«Το Instagram είναι ένα σούπερ μάρκετ για παιδόφιλους» σύμφωνα με ερευνητές της Wall Street Journal

«Η εκμετάλλευση των παιδιών είναι ένα φρικτό έγκλημα» δήλωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας

«Το Instagram είναι ένα σούπερ μάρκετ για παιδόφιλους» σύμφωνα με ερευνητές της Wall Street Journal

Ο δημοφιλής ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Instagram, το οποίο μετρά πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες, «βοηθά» στη σύνδεση και την προώθηση ενός τεράστιου δικτύου λογαριασμών που είναι ανοιχτά αφιερωμένοι στην προμήθεια σεξουαλικού περιεχομένου για ανηλίκους, σύμφωνα με έρευνες της Wall Street Journal.

Οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν εδώ και καιρό το διαδίκτυο, αλλά σε αντίθεση με τα φόρουμ και τις υπηρεσίες μεταφοράς αρχείων που απευθύνονται σε άτομα που έχουν ενδιαφέρον για παράνομο περιεχόμενο, το Instagram δεν «φιλοξενεί» απλώς αυτές τις δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της  WSJ, oι αλγόριθμοί του τις προωθούν. Το Instagram συνδέει τους παιδόφιλους και τους καθοδηγεί ώστε να έχουν πρόσβαση σε πωλητές ανάλογου περιεχομένου μέσω συστάσεων για «εξειδικευμένα ενδιαφέροντα».  

Αν και για τους περισσότερους στην πλατφόρμα δεν είναι ορατοί, οι λογαριασμοί αυτοί στο Instagram είναι «ξεδιάντροποι»:

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Instagram επιτρέπει  στους χρήστες να αναζητήσουν hashtags όπως #pedowhore (παιδοπόρνη) και #preteensex (προεφηβικό σεξ) συνδέοντάς τους με λογαριασμούς που χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους όρους για να διαφημίσουν υλικό παιδικού σεξ, που διαθέτουν προς πώληση.

Σε τέτοιους λογαριασμούς μάλιστα, πολλές φορές  προβάλλεται ο ισχυρισμός  ότι διευθύνονται από τα ίδια τα παιδιά!

Οι λογαριασμοί του Instagram που προσφέρουν πώληση παράνομου σεξουαλικού υλικού γενικά δεν το δημοσιοποιούν ανοιχτά, αλλά αναρτούν “μενού” περιεχομένου.

Ορισμένοι λογαριασμοί καλούν τους αγοραστές να αναθέσουν συγκεκριμένες πράξεις.

Ορισμένα μενού περιλαμβάνουν τιμές για βίντεο με παιδιά που «βλάπτουν τον εαυτό τους», ακόμα  και “εικόνες ανηλίκων που εκτελούν σεξουαλικές πράξεις με ζώα”, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Παρατηρητηρίου Διαδικτύου του Στάνφορντ.

Σημειώνουν μάλιστα ότι  τα παιδιά εμφανίζονται διαθέσιμα για προσωπικές “συναντήσεις” επί πληρωμή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας, η Meta αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα και δήλωσε ότι έχει συστήσει μια εσωτερική ομάδα εργασίας για την αντιμετώπισή τους.

“Η εκμετάλλευση των παιδιών είναι ένα φρικτό έγκλημα” δήλωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας και πρόσθεσαν:

“Ερευνούμε συνεχώς τρόπους για να αμυνθούμε ενεργά εναντίον αυτής της συμπεριφοράς”.

Η Meta δήλωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταργήσει 27 δίκτυα παιδεραστίας και σχεδιάζει περισσότερες απομακρύνσεις. Από τότε που έλαβε τα ερωτήματα τηςWall Street Journal, η πλατφόρμα δήλωσε ότι έχει μπλοκάρει χιλιάδες hashtags που «σεξουαλικοποιούν» παιδιά, ορισμένα με εκατομμύρια αναρτήσεις, και περιορίζει τους χρήστες από το  να αναζητούν όρους που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με σεξουαλική κακοποίηση.

Είπε επίσης ότι εργάζεται για να αποτρέψει τα συστήματά της από το να συστήνουν σε δυνητικά παιδόφιλους ενήλικες να συνδέονται μεταξύ τους ή να αλληλεπιδρούν ο ένας με το περιεχόμενο του άλλου.

Πρώην και νυν υπάλληλοι της Meta που έχουν εργαστεί σε πρωτοβουλίες για την παιδική ασφάλεια στο Instagram υπολογίζουν ότι ο αριθμός των λογαριασμών που υπάρχουν «κυρίως» για να γίνεται παρακολούθηση  τέτοιου περιεχομένου  «είναι εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ενδεικτικό είναι ότι ένας εκπρόσωπος της Meta είπε ότι η εταιρεία επιδιώκει να μπλοκάρει τέτοιους χρήστες, διαγράφοντας 490.000 λογαριασμούς για παραβίαση των πολιτικών της για την ασφάλεια των παιδιών μόνο τον Ιανουάριο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.