Μια φορητή συσκευή αφαλάτωσης θα ήταν πολύ επιθυμητή σε περιοχές με πρόβλημα ύδρευσης, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε αυτές που έζησαν μια φυσική καταστροφή. Αν και αρκετές φορητές συσκευές αφαλάτωσης βρίσκονται ήδη στο εμπόριο, συνήθως χρησιμοποιούν φίλτρα που πρέπει να αντικαθίστανται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι ερευνητές του MIT ανέπτυξαν μια φορητή μονάδα αφαλάτωσης, που ζυγίζει λιγότερα από 10 κιλά που αφαιρεί σωματίδια και άλατα από το θαλασσινό νερό και το μετατρέπει σε πόσιμο. Σε αντίθεση όμως με τις άλλες συσκευές, οι οποίες χρειάζονται φίλτρα, η συσκευή του MIT χρειάζεται μόνο λίγο ηλεκτρικό ρεύμα για να κάνει την ίδια δουλειά. Αυτό μειώνει κατά πολύ το κόστος και όλες τις υπόλοιπες απαιτήσεις της συντήρησης.

Η συσκευή έχει μέγεθος βαλίτσας χρειάζεται λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από έναν φορτιστή κινητού, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ εύκολα μπορεί να λειτουργήσει από ένα μικρό φορητό ηλιακό πάνελ, όταν δεν υπάρχουν μπαταρίες. Και αυτόματα δίνει πόσιμο νερό το οποίο ξεπερνά σε ποιότητα τα στάνταρ που έχει θέσει ο ΠΟΥ.

Η ομάδα των ερευνητών λέει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε απομακρυσμένες περιοχές με λίγους πόρους, όπως κοινότητες σε μικρά νησιά ή σε θαλάσσια φορτηγά πλοία. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει πρόσφυγες που διαφεύγουν από φυσικές καταστροφές ή στρατιώτες σε μακροχρόνιες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">