Smartphones: Σε ελεύθερη πτώση η ευρωπαϊκή αγορά – Lockdowns και πόλεμος τα «αγκάθια»

Το χειρότερο τρίμηνο της τελευταίας δεκαετίας

Smartphones: Σε ελεύθερη πτώση η ευρωπαϊκή αγορά – Lockdowns και πόλεμος τα «αγκάθια»

Η ευρωπαϊκή αγορά «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων βίωσε το χειρότερο τρίμηνο σχεδόν της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Counterpoint Research.

Μάλιστα, η εταιρεία ερευνών αναφέρει στο σημείωμά της ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει και άλλο πριν τελικά πάρει την οδό της βελτίωσης.

Πιο αναλυτικά, η ευρωπαϊκή αγορά smartphones έπεσε κατά 12% κατά το α’ τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μόνο 49 εκατομμύρια συσκευές παραδόθηκαν από τους κατασκευαστές στους μεταπωλητές στο χειρότερο α’ τρίμηνο από το 2013.

Οι κατασκευαστές

Σημειώνεται ότι από τους πέντε κορυφαίους κατασκευαστές μόνο ο ένας «είδε» ανάπτυξη. Πρόκειται για την Realme που διπλασίασε το μερίδιό της στην αγορά.

Η κορεατική Samsung παραμένει ο κορυφαίος κατασκευαστής στη Γηραιά Ήπειρο, ωστόσο οι παραδόσεις ήταν 16% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι ενώ το μερίδιο αγοράς έπεσε από το 37% στο 35%. Η Apple από τη δική της πλευρά είχε μικρή αύξηση μεριδίου (από 24% στο 25%) αλλά οι παραδόσεις συσκευών μειώθηκαν κατά 6%.

Στο α’ τρίμηνο του 2022 είχαμε το λανσάρισμα της νέας ναυαρχίδας της Samsung, της σειράς Galaxy S22, αλλά και το οικονομικό iPhone SE 3ης γενιάς από την Apple, συσκευές που δεν κατόρθωσαν να αλλάξουν τη συνολική εικόνα της αγοράς.

Την πεντάδα των κορυφαίων κατασκευαστών συμπληρώνουν οι Xiaomi και Oppo. Η Xiaomi γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση στις παραδόσεις συσκευών: είχε μείωση 36% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Το μερίδιό της έπεσε από το 19% στο 14%. Η Oppo (που πλέον περιλαμβάνει και την OnePlus) διατήρησε τις δυνάμεις της σε επίπεδο μεριδίου αγοράς (παρέμεινε στο 6%) αλλά επίσης είχε μειωμένες παραδόσεις συσκευών κατά 6%.

Η Realme ήταν η μόνη που είχε αύξηση στις παραδόσεις συσκευών, στο εντυπωσιακό 67%, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021. Επίσης, η εταιρεία διπλασίασε και το μερίδιό της στην αγορά, από το 2% στο 4%.

Τα αίτια της καθίζησης

Η καθίζηση της αγοράς smartphones οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες: υπάρχει ακόμα έλλειψη βασικών εξαρτημάτων που δυσκολεύει τις γραμμές παραγωγής, απανωτά lockdowns στην Κίνα λόγω Covid-19 επιδείνωσαν την κατάσταση, άνοδος του πληθωρισμού και φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο τελευταίος παράγοντας, ο πόλεμος στην Ουκρανία, επηρεάζει την αγορά με διάφορους τρόπους, σύμφωνα με την Counterpoint. Καταρχήν, οι Samsung και Apple έχουν αποτραβηχτεί από τη ρωσική αγορά.

Οι δύο εταιρείες παρέδιδαν περίπου τα μισά smartphones που πωλούνταν στη χώρα, αν και οι συγκεκριμένες παραδόσεις αντιπροσώπευαν μόλις το 6% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς.

Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει

Η αποχώρηση των δύο από τη Ρωσία έγινε περί τα τέλη του α’ τριμήνου άρα η πλήρης επίδραση της κίνησης θα φανεί κυρίως στα αποτελέσματα του β’ τριμήνου. Αυτός είναι και ο λόγος που η Counterpoint εκτιμά ότι η κατάσταση στην αγορά των smartphones θα χειροτερέψει κατά το β’ τρίμηνο του 2022.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί μόνο ο τομέας των smartphones. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να μειώσει τη διαθεσιμότητα πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών κάθε είδους. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι αντιμέτωπες με ένα κύμα αύξησης του κόστους διαβίωσης, άρα λιγότεροι άνθρωποι θα είναι πλέον σε θέση να αγοράσουν νέα συσκευή smartphone.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.