Πώς καθιερώθηκε η βέρα στο δεξί

Πώς καθιερώθηκε η βέρα στο δεξί

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί φοράμε τη βέρα στο δεξί χέρι και όχι στο αριστερό και πότε άρχισε αυτό να εφαρμόζετε; Σας έχουμε την απάντηση.

Από την αρχαιότητα η βέρα αποτελούσε σύμβολο της αιωνιότητας, με δεδομένο ότι ο κύκλος δεν έχει τέλος ούτε και αρχή. Στη χριστιανική παράδοση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες καταγραφές, η βέρα έκανε την εμφάνισή της περί το 860 μ.Χ., αν και όχι με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα, αφού έμοιαζε περισσότερο με διακοσμητικό δαχτυλίδι.

Με τα χρόνια η εκκλησία έθεσε ζήτημα απλοποίησης της βέρας κι έτσι από τον 13ο αιώνα και έπειτα οι βέρες έχουν ουσιαστικά τη σημερινή τους -στρογγυλή- μορφή. Αρχικά, οι Ρωμαίοι φορούσαν τη βέρα στο τέταρτο δάχτυλο του αριστερού χεριού, καθώς πίστευαν πως από αυτό περνάει η φλέβα της καρδιάς, στην οποία είχαν δώσει το όνομα «Vena Amoris».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επί χριστιανισμού, όμως, η βέρα άλλαξε χέρι και πήγε στο δεξί, αλλά το τέταρτο δάχτυλο διατηρήθηκε. Αυτό γιατί τα πρώτα τρία δάχτυλά μας είναι αφιερωμένα στην Αγία Τριάδα κι έτσι το τέταρτο αφιερώθηκε στο σύζυγο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.