Δείτε πώς να χρησιμοποιήσετε τη ρετινόλη χωρίς να ερεθίσετε το δέρμα σας

Τα τρια βήματα που είναι βασικά για να επωφεληθείς από τη χρήση της ρετινόλης, χωρίς να θυσιάσεις την υγεία του δέρματος σου

Δείτε πώς να χρησιμοποιήσετε τη ρετινόλη χωρίς να ερεθίσετε το δέρμα σας

Μέχρι τώρα, θα έχεις ακούσει αμέτρητες φορές ότι η ρετινόλη είναι το πιο μαγικό προϊόν περιποίησης δέρματος που έχει εφευρεθεί ποτέ και πρέπει να το χρησιμοποιήσεις για να αποφύγεις τις ρυτίδες και τα μαύρα στίγματα.

Αλλά σου έχει πει κανείς πώς να χρησιμοποιείς σωστά τα ρετινοειδή (το όνομα «ομπρέλα» για όλα τα παράγωγα της βιταμίνης Α, όπως η ρετινόλη); Δεν εννοούμε το «χρησιμοποιήστε σύμφωνα με τις οδηγίες» ή «χρησιμοποιήστε μέχρι να εμφανιστεί ερεθισμός» που αναγράφεται πάνω στις συσκευασίες, αλλά μάλλον για απλές οδηγίες για το πώς να χρησιμοποιήσεις τα ρετινοειδή χωρίς να ξεφλουδίσει το δέρμα σου.

Παρακάτω, θα βρεις τις οδηγίες για το πώς να χρησιμοποιείς τη ρετινόλη χωρίς να φοβάσαι ότι τα πρόσωπά σου θα ξεφλουδίσει 

ΒΗΜΑ 1: Ξεκίνα με μια απαλή φόρμουλα

Η έναρξη χρήσης της ρετινόλης με μια πιο ήπια φόρμουλα θα σου δώσει τα ίδια αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου. «Δεν χρειάζεσαι απολύτως συνταγογραφούμενα ρετινοειδή για να έχεις τα ίδια αποτελέσματα στην παραγωγή κολλαγόνου και την κυτταρική ανανέωση», λέει η δερματολόγος Mona Gohara, σημειώνοντας ότι ναι, πιθανότατα θα δεις αποτελέσματα από τη χρήση ενός έντονου, υψηλής δόσης συνταγογραφούμενου προϊόντος, αλλά, στην πορεία, θα μπορούσες επίσης να ερεθίσεις το δέρμα σου.

ΒΗΜΑ 2: Χρησιμοποίησε μια μικρή ποσότητα σε εντελώς στεγνό δέρμα

Το λιγότερο είναι πραγματικά περισσότερο όταν πρόκειται για ρετινοειδή. Αφού καθαρίσεις το πρόσωπό σου τη νύχτα, περίμενε λίγα λεπτά για να διασφαλίσεις ότι το δέρμα σου είναι εντελώς στεγνό – «το υγρό δέρμα μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα της ρετινόλης που απορροφάται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό», λέει η Gohara – και στη συνέχεια εφάρμοσε ποσότητα ενός μπιζελιού στην παλάμη σου. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σου, εξομάλυνε τη ρετινόλη στο πρόσωπό σου, ξεκινώντας πρώτα από το μέτωπό σου (το δέρμα εκεί είναι λιγότερο ευαίσθητο, επομένως μπορεί να πάρει ισχυρότερη δόση εάν κατά λάθος απλώσεις πολύ) και μετά προχώρησε στη μύτη, τα μάγουλα και το πηγούνι σου.

Αφού περάσουν 20 ολόκληρα λεπτά, άπλωσε τους συνηθισμένους ορούς και ενυδατικές κρέμες, φροντίζοντας να αποφύγεις οποιαδήποτε προϊόντα καταπολέμησης της ακμής (γνωστά και ως οτιδήποτε περιλαμβάνει υπεροξείδια βενζοϋλίου ή σαλικυλικά οξέα). Εάν ήδη φοβάσαι ότι το ευαίσθητο δέρμα σου θα αντιδράσει, μπορείς πρώτα να εφαρμόσεις μια ενυδατική κρέμα, να περιμένεις 20 λεπτά και στη συνέχεια να εφαρμόσεις το ρετινοειδές σου.

ΒΗΜΑ 3: Περίμενε μια ολόκληρη εβδομάδα μέχρι να το χρησιμοποιήσεις ξανά

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτός κι αν το δέρμα σου είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και δεν έχει αισθανθεί ποτέ ευαίσθητο μία φορά στη ζωή του, ακολούθησε τον κανόνα 1-2-3 της Gohara: Χρησιμοποίησε τη ρετινόλη μία φορά την εβδομάδα για μία εβδομάδα, δύο φορές την εβδομάδα για δύο εβδομάδες και μετά τρεις φορές την εβδομάδα για τρεις εβδομάδες. Εάν το δέρμα σου δεν είχε μέχρι στιγμής αντιδράσεις (κάψιμο, κνησμό, ερυθρότητα ή ερεθισμό), αύξησε τη χρήση κάθε δεύτερη νύχτα και μετά κράτησε το εκεί για μερικούς μήνες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.