Αυτός είναι ο κίνδυνος που κρύβει το βερνίκι νυχιών: Η καρκινογόνος ουσία που πρέπει να αποφεύγουμε

Η φορμαλδεΰδη έχει χαρακτηριστεί από τον ΠΟΥ ως «καρκινογόνος ουσία για τους ανθρώπους»

Αυτός είναι ο κίνδυνος που κρύβει το βερνίκι νυχιών: Η καρκινογόνος ουσία που πρέπει να αποφεύγουμε

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», ένα μεγάλο μέρος από τα καλλυντικά και τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση περιέχουν χημικά που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Μεγάλη έρευνα του 2016 διαπίστωσε ότι η μέση γυναίκα στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 16 προϊόντα περιποίησης την ημέρα (σαπούνια, κρέμες, σέρουμ, σπρέι κ.ά).

«Ο καρκίνος, η υπογονιμότητα, οι αλλεργίες στα παιδιά αυξάνονται τα τελευταία χρόνια και ο κόσμος δεν ξέρει γιατί. Οι αυξήσεις αυτές δεν οφείλονται μόνο στα γονίδια», επισήμανε επικεφαλής της εταιρίας EWG που διενεργεί ελέγχους σε προϊόντα περιποίησης.

Η ουσία που πρέπει να αποφεύγουμε στα μανό

Όπως είναι γνωστό, η λίστα με τις ουσίες που περιέχονται στα προϊόντα είναι μεγάλη και δυσνόητη, γεμάτη χημικές ενώσεις που ο μέσος άνθρωπος δεν αναγνωρίζει.

Ωστόσο, η διαδικασία επιλογής ασφαλών προϊόντων είναι αρκετά εύκολη, αρκεί να ξέρετε ποια ουσία πρέπει να αναζητήσετε.

Όπως τονίζει σχετική αναφορά του πανεπιστημίου του Harvard, η νούμερο 1 ουσία που καλό είναι να αποφεύγουμε βρίσκεται σε αρκετά μανό, καθώς και σε διάφορα προϊόντα ενδυνάμωσης (σκληρυντικά) νυχιών.

Ο λόγος για τη φορμαλδεΰδη (στα αγγλικά formaldehyde, ο χημικός τύπος είναι CH₂O), η οποία έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ως «καρκινογόνος ουσία για τους ανθρώπους», κατατάσσοντάς την στην πρώτη κατηγορία καρκινογόνων. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται το κάπνισμα και ο αμίαντος.

Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία της Αμερικανικής Κοινωνίας Καρκίνου, η φορμαλδεΰδη είναι και ένα από τα πιο συχνά αίτια εμφάνισης αλλεργικής δερματίτιδας εξ’ επαφής.

Από τα μανό, η ουσία αυτή μπορεί να εισέλθει μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό μέσα από την εισπνοή των αναθυμιάσεων, ενώ μπορεί και να απορροφηθεί από το δέρμα.

Μέχρι στιγμής, οι ακριβείς ποσότητες που κατά μέσο όρο προσλαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός κάθε φορά που χρησιμοποιεί ένα μανό που περιέχει φορμαλδεΰδη δεν είναι γνωστή και επομένως δε μπορούμε να ξέρουμε το μέγεθος του κινδύνου.

Ωστόσο, όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για εκδήλωση αρνητικών επιδράσεων. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που εργάζονται στον τομέα της περιποίησης νυχιών θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όσον αφορά τα προϊόντα που επιλέγουν και να φροντίζουν να αερίζεται καλά ο χώρος.

Φυσικά, η σύσταση αυτή ισχύει και για τα άτομα που βάφουν μόνα τους τα νύχια στο σπίτι τους, τα οποία συστήνεται να αποφεύγουν την αγορά προϊόντων στην ετικέτα των οποίων αναγράφεται η ουσία «φορμαλδεΰδη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Κοινωνία Καρκίνου, η ουσία αυτή αναγράφεται στις συσκευασίες των προϊόντων με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, οι συχνότεροι από τους οποίους βρίσκονται παρακάτω:

  • Formalin (Φορμαλίνη)
  • Formic aldehyde (Μυρμηκική αλδεΰδη)
  • Methanal (Μεθανάλη)
  • Methyl aldehyde (Μεθυλαλδεΰδη)
  • Formalin. Formic aldehyde. Methanal Methyl aldehyde
  • Methylene glycol
  • Methylene oxide
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.