Νέα έρευνα: Οι έγκυες με προεκλαμψία έχουν αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση

Ακόμα και μετά από πολλά χρόνια

Νέα έρευνα: Οι έγκυες με προεκλαμψία έχουν αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση

Οι γυναίκες με προεκλαμψία (αυξημένη αρτηριακή πίεση) κατά την εγκυμοσύνη τους έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης κανονικής υπέρτασης δέκα και περισσότερα χρόνια μετά τη γέννα, σε σύγκριση με τις έγκυες που ποτέ δεν εμφάνισαν τέτοια υπερτασική διαταραχή, όπως δείχνει μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης εμφανίζονται σχεδόν στο 20% των εγκύων και, μεταξύ άλλων, σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο της μητέρας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι γυναίκες με τέτοιο ιστορικό έχουν υψηλότερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό στο διάστημα των επόμενων 20 έως 30 ετών από τον τοκετό. Όμως, κατά τα πρώτα πέντε έως δέκα χρόνια μετά τη γέννα πολλές από αυτές τις γυναίκες είναι ασυμπτωματικές, αν και στην πραγματικότητα έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λάιζα Λιβάιν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στη Φιλαδέλφεια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of the American College of Cardiology), ανέλυσαν στοιχεία για 135 γυναίκες, από τις οποίες οι 84 είχαν ιστορικό υπέρτασης κύησης ή προεκλαμψίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Διαπιστώθηκε ότι αυτές οι γυναίκες είχαν 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για νέα υπέρταση στο μέλλον. Από αυτές, μόνο μία μειονότητα -περίπου οι τέσσερις στις δέκα- είχαν διαγνωστεί επισήμως με υπέρταση, γι’ αυτό οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη να γίνεται τακτικός έλεγχος για υπέρταση σε αυτήν την ομάδα των γυναικών με ιστορικό αυξημένης αρτηριακής πίεσης κατά την εγκυμοσύνη τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.