης επένδυσής της.

Τώρα το OpenAI, το οποίο βρισκόταν σε συζητήσεις με επενδυτές με αποτίμηση 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κινδυνεύει με απολύσεις εργαζομένων στη Microsoft και να τερματίσει την εκπληκτική ανάπτυξή του. Και η startup θα αντιμετωπίσει στενό έλεγχο σχετικά με την ικανότητά της ή την προθυμία της να μετατρέψει την τεχνητή νοημοσύνη σε κέρδη.

Στο επίκεντρο του χάσματος είναι αν η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αποτελεί μια εμπορική ευκαιρία ή είναι μια δυνητικά επικίνδυνη τεχνολογία που πρέπει να ελέγχεται – και μάλιστα να ελέγχεται σε κάθε βήμα.

Σε μια ανάρτηση στο Linkedin, ο Nadella έγραψε ότι η Microsoft παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία της με το OpenAI και έχει «εμπιστοσύνη στον οδικό χάρτη προϊόντων μας».

Αλλά μετά τον Altman, ο Nadella απέκτησε ένα πρόγραμμα για το νέο μπραντ AI που σαγηνεύει στελέχη και πολιτικούς παντού. Στο OpenAI, ο συνιδρυτής πιστώθηκε ότι ξεκίνησε μια κούρσα για την υπεροχή της τεχνητής νοημοσύνης από την Ουάσιγκτον έως το Πεκίνο, προσκαλώντας σε συγκρίσεις με τον Bill Gates και τον Steve Jobs.

Τη Δευτέρα, ο Μπρόκμαν ανάρτησε στο διαδίκτυο ότι ο Άλτμαν είχε ήδη στρατολογήσει τρεις επιστήμονες του OpenAI για να συνεργαστούν μαζί τους στη Microsoft. «Η αποστολή συνεχίζεται», έγραψε στο X , την πλατφόρμα που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter. Οι μετοχές της Microsoft ανέβηκαν έως και 2,7% στις προ-αγορές συναλλαγών στη Νέα Υόρκη, αφού έκλεισαν με πτώση 1,7% την Παρασκευή.

Ο αντικαταστάτης του Altman, ο Shear, παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ιστότοπου Twitch της Amazon νωρίτερα φέτος.

Ένας επιστήμονας υπολογιστών που πέρασε πάνω από μια δεκαετία δημιουργώντας το Twitch σε μια από τις πιο επιτυχημένες πλατφόρμες βίντεο στον κόσμο, ο Shear θεωρείται ότι έχει το βάρος να ηγηθεί μιας μεγάλης ομάδας μηχανικών, σημείωσε πηγή στο Bloomberg, ζητώντας να παραμείνει υπό καθεστώς ανωνυμίας συζητώντας ιδιωτικά θέματα.

Το δράμα του Σαββατοκύριακου αποκαλύπτει τι υπήρχε στο OpenAI όλα αυτά τα χρόνια, με αποκορύφωμα την απομάκρυνση του Άλτμαν.

Μια από τις «ρωγμές« ήταν η προσπάθεια του Altman να μετατρέψει το OpenAI, το οποίο ξεκίνησε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, σε μια επιτυχημένη επιχείρηση – και πόσο γρήγορα ήθελε η εταιρεία να κεντρίσει ως προϊόν και να εγγράψει πελάτες. Αυτό οδήγησε στις ανησυχίες των μελών του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με την ασφάλεια των εργαλείων AI, ικανών να παράγουν κείμενο, εικόνες και ακόμη και κώδικα υπολογιστή με ελάχιστες προτροπές.

Οι συνέπειες από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να αψηφήσει τους επενδυτές είναι πιθανό να είναι ευρέως διαδεδομένες. Η Thrive Capital αναμενόταν να ηγηθεί μιας προσφοράς για μετοχές εργαζομένων, μια συμφωνία που θα αποτιμούσε το OpenAI στα 86 δισεκατομμύρια δολάρια. Πλέον, η εταιρεία είπε στο OpenAI ότι η αποχώρηση του Altman θα επηρεάσει τις ενέργειές της.

Η αναταραχή απειλεί επίσης να υπονομεύσει τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην τεχνητή νοημοσύνη, ένα στοίχημα 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο OpenAI και τον πρώην CEO του. Ο αμερικανικός κολοσός λογισμικού δεν μπόρεσε να επηρεάσει το διοικητικό συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος του OpenAI Μπρόκμαν παραιτήθηκε μερικές ώρες μετά την απόλυση του Άλτμαν. Στο υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο είναι ο επικεφαλής επιστήμονας του OpenAI Ilya Sutskever, ο οποίος ηγήθηκε της απόλυσης του Altman, καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Quora, Adam D’Angelo , η επιχειρηματίας τεχνολογίας Tasha McCauley και η Helen Toner, διευθύντρια στρατηγικής στο Κέντρο Ασφάλειας και Αναδυόμενης Τεχνολογίας του Georgetown.

Όπως ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του OpenAI, ο Shear έχει δεσμούς με το μερικές φορές αμφιλεγόμενο κίνημα αλτρουισμού , το οποίο βλέπει σοβαρούς κινδύνους από την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη. Πολλοί αλτρουιστές – ένα ψευδοφιλοσοφικό κίνημα που επιδιώκει να δωρίσει χρήματα για να αποτρέψει υπαρξιακούς κινδύνους – έχουν φανταστεί σενάρια στα οποία ένα ισχυρό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένη ζημιά.

Τον Σεπτέμβριο, ο Shear έγραψε στο Twitter ότι είναι «υπέρ της επιβράδυνσης» της τεχνολογικής προόδου της τεχνητής νοημοσύνης.

«Δεν μπορούμε να μάθουμε πώς να χτίζουμε μια ασφαλή τεχνητή νοημοσύνη χωρίς να πειραματιστούμε και δεν μπορούμε να πειραματιστούμε χωρίς πρόοδο, αλλά πιθανότατα δεν πρέπει να προχωράμε ούτε με τη μέγιστη ταχύτητα», είπε.

Ο Shear και οι εκπρόσωποι του OpenAI δεν απάντησαν σε αιτήματα του Bloomberg για σχολιασμό.

Ο Άλτμαν έθεσε αρκετούς όρους για την επιστροφή του, όπως αλλαγές στον τρόπο διοίκησης του OpenAI, απομάκρυνση του διοικητικού συμβουλίου και δήλωση που τον απαλλάσσει από αδικοπραγία, όπως είπαν άνθρωποι με γνώση του θέματος. Το διοικητικό συμβούλιο ήταν τελικά απρόθυμο να ενδώσει στις απαιτήσεις, είπαν κάποιοι και αντ’ αυτού ξεκίνησαν τη δική τους αναζήτηση για έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο. Η απόφαση να προσλάβει τον Shear λειτουργεί ως επίπληξη για τους επενδυτές.

Σε μια ανάρτηση στο X, ο Shear έγραψε ότι τα σχέδιά του για τις πρώτες 30 ημέρες ως Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI περιελάμβαναν τη μεταρρύθμιση της ομάδας διαχείρισης και την πρόσληψη ενός ανεξάρτητου ερευνητή για να εκδώσει μια αναφορά σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στην εταιρεία. Έγραψε ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν απομάκρυνε τον Altman «για οποιαδήποτε συγκεκριμένη διαφωνία σχετικά με την ασφάλεια» και απέρριψε την ιδέα ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν ενδιαφερόταν για ένα κερδοφόρο μοντέλο.

«Δεν είμαι αρκετά τρελός για να αναλάβω αυτή τη δουλειά χωρίς την υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου για την εμπορευματοποίηση των απίθανων μοντέλων μας», έγραψε ο Shear.

Ο Ethan Kurzweil , συνεργάτης στην εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Bessemer Partners, ήταν στο διοικητικό συμβούλιο του Twitch όταν ο Shear ήταν Διευθύνων Σύμβουλος.

«Είναι μια εξαιρετική επιλογή», ​​είπε ο Kurzweil σε ένα μήνυμά του. «Δεν είναι εύκολο να μαζέψεις τα κομμάτια αυτή τη στιγμή, αλλά ο Έμετ έχει όλες τις ικανότητες για να πετύχει σε αυτό και θα πίστευα ότι έχει αρκετή αξιοπιστία για να ηρεμήσει τα ταραγμένα νερά αυτή τη στιγμή. Είναι προνοητικός και πολύ βαθύς τεχνολόγος αλλά και καλός επικοινωνιακός».

Ο Shear αποχώρησε λίγες μέρες πριν το Twitch ανακοινώσει περικοπές θέσεων εργασίας που επηρέασαν την ικανότητα της εταιρείας να ελέγξει την καταχρηστική ή παράνομη συμπεριφορά. Σε μια εποχή που η τοξικότητα που σχετίζεται με την κουλτούρα του παιχνιδιού άρχισε να τρέχει αχαλίνωτη στο Twitch, ο Shear υποστήριζε τις προσπάθειες εμπιστοσύνης και ασφάλειας, είπαν στο Bloomberg άνθρωποι με γνώση της πλατφόρμας εκείνη την εποχή.

Όταν έφυγε από το Twitch, του οποίου ήταν συνιδρυτής, ο Shear είπε ότι ήθελε να περάσει περισσότερο χρόνο με τον γιο του. Τη Δευτέρα, ο Shear έγραψε ότι συμβουλεύτηκε την οικογένειά του και ανέλαβε τη δουλειά του OpenAI μέσα σε «λίγες ώρες» μετά την προσφορά που δέχτηκε.

Ο Σούτσκεβερ είπε στο προσωπικό ότι ο Άλτμαν δεν θα επέστρεφε. Την προηγούμενη μέρα, το Σάββατο, ο Shear έκανε like σε μια ανάρτηση στο X που υποστήριζε την εκδίωξη του Altman που έγραφε: «Συγχαρητήρια στον ilya που πήρε πίσω την εταιρεία του μετά το άθλιο πραξικόπημα (του Άλτμαν).

Η ανταρσία στο OpenAI: Ζητούν επιστροφή του Αλτμαν

Επιστολή με την οποία απειλούν να αποχωρήσουν από την OpenAI αν δεν παραιτηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο υπέγραψαν τη Δευτέρα (20/1) 490 υπάλληλοι της startup τεχνητής νοημοσύνης, ζητώντας την επαναφορά του Σαμ Άλτμαν – απολύθηκε την Παρασκευή – στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, μαζί με τον συνιδρυτή και πρώην πρόεδρο Γκρεγκ Μπρόκμαν.

«Η διαδικασία μέσω της οποίας εκδιώξατε τον Σαμ Άλτμαν και απομακρύνατε τον Γκρεγκ Μπρόκμαν από το Διοικητικό Συμβούλιο έχει θέσει σε κίνδυνο όλη αυτή τη δουλειά και υπονόμευσε την αποστολή και την εταιρεία μας», αναφέρεται στην επιστολή που επικαλείται το Wired. «Η συμπεριφορά σας κατέστησε σαφές ότι δεν είχατε την αρμοδιότητα να επιβλέπετε το OpenAI».

Είναι αξιοσημείωτο ότι στους υπογράφοντες της επιστολής περιλαμβάνεται ο Ίλια Σούτσκεβερ, επικεφαλής επιστήμονας της εταιρείας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, ο οποίος έχει κατηγορηθεί εξαρχής για την οργάνωση του «πραξικοπήματος» κατά του Άλτμαν.

Λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση της επιστολής, ο Σούτσκεβερ δημοσίευσε στο X: «Λυπάμαι βαθιά για τη συμμετοχή μου στις ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου. Ποτέ δεν είχα σκοπό να βλάψω την OpenAI. Λατρεύω όλα όσα έχουμε φτιάξει μαζί και θα κάνω ό,τι μπορώ για να επανενώσω την εταιρεία».

Σύμφωνα με το Wired, κάποια στελέχη της OpenAI έμειναν ξύπνια όλη τη νύχτα συζητώντας ποια πορεία πρέπει να ακολουθήσουν μετά την είδηση ότι ο Άλτμαν δεν θα επέστρεφε στην OpenAI. Πολλα στελέχη ήταν απογοητευμένα για την έλλειψη επικοινωνίας σχετικά με την απόλυση του Άλτμαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην επιστολή, τα στελέχη της OpenAI απειλούν να ακολουθήσουν τον Άλμταν στη Microsoft. « H Μicrosoft μας διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν θέσεις για όλους τους υπαλλήλους της OpenAI στη νέα της θυγατρική αν θέλουμε να πάμε» τονίζουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.