«Καταπέλτης» η πληροφοριοδότης του Facebook: «O M.Ζούκερμπεργκ ελέγχει 3 δισ. ανθρώπους»

«Καταπέλτης» η πληροφοριοδότης του Facebook: «O M.Ζούκερμπεργκ ελέγχει 3 δισ. ανθρώπους»

Νέες «ρουκέτες» έριξε η πληροφοριοδότης Φράνσις Χόγκεν, καθώς υποστήριξε σε εκπροσώπους της βρετανικής αντιπροσωπείας που ερευνά τις καταγγελίες της ότι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ελέγχει μέσω του Facebook πάνω από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

https://www.vimeo.com/639044974

Πάντως, η πρώην εργαζόμενη του Facebook έκανε έκκληση για εξωτερική ρυθμιστική αρχή που θα μειώσει τη ζημιά που κάνει ο τεχνολογικός κολοσσός στην κοινωνία. Η ίδια αποφάσισε να μιλήσει και στη Βρετανία, μία περίοδο όπου η χώρα αναζητεί τρόπο να ρυθμίσει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Η Χόγκεν έχει διαρρεύσει δεκάδες χιλιάδες εμπιστευτικά έγγραφα της επιχείρησης για την εσωτερική λειτουργία του Facebook, υποστηρίζοντας πως η εταιρεία έβαλε πάνω από την προστασία των χρηστών το οικονομικό της συμφέρον. Η Χόγκεν είπε πως αν δεν βρεθεί μία λύση τα διαδικτυακά μέσα θα λειτουργούν με βάση τα συμφέροντα των μετόχων και όχι με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Προειδοποίησε ακόμη ότι μέσα όπως το Instagram και το Facebook ίσως να μην είναι ασφαλές για παιδιά προεφηβικής ηλικίας. Η ίδια υποστηρίζει ακόμη ότι το Facebook λειτουργεί ως ένα μέσο όπου παρατηρείται το φαινόμενο της πόλωσης στις πολιτικές πεποιθήσεις, αφού αυτό περιέχει μια σειρά από υπηρεσίες, όπως είναι οι ομάδες.

Μέσα από αυτές τις ομάδες ενθαρρύνονται κάποιοι άνθρωποι που τροφοδοτούν θεωρίες συνωμοσίας: «Ανησυχώ βαθιά πως δημιούργησαν ένα προϊόν που μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους μακριά από τις πραγματικές τους κοινότητες».

Όσον αφορά το Instagram υποστήριξε ότι ασκεί αρνητική επιρροή σε νέους ανθρώπους καθώς δίνει μεγάλη σημασία στην εξωτερική εμφάνιση και τον τρόπο ζωής πράγμα επιζήμιο για τα νέα παιδιά.

Το Facebook λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος

Η Χόγκεν υποστήριξε με διάφορα επιχειρήματα ότι το Facebook δεν είναι διατεθειμένο να θυσιάσει τα κέρδη του και πολλές φορές οι εργαζόμενοί του αναγκάζονταν να λαμβάνουν λανθασμένες αποφάσεις γιατί ο στόχος ήταν το χρήμα.

Ωστόσο ένας εκπρόσωπος της εταιρείας Facebook έσπευσε να απαντήσει στις κατηγορίες της πρώην εργαζόμενης λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Ναι μεν είμαστε μία κερδοφόρα επιχείρηση, αλλά αυτό δεν γίνεται εις βάρος της ασφάλειας των ανθρώπων ή της ευημερίας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο εκπρόσωπος του Facebook επανέλαβε τα λόγια του ίδιου του Ζούκερμπεργκ, λέγοντας ότι η εταιρεία επένδυσε «σε 13 δισεκατομμύρια και έχουμε πάνω από 40.000 ανθρώπους με ένα και μοναδικό καθήκον: να κρατούν τους ανθρώπους ασφαλείς στο Facebook».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.