ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ξεκίνησαν οι μηνύσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη: New York Times κατά OpenAI και Microsoft

Ζητούν αποζημίωση δισεκατομμυρίων

Ξεκίνησαν οι μηνύσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη: New York Times κατά OpenAI και Microsoft

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός οργανισμός των New York Times, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (27/12), μηνύει την OpenAI, ιδιοκτήτρια εταιρεία του ChatGPT, ισχυριζόμενος ότι παραβιάστηκαν τα πνευματικά του δικαιώματα για την εκπαίδευση του συστήματος.

Η αγωγή, η οποία στρέφεται και κατά της Microsoft, αναφέρει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για «δισεκατομμύρια δολάρια» σε αποζημιώσεις.

Το ChatGPT και άλλα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) «μαθαίνουν», αναλύοντας τεράστιο όγκο δεδομένων που συχνά προέρχονται από το διαδίκτυο.

Η αγωγή, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC, ισχυρίζεται ότι «εκατομμύρια» άρθρα που δημοσιεύτηκαν από τους «New York Times», χρησιμοποιήθηκαν χωρίς την άδειά τους για να γίνει το ChatGPT πιο έξυπνο και υποστηρίζει ότι το εργαλείο ανταγωνίζεται πλέον την εφημερίδα ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών.

Ακόμα, ισχυρίζεται ότι όταν το ChatGPT ερωτάται σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα, μερικές φορές παράγει «αυτολεξεί αποσπάσματα» από άρθρα των «New York Times», στα οποία δεν έχει κανείς πρόσβαση χωρίς να πληρώσει για συνδρομή.

Σύμφωνα με τη μήνυση, αυτό σημαίνει ότι οι αναγνώστες μπορούν να λαμβάνουν περιεχόμενο των «New York Times» χωρίς να πληρώνουν γι’ αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι χάνονται έσοδα από συνδρομές καθώς και διαφημιστικά κλικ από ανθρώπους που επισκέπτονται τον ιστότοπο.

Δίνεται, επίσης, το παράδειγμα της μηχανής αναζήτησης Bing – η οποία διαθέτει ορισμένες λειτουργίες που υποστηρίζονται από το ChatGPT – και παράγει αποτελέσματα, τα οποία προέρχονται από έναν ιστότοπο που ανήκει στους «New York Times», χωρίς να παραπέμπει στο άρθρο ή να περιλαμβάνει συνδέσμους παραπομπής που χρησιμοποιεί για να παράγει έσοδα.

Η Microsoft έχει επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI. Επισημαίνεται ότι η αγωγή, που κατατέθηκε την Τετάρτη (27/12) σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, αποκαλύπτει ότι οι «New York Times» προσέγγισαν ανεπιτυχώς τη Microsoft και την OpenAI τον Απρίλιο για να επιδιώξουν «φιλική λύση» σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα.

Δεν είναι η πρώτη μήνυση κατά της OpenAI

Η μήνυση από τους «New York Times» έρχεται έναν μήνα έπειτα από μια περίοδο χάους στην OpenAI, όταν ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Σαμ Άλτμαν, απολύθηκε – και στη συνέχεια επαναπροσλήφθηκε – μέσα σε λίγες ημέρες. Μάλιστα, η απόλυσή του προκάλεσε σοκ στους γνώστες του κλάδου και οδήγησε τους εργαζόμενους της OpenAI να απειλήσει με μαζικές παραιτήσεις.

Εκτός, όμως, από τα εσωτερικά ζητήματα, η εταιρεία αντιμετωπίζει τώρα πολλαπλές αγωγές που κατατέθηκαν το 2023. Τον Σεπτέμβριο, μια παρόμοια υπόθεση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων κινήθηκε εναντίον της OpenAI από μια ομάδα αμερικανών συγγραφέων, μεταξύ των οποίων ο συγγραφέας του Game of Thrones, Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν, και ο Τζον Γκρίσαμ.

Ακόμα, είχε προηγηθεί η νομική αγωγή της κωμικού, Σάρα Σίλβερμαν, τον Ιούλιο, καθώς και μια ανοιχτή επιστολή που υπογράφηκε από τους συγγραφείς, Μάργκαρετ Άτγουντ και Φίλιπ Πούλμαν, τον ίδιο μήνα, η οποία ζητούσε από τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να τους αποζημιώσουν για τη χρήση του έργου τους.

Η OpenAI αντιμετωπίζει, επίσης, μήνυση μαζί με τη Microsoft – και τον ιστότοπο προγραμματισμού GitHub – από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων πληροφορικής που υποστηρίζουν ότι ο κώδικάς τους χρησιμοποιήθηκε χωρίς την άδειά τους για την εκπαίδευση μιας μηχανής τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάζεται Copilot.

Πάντως, εκτός από αυτές τις αγωγές, έχουν ασκηθεί πολλές αγωγές κατά των προγραμματιστών της λεγόμενης γενεσιουργού τεχνητής νοημοσύνης, δηλαδή της τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να δημιουργήσει μέσα ενημέρωσης με βάση οδηγίες κειμένου, με τους καλλιτέχνες να μηνύουν, τον Ιανουάριο, τις εταιρείες παραγωγής Stability AI και Midjourney, ισχυριζόμενοι ότι λειτουργούν μόνο αν έχουν εκπαιδευτεί σε έργα τέχνης που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Καμία από αυτές τις αγωγές δεν έχει ακόμα εκδικαστεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.