ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Επιστολική ψήφος: «Πολύ κακό για το τίποτα» – Μόλις το 4% των ψηφοφόρων θα τη χρησιμοποιήσουν

Τα 3 σενάρια για την κυβέρνηση για τις Ευρωεκλογές: το «καλό», το «ναι μεν, αλλά» και το «κακό»

Επιστολική ψήφος: «Πολύ κακό για το τίποτα» – Μόλις το 4% των ψηφοφόρων θα τη χρησιμοποιήσουν

Μέχρι σήμερα, περίπου 114.200 ψηφοφόροι έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν μέσω επιστολής στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου φτάνουν τους 80.908, δείχνοντας χαμηλό ενδιαφέρον για την επιστολική ψήφο, όσο η κυβέρνηση σχεδιάζει την εφαρμογή της και στις μελλοντικές γενικές εκλογές.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι εκτός Ελλάδας ξεπερνούν τους 33.350, σχεδόν διπλάσιος αριθμός από τις 17.365 ψήφους που καταμετρήθηκαν στο εξωτερικό τον περασμένο Ιούνιο.

Το 85% των εγγραφών από το εξωτερικό προέρχεται από την Ευρώπη, με 28.177 πολίτες να έχουν ζητήσει τον ειδικό φάκελο για τις εκλογές. Σχεδόν 3.500 έχουν εγγραφεί από τη Βόρεια και την Κεντρική Αμερική, πάνω από 700 από την Ασία, και περισσότεροι από 600 από την Ωκεανία.

Στην πλατφόρμα έχουν εγγραφεί Έλληνες από χώρες όπως η Καμπότζη, η Παπούα – Νέα Γουινέα, το Ελ Σαλβαδόρ, το Καζακστάν, και η Ακτή Ελεφαντοστού, όπου δεν υπήρχαν εκλογικά τμήματα το 2023 λόγω περιορισμών.

Το στοίχημα της κυβέρνησης 

Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή για τη κυβέρνηση είναι να εξετάσει κατά πόσο μπορεί να επωφεληθεί πολιτικά από την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και να φανεί αν και κατά πόσο μπορεί να αγγίξει τα ποσοστά του 2019.

Όπως διαφαίνεται, η επιστολική ψήφος δεν πρόκειται να κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών, δυνητικά μάλιστα, είναι πιθανό να αποτελέσει υπό προϋποθέσεις, αρνητική ψήφο για την κυβέρνηση, αντίθετα με τις προηγούμενες εκλογές.

Αυτή τη στιγμή, εντοπίζονται 3 σενάρια για την κυβέρνηση Μητσοτάκη:

  • Το «καλό» σενάριο, σύμφωνα με το οποίο λαμβάνει 33% και άνω της συνολικής ψήφου, ένα ποσοστό που η Νέα Δημοκρατία θεωρεί «δάπεδο» για τις Ευρωεκλογές, αναμένοντας να το ξεπεράσει
  • Το «μέτριο» σενάριο με τις ψήφους υπέρ της Νέας Δημοκρατίας να κυμαίνονται μεταξύ του 30% και του 33%, υποδεικνύοντας μία προειδοποίηση στην κυβέρνηση, με όσο πιο κοντά να κυμαίνεται το ποσοστό στο 30%, τόσο πιο έντονη να γίνεται η συγκεκριμένη προειδοποίηση
  • Το «κακό» σενάριο με τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας να κυμαίνονται μεταξύ 27% και 30%

Το τελευταίο σενάριο, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την κυβέρνηση και φαίνεται να μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις αλυσιδωτής αντίδρασης, οι οποίες να φτάσουν σε πρόωρες εκλογές μέσα στους επόμενους 12 μήνες, δεδομένης της πολιτικής φθοράς.

Η ανησυχία είναι πάντως, κατά πάσα πιθανότητα διάχυτη στους κυβερνητικούς κύκλους για τα επερχόμενα αποτελέσματα.

Το νομοσχέδιο για το γάμο στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, η εγκληματική διαχείριση της σφαγής των Τεμπών και η εκτόξευση της θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια κλίμακα ακρίβειας των τροφίμων στη 2η θέση, αναμένεται να κοστίσουν πολύ στην κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, εντείνονται και οι φήμες για αυξημένη δυσαρέσκεια των παραδοσιακών κύκλων ψηφοφόρων της δεξιάς στον απόδημο Ελληνισμό με την κυβέρνηση και ιδιαίτερα με το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σημειώνεται πως η επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου είχαν ακυρωθεί, κατόπιν πίεσης των αποδήμων Ελλήνων της πόλης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.