ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Υπολογιστής: Τι πρέπει να κάνετε αν κλείσει ξαφνικά

Τι κάνουμε όταν κλείνει ο υπολογιστής από υπερθέρμανση και όχι μόνο

Υπολογιστής: Τι πρέπει να κάνετε αν κλείσει ξαφνικά

Οι υπολογιστές είναι πλέον για τα καλά μέσα στις ζωές μας και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά χωρίς αυτούς. Όταν όμως ο υπολογιστής μας αρχίσει να μην δουλεύει όπως πρέπει μπορεί κάποια στιγμή να κλείσει για τα καλά και να μην ξέρουμε τι να κάνουμε.

Όταν ένας υπολογιστής κλείνει ξαφνικά χωρίς καμία προειδοποίηση και αν προσπαθήσετε να τον ξανανοίξετε ανοίγει κανονικά (έστω και για λίγα δευτερόλεπτα), σημαίνει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με υπερθέρμανση του επεξεργαστή και κλείνει προληπτικά, για να μην καεί.

Αυτό το πρόβλημα γίνεται συνήθως πιο αισθητό τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου, είναι ιδιαίτερα υψηλή. Λίγα λόγια για τα συστήματα ψύξης των υπολογιστών.

Η θερμότητα που εκλύεται όμως, αν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, μπορεί να τον καταστρέψει. Έτσι, όλοι οι υπολογιστές έχουν κάποιο σύστημα ψύξης το οποίο γίνεται με την εξαγωγή της υπερβολικής θερμοκρασίας στο περιβάλλον, με την κυκλοφορία του αέρα. Αυτό μπορεί να γίνει παθητικά (με ειδικό σχεδιασμό της ψύκτρας, ώστε να μην χρειάζεται ανεμιστήρας) ή ενεργητικά (με τη βοήθεια μικρών ανεμιστήρων).

Πάντως, τα αερόψυκτα συστήματα είναι αυτά που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες φορές πρόβλημα με υπερθέρμανση, καθώς γεμίζουν σκόνη λόγω της κυκλοφορίας του αέρα ενώ τα υδρόψυκτα συστήματα είναι αρκετά πιο ακριβά και συνήθως χρησιμοποιούνται σε hardcore υπολογιστές με αρκετά ισχυρό επεξεργαστή. Επίσης, τα υγρά έχουν καλύτερη θερμοαγωγιμότητα από τον αέρα και έτσι μπορεί να μεταφέρουν τη θερμότητα πολύ πιο γρήγορα. Σε μερικά υδρόψυκτα συστήματα γίνεται και ταυτόχρονη χρήση ενός ανεμιστήρα.

Αν έχει πρόβλημα το ανεμιστηράκι, λογικά θα το «ακούσετε». Ακόμα και τα πιο αθόρυβα, έχουν ένα διακριτικό ήχο όταν λειτουργούν. Εφόσον διαπιστώσετε ότι αυτό είναι το πρόβλημα, πρέπει να το αντικαταστήσετε αλλά παίζει ρόλο αν είναι ο υπολογιστής επιτραπέζιος ή φορητός.

Αν ο υπολογιστής είναι desktop η αλλαγή του ανεμιστήρα του επεξεργαστή είναι λίγο πιο εύκολη. Βέβαια μερικές φορές μαζί με ανεμιστήρα πρέπει να αλλάξετε την ψύκτρα, καθώς αρκετοί ανεμιστήρες είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να κουμπώνουν πάνω σε συγκεκριμένες ψύκτρες ή ίσως είναι και ενσωματωμένοι και είναι λίγο δύσκολο να τους βρείτε ξεχωριστά. Βέβαια αρκετές ψύκτρες χρησιμοποιούν κοινά ανεμιστηράκια που μπορείτε να βρείτε εύκολα.

Για να τα βγάλετε, δεν έχετε παρά να βγάλετε το καλώδιο τροφοδοσίας και να ξεβιδώσετε τις βίδες περιμετρικά ή να βγάλετε τα κλιπ που το ενώνει με την ψύκτρα. Εφόσον το βγάλετε θα δείτε ότι έχει ένα κωδικό στο πίσω μέρος συνήθως και με αυτό τον κωδικό μπορείτε να ψάξετε στο διαδίκτυο για κάποιο ίδιο. Εναλλακτικά μπορείτε να ψάξετε βάση της ψύκτρας, αν είναι κάποιο μοντέλο από επώνυμη εταιρία. To κόστος είναι συνήθως πέντε με δέκα ευρώ.

Αν ο υπολογιστής είναι φορητός, τα ανεμιστηράκια είναι διαφορετικά για κάθε μοντέλο λάπτοπ και είναι πιο ακριβά από ένα απλό ανεμιστηράκι για desktop (δηλαδή στα δέκα και εικοσιπέντε ευρώ το καθένα). Το δύσκολο στην όλη διαδικασία, είναι φυσικά να έχετε πρόσβαση στο ανεμισταράκι και όχι η διαδικασία αλλαγής. Τα περισσότερα συγκρατούνται με δύο με τέσσερις βίδες περιμετρικά και το βύσμα τροφοδοσίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.