ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τα σημάδια που δείχνουν ότι το κινητό σας έχει… ιό – Τι να κάνετε

Οι τρόποι αντιμετώπισης

Τα σημάδια που δείχνουν ότι το κινητό σας έχει… ιό – Τι να κάνετε

Υπάρχουν κάποια σημάδια, τα οποία δείχνουν ότι το τηλέφωνό σας έχει πέσει θύμα χάκερ.

Εάν το smartphone σας εξαντληθεί γρήγορα από την μπαταρία, κολλήσει τυχαία ή χρησιμοποιεί ανεξήγητη μεγάλη ποσότητα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, μπορεί να έχει προσβληθεί από ιό χωρίς να το γνωρίζετε.

Ενώ οι συσκευές Apple και Android θεωρούνται γενικώς ασφαλείς από επιβλαβές κακόβουλο λογισμικό, οι χάκερ έχουν βρει ύπουλους τρόπους να «μολύνουν» το smartphone σας και ένας ειδικός αποκάλυψε τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε και πώς να προστατευτείτε.

Δεν είναι απίθανο να έχετε εγκατεστημένο κάποιο κακόβουλο λογισμικό

Ο αναπληρωτής καθηγητής Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών στο Central Queensland University, Ritesh Chugh είπε στο The Conservation ότι υπάρχει μια «καλή πιθανότητα» να έχει εγκατασταθεί κάποιο κακόβουλο λογισμικό ή λογισμικό υποκλοπής spyware στο smartphone σας κάποια στιγμή χωρίς καν να το προσέξετε.

Ένας ιός που είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού μπορεί να εισέλθει στο τηλέφωνό μας κάνοντας κλικ σε συνδέσμους από ανεπιθύμητα μηνύματα ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστο αποστολέα.

Στη συνέχεια, μπορεί να στείλει ανεπιθύμητα μηνύματα στις επαφές σας ή προσωπικές πληροφορίες σε χάκερ και ακόμη και να σας «κατασκοπεύσει» παρακολουθώντας τη δραστηριότητα της οθόνης και του πληκτρολογίου σας ή τη γεωγραφική θέση σας.

Σύμφωνα με την εταιρεία ασφάλειας κινητής τηλεφωνίας Zimperium, περισσότερες από το ένα πέμπτο των κινητών συσκευών έχουν μολυνθεί και τέσσερις στις δέκα παγκοσμίως είναι ευάλωτες σε κακόβουλο λογισμικό.

Τρία σημάδια ανησυχίας

Ο καθηγητής Chugh ανέφερε ότι δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίζετε εάν το τηλέφωνό σας έχει μολυνθεί, αλλά υπάρχουν ορισμένα ενδεικτικά σημάδια και μη φυσιολογικές συμπεριφορές που πρέπει να προσέξετε:

  1. Εάν η συσκευή σας είναι αργή και οι εφαρμογές χρειάζονται περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο για να ανοίξουν ή αν εμφανίζονται ασυνήθιστα αναδυόμενα παράθυρα, μπορεί να έχει ιό.
  2. Η υπερβολική εξάντληση της μπαταρίας μπορεί να υποδηλώνει επιβλαβές κακόβουλο λογισμικό που λειτουργεί στο παρασκήνιο καθώς και απροσδόκητη υπερθέρμανση του τηλεφώνου.
  3. Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και ανεξήγητες χρεώσεις χρέωσης ως αποτέλεσμα του ιού να «μασάει» τα δεδομένα σας.

Τρόποι αντιμετώπισης

Εάν υποψιάζεστε ότι το τηλέφωνό σας μπορεί να έχει μολυνθεί, ο καθηγητής Chugh είπε ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι χρήστες της Apple και του Android για να αποτρέψουν περαιτέρω ζημιές.

Πρώτον, συνέστησε τη χρήση μιας αξιόπιστης εφαρμογής προστασίας από ιούς που να πραγματοποιεί σαρώσεις για μολύνσεις όπως η Avast, AVG, Bitdefender, McAfee ή Norton.

Για συσκευές Android, εκκαθαρίζετε τον χώρο αποθήκευσης και την προσωρινή μνήμη του τηλεφώνου και για τα iPhone, διαγράφετε το ιστορικό περιήγησης και τα δεδομένα ιστοτόπων.

Επανεκκινήστε το τηλέφωνό σας ενεργοποιώντας την «ασφαλή λειτουργία» εάν διαθέτετε Android που εμποδίζει τη λειτουργία εφαρμογών τρίτων και, τέλος, διαγράψτε τυχόν παράξενες ή άγνωστες εφαρμογές για τη λίστα που έχετε λάβει.

Ως τελευταία προσπάθεια, μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων σας και να πραγματοποιήσετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στο τηλέφωνό σας, επαναφέροντάς το στις αρχικές του ρυθμίσεις και εξαλείφοντας οποιοδήποτε κακόβουλο λογισμικό.

Πως να αποφύγετε τον κίνδυνο

Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε ασυνήθιστα αναδυόμενα παράθυρα ή συνδέσμους σε ασυνήθιστα μηνύματα κειμένου, αναρτήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή email.

Εγκαταστήστε εφαρμογές μόνο από εξουσιοδοτημένα καταστήματα εφαρμογών, όπως το Google Play ή το App Store της Apple.

Αποφύγετε την «κλιμάκωση προνομίων» (jailbreaking) ή την τροποποίηση του τηλεφώνου σας.

Ελέγξτε τα δικαιώματα εφαρμογής πριν την εγκατάσταση, ώστε να γνωρίζετε σε τι θα έχει πρόσβαση η εφαρμογή (αντί να την εμπιστεύεστε τυφλά).

Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας τακτικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Διατηρήστε το λογισμικό του τηλεφώνου σας ενημερωμένο στην πιο πρόσφατη έκδοση (η οποία θα έχει τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.