ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Λένε οι ΛΟΑΤΚΙ οτι 1 στους 5 απο την «Generation Z» είναι «δικός τους». Με το επίδομα λοχείας (!) που τους δίνει η κυβέρνηση σύντομα θα γίνουν 3 στους 5 λόγω φτώχειας

Ντιμπέιτ για τους υποψηφίους της Κομισιόν με αποκλεισμό εκπροσώπων των Συντηρητικών και της Δεξιάς

Η απουσία των δεξιών κομμάτων προκαλεί αντιδράσεις - Οι πέντε υποψήφιοι διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την Προεδρία της Κομισιόν

Ντιμπέιτ για τους υποψηφίους της Κομισιόν με αποκλεισμό εκπροσώπων των Συντηρητικών και της Δεξιάς

Σήμερα, στις 16:00 ώρα Ελλάδος, ξεκινά η τρίτη και τελευταία τηλεμαχία μεταξύ των πέντε βασικών υποψηφίων για την Προεδρία της Κομισιόν, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Το debate διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) και αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονο, δεδομένου του πολιτικού κλίματος και των επικείμενων ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Οι Πέντε Υποψήφιοι

Στη σκηνή του debate θα βρεθούν οι εξής υποψήφιοι:

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν – Γερμανίδα πολιτικός και νυν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποψήφια του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP).

Νικολά Σμιτ – Πολιτικός από το Λουξεμβούργο, Ευρωπαίος Επίτροπος, υποψήφιος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES).

Τερί Ράιντκε – Γερμανίδα ευρωβουλευτής, εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Πράσινων (Greens/EFA).

Σάντρο Γκότζι – Ιταλός πολιτικός, εκπρόσωπος του Renew Europe Now (RE).

Βάλτερ Μπάιερ – Αυστριακός πολιτικός, εκπρόσωπος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (EL).

Απουσία των Δεξιών Κομμάτων

Αξιοσημείωτη είναι η απουσία των υποψηφίων από το δεξιό κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) καθώς και από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).

Ορισμένοι ευρωβουλευτές από αυτές τις πολιτικές ομάδες μιλούν για «λογοκρισία», με τον Δανό Άντερς Βίστισεν να υποστηρίζει ότι η EBU απέκλεισε για πολιτικούς λόγους το «20 με 25% του ευρωπαϊκού εκλογικού σώματος».

Στην ευρωομάδα της Ταυτότητας και της Δημοκρατίας συμμετέχουν κόμματα όπως η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, η Λέγκα της Ιταλίας και το αυστριακό Κόμμα Ελευθερίας.

Η απουσία αυτών των κομμάτων από το debate θεωρείται από πολλούς ως μια προσπάθεια αποσιώπησης των φωνών που αντιτίθενται στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Θέματα Συζήτησης και Συντονιστές

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να τοποθετηθούν σε πέντε βασικά θέματα:

Οικονομία και θέσεις εργασίας

Άμυνα και ασφάλεια

Κλίμα και περιβάλλον

Δημοκρατία και ηγεσία

Μετανάστευση και συνοριακή πολιτική

Την τηλεμαχία συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Martin Řezníček από την Τσεχία (Czech TV) και Annelies Beck από το Βέλγιο (VRT).

Οι υποψήφιοι θα μιλήσουν στα αγγλικά, ενώ θα παρέχεται διερμηνεία σε 24 γλώσσες της ΕΕ.

Η σκηνή έχει στηθεί με τους υποψηφίους να στέκονται σε σειρά από αριστερά προς τα δεξιά: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Νικολά Σμιτ, Τερί Ράιντκε, Σάντρο Γκότζι και Βάλτερ Μπάιερ.

Οι Τοποθετήσεις των Υποψηφίων

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστήριξε την ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα, όπως πρότειναν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Ως ΕΕ πρέπει να βελτιώσουμε την αμυντική μας βιομηχανία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο κατακερματισμός στις αμυντικές παραγγελίες θα τελειώσει και να έχουμε κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά έργα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Νικολά Σμιτ τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν θεωρεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) και την ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) ως δημοκρατικές δυνάμεις.

«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, αλλά δεν θεωρώ ότι το EPP ή η ομάδα ID στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι δημοκρατικές δυνάμεις», ανέφερε.

Ο Άντερς Βίστισεν, επικεφαλής της εκστρατείας της δεξιάς ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), δήλωσε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πολιτικό χάσμα μεταξύ του κόμματός του και της ομάδας των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών και Συντηρητικών (ECR).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι πιθανό οι δύο ομάδες να σχηματίσουν ένα ενιαίο μπλοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο μέλλον, ιδιαίτερα εν όψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2027.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.