Θες να αναβαθμίσεις τις φωτογραφίες που ανεβάζεις στα social media; – Τα 8+1 μυστικά που θα σε βοηθήσουν

Σε κάποιους μπορεί να μοιάζει απλό και εύκολο

Θες να αναβαθμίσεις τις φωτογραφίες που ανεβάζεις στα social media; – Τα 8+1 μυστικά που θα σε βοηθήσουν

Είναι γνωστό πως διανύουμε την εποχή των social media, όπου η εικόνα αποτελεί το άλφα και το ωμέγα.

Μια εικόνα που προβάλλεται κυρίως μέσα από στιγμιαίες φωτογραφίες στα social media, εμπλουτισμένη με φίλτρα και σκιάσεις, σωστές γωνίες λήψης και ένα στιλιζαρισμένο περιεχόμενο που σου προκαλεί ενίοτε δέος ή αποστροφή, ποτέ όμως αδιαφορία, αλλιώς το παιχνίδι έχει χαθεί.

Σε κάποιους μπορεί να μοιάζει απλό και εύκολο. Ωστόσο για να δημιουργήσεις μια ελκυστική φωτογραφία, που θα ξεχωρίσει ανάμεσα στις εκατοντάδες, δεν αρκούν μόνο ένα ωραίο τοπίο και ένας καλός φωτισμός.

Εφάρμοσε τα tips που ακολουθούν και κάνε το account σου ακαταμάχητο.

1. Καθάρισε τον φακό της κάμεράς σου

Κάθε καλή φωτογραφία στα social media ξεκινά με ένα καθαρό φακό. Πριν ξεκινήσεις, κάνε μερικές δοκιμαστικές λήψεις για να δεις αν είναι όλα οκ. Καλού κακού πέρασε τον φακό σου με ένα μαντηλάκι ή καθαριστικό γυαλιών.

2. Δοκίμασε με τρίποδο ή με βάση κινητού

Κανείς δεν αγαπά τις τρεμάμενες φωτογραφίες, εκτός κι αν αυτή είναι η καλλιτεχνική σου άποψη. Αν, όμως, σε ενδιαφέρει να πουλήσεις είναι καλό να έχεις ευκρινείς εικόνες.

Σταθεροποίησε την κάμερα χρησιμοποιώντας μια αυτοσχέδια βάση, ή αγόρασε ένα τρίποδο με βάση για κινητά από το διαδίκτυο και αξιοποίησέ την σε κάθε λήψη.

3. Χρησιμοποίησε χρονοδιακόπτη

Για καλύτερη ποιότητα προσπάθησε να χρησιμοποιείς κυρίως την κάμερα στο πίσω μέρος του κινητού, παρά τον φακό μπροστά (selfie).

Στις περιπτώσεις που θέλεις να είσαι κι εσύ μέσα στην εικόνα, σταθεροποίησε το κινητό σου σε μία βάση, ενεργοποίησε τον χρονοδιακόπτη και βγάλε τη «selfie» από την πίσω κάμερα!

4. Προσοχή στον φωτισμό

Ο φωτισμός είναι το παν για μα καλή φωτογραφία. Φρόντισε, λοιπόν, να έχεις τον καλύτερο είτε σε εξωτερικές λήψεις είτε σε στούντιο. Για την πρώτη περίπτωση προσπάθησε να βρεις το σημείο με τον καλύτερο φυσικό φωτισμό.

Οι ειδικοί συστήνουν την πρώτη ώρα μετά την ανατολή και την τελευταία ώρα, λίγο πριν τη δύση του ηλίου. Αν η φωτογράφιση θα γίνει σε κλειστό χώρο, δεν χρειάζεται να έχεις επαγγελματικά φώτα για να κάνεις σωστή δουλειά. Αρκεί ένα ring light για εξαιρετικό φωτισμό, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας. Απενεργοποίησε το flash!

5. Παίξε με τις γωνίες της κάμερας

Οι γωνίες μπορούν να δημιουργήσουν τη ψευδαίσθηση του βάθους και του ύψους, κάνοντας τις εικόνες σου πιο ενδιαφέρουσες. Δοκίμασε να τραβήξεις από πάνω ή από κάτω το αντικείμενο/θέμα σου.

6. Ενεργοποίησε τις γραμμές πλέγματος

Οι γραμμές πλέγματος είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βελτιώσεις άμεσα την ποιότητα της φωτογραφίας σου.

Αυτό το χαρακτηριστικό χρησιμοποιεί «τον κανόνα των τρίτων»: μια θεωρία που προτείνει ότι το εστιακό σημείο οποιασδήποτε φωτογραφίας πρέπει να τοποθετείται στις διασταυρώσεις αυτών των γραμμών πλέγματος. Αυτό βοηθά στη δημιουργία μιας πιο ισορροπημένης φωτογραφίας.

7. Μην κάνεις ζουμ με το χέρι σου

Είναι ένα από τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε όταν βγάζουμε φωτογραφίες με τα κινητά μας αφού μειώνει την ποιότητα της εικόνας και την κάνει λιγότερο δελεαστική.

Εναλλακτικά δοκίμασε να μετακινηθείς πιο κοντά στο αντικείμενο που θέλεις να φωτογραφίσεις (φρόντισε να χρησιμοποιήσεις τον κανόνα των τρίτων).

8. Μην φοβάσαι τις ειλικρινείς φωτογραφίες

Δεν χρειάζεται να είναι όλες οι φωτογραφίες που ανεβάζεις από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προωθείς. Που και που είναι καλό να φωτογραφίζεις και στιγμιότυπα από τα backstage αυτών που κάνεις, δείχνοντας την αλήθεια σου, μακριά από τη στιλιζαρισμένη πραγματικότητα.

Δείξε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το προϊόν ή μια υπηρεσία για παράδειγμα, αντί το προϊόν μόνο του. Μπορείς ακόμη να ζητήσεις από πελάτες υλικό από το πώς αυτοί χρησιμοποιούν το προϊόν σου.

9. Επεξεργάσου, αλλά μην το παρακάνεις

Ακόμη κι αν δεν ξέρεις πως, υπάρχει μια ποικιλία εφαρμογών που κάνουν την επεξεργασία εύκολη και δημιουργική. Φρόντισε, όμως, η όποια επεξεργασία να είναι σε λογικά πλαίσια, χωρίς να αλλοιώνει το περιεχόμενο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι χρήστες πλέον είναι τόσο εκπαιδευμένοι, που δύσκολα τους ξεγελάς. Άλλωστε οι μικρές ατέλειες είναι που δημιουργούν το τέλειο αποτέλεσμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.