Έχετε αναρωτηθεί πώς λειτουργεί το ChatGPT; Ένας επιστήμονας πληροφοριών στο UC Berkeley, ο David Bamman χρησιμοποιεί υπολογιστές για να αναλύσει και κατανοήσει την τέχνη, κατασκευάζοντας αυτό που αποκαλεί «αλγοριθμικές συσκευές για τον πολιτισμό». Αυτό σημαίνει εξαγωγή δεδομένων από την κλασική λογοτεχνία για να αναλυθούν έπειτα πράγματα όπως, ας πούμε, οι σχέσεις μεταξύ διαφόρων χαρακτήρων του βιβλίου.

">

Σε αυτή την περίπτωση, επρόκειτο να ξεκινήσει με μια ερώτηση που θα ήταν εύκολη για έναν έστω και οριακά εγγράμματο άνθρωπο: Τι σχέση έχουν οι χαρακτήρες μεταξύ τους; Eίναι π.χ. αδέρφια;

O Bamman λοιπόν, αποφάσισε να δοκιμάσει πρώτα να ρωτήσει το ChatGPT. Τι θα συνέβαινε αν τροφοδοτούσε με τις 4.000 λέξεις του «Pride and Prejudice» και έθετε ένα απλό ερώτημα: «Ποιες είναι οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων;»

Προς έκπληξή του, λειτούργησε. Η έκδοση GPT-4 του chatbot ήταν εκπληκτικά ακριβής σχετικά με το οικογενειακό δέντρο των Bennet. Στην πραγματικότητα, ήταν σχεδόν σαν να είχε μελετήσει εκ των προτέρων το μυθιστόρημα. «Ήταν τόσο καλό που σήκωσε πολλές κόκκινες σημαίες στο μυαλό μου», λέει ο Bamman. «Είτε ήξερε πολύ καλά το έργο, είτε είχε δει το «Pride and Prejudice» στο Διαδίκτυο ένα εκατομμύριο φορές, και ξέρει πολύ καλά το βιβλίο!».

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπήρχε τρόπος να γνωρίζουμε πώς το GPT-4 ήξερε ό,τι ήξερε. Η εσωτερική λειτουργία των μεγάλων μοντέλων γλώσσας στην καρδιά ενός chatbot είναι ένα μαύρο κουτί.

Τα σύνολα δεδομένων στα οποία εκπαιδεύονται είναι τόσο κρίσιμα για τη λειτουργία τους που οι δημιουργοί τους θεωρούν τις πληροφορίες ως αποκλειστικό μυστικό.