ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ευρωεκλογές 2024: Τι ώρα θα ανοίξουν οι κάλπες και τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας για να ψηφίσετε

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, αλλά προβλέπονται εξαιρέσεις για άτομα άνω των 70 ετών και για ψηφοφόρους που βρίσκονται στο εξωτερικό

Ευρωεκλογές 2024: Τι ώρα θα ανοίξουν οι κάλπες και τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας για να ψηφίσετε

Για την Κυριακή 9 Ιουνίου, έχουν προγραμματιστεί οι ευρωεκλογές με τις κάλπες στη χώρα μας να ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και να παραμείνουν ανοιχτές έως τις 19:00 το απόγευμα.

Οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τους 720 βουλευτές που θα αποτελέσον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως το 2029.  

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές

  • Όσοι έχουν γεννηθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2007
  • είναι είτε Έλληνες πολίτες είτε πολίτες χώρας της ΕΕ με νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα
  • Όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της νέας δυνατότητας συμμετοχής στις εκλογές με την επιστολική ψήφο θα πρέπει να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών έως τις 29 Απριλίου 2024.

Οι επιστολικές ψήφοι πρέπει να αποσταλούν στην Επιτροπή Είσπραξης Ταχυδρομικών Ψήφων εντός της σχετικής προθεσμίας, δηλαδή έως τις 17:00 ώρα Ελλάδος στις 8 Ιουνίου 2024, προκειμένου να μετρηθούν ως έγκυρες.

Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο είτε ζουν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Δεν υπάρχουν κριτήρια που περιορίζουν τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων πολιτών μέσω επιστολικής ψήφου.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, αλλά προβλέπονται εξαιρέσεις για άτομα άνω των 70 ετών και για ψηφοφόρους που βρίσκονται στο εξωτερικό. Η υποχρέωση έχει πειστικό σκοπό.

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 21 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2024, όσους και στις εκλογές του 2019. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Πού μπορώ να ψηφίσω στις ευρωεκλογές;

  • Έλληνας πολίτης ή πολίτης της ΕΕ που ψηφίζει στην Ελλάδα: Το εκλογικό σας κέντρο βασίζεται στη διεύθυνση κατοικίας σας. Για να το βρείτε, δείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.
  • Έλληνας πολίτης που επιθυμεί να ψηφίσει χρησιμοποιώντας τον νεοσύστατο μηχανισμό επιστολικής ψήφου, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό: Πρέπει να εγγραφείτε στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέσω ταχυδρομείου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών έως τις 29 Απριλίου 2024.
  • Δεν θα δημιουργηθούν εκλογικά τμήματα σε χώρες του εξωτερικού, εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας για να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές

  • Θα πρέπει να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ασφαλιστικό βιβλιάριο, τα οποία θα ελεγχθούν.
  • Ως ψηφοφόρος με αναπηρία, ψηφίζετε αυτοπροσώπως ως απόλυτη προτεραιότητα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε κάθε εκλογικό κέντρο.
  • Επιτρέπεται συνοδός ψηφοφόρος στην οθόνη, κατόπιν αξιολόγησης του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος, με ευθύνη και υπό την παρουσία τους.
  • Επιτρέπεται επίσης η συντροφιά σκύλου.
  • Μπορείτε επίσης να ασκήσετε το δικαίωμα ψήφου σας μέσω ταχυδρομείου.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.