Έτσι θα κάνεις απολέπιση στο τριχωτό της κεφαλής σου ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σου

Είτε αντιμετωπίζεις λιπαρότητα, είτε ξηρότητα, είτε τίποτα από τα δύο

Έτσι θα κάνεις απολέπιση στο τριχωτό της κεφαλής σου ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σου

Αν θέλεις δυνατά, λαμπερά, γενικά υγιή μαλλιά, τότε δεν πρέπει να παραμελείς το τριχωτό της κεφαλής σου. Η εφαρμογή προϊόντων στα μήκη των μαλλιών σου αξίζει τον κόπο, αλλά διατηρώντας το τριχωτό της κεφαλής σου σε κορυφαία φόρμα μπορείς να δημιουργήσεις ένα ιδανικό περιβάλλον για υγιή ανάπτυξη μαλλιών.

Πιθανότατα έχεις ακούσει τα πάντα για τα οφέλη της απολέπισης του προσώπου σου, και τα οφέλη της απολέπισης δε σταματούν εκεί: «Η απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής είναι η διαδικασία αφαίρεσης των νεκρών κυττάρων του δέρματος», λέει ο Devin Graciano, επαγγελματίας κομμωτής και συνιδρυτής της Goldie Locks. Είναι χρήσιμο για όσους θέλουν να ενθαρρύνουν τη φυσική ανάπτυξη των μαλλιών και να βοηθήσουν στην πρόληψη της πρόωρης τριχόπτωσης, καθώς η συσσώρευση μπορεί να ενισχύσει ένα ανθυγιεινό περιβάλλον στο τριχωτό της κεφαλής και να εμποδίσει την ανάπτυξη, εξηγεί. Η απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση ανησυχιών, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής λιπαρότητας και της πιτυρίδας, λέει ο William Gaunitz, πιστοποιημένος τριχολόγος και ιδρυτής της Advanced Trichology.

Σε γενικές γραμμές, στο τριχωτό της κεφαλής δεν πρέπει να γίνεται απολέπιση περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα, για να αποφευχθεί η δημιουργία ή η επιδείνωση των ανησυχιών για το τριχωτό της κεφαλής, λέει ο Graciano. «Όταν κάνεις υπερβολική απολέπιση στο τριχωτό της κεφαλής, θα δημιουργήσεις ένα λεπτότερο στρώμα της επιδερμίδας που μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή και μια υπερβολική ανοσολογική απόκριση, η οποία οδηγεί σε ξεφλούδισμα και βλάβη στο τριχωτό της κεφαλής», προσθέτει ο Gaunitz.

Πώς να κάνεις απολέπιση στο τριχωτό της κεφαλής σου

Κανονικό δέρμα

Εάν το τριχωτό της κεφαλής σου δεν τείνει να γίνεται λιπαρό ή ξηρό, τότε έχεις ένα «κανονικό» και ισορροπημένο τριχωτό της κεφαλής. Σε αυτή την περίπτωση, το πώς θα κάνεις απολέπιση είναι κυρίως θέμα προσωπικής προτίμησης. Μπορείς να επιλέξεις ένα φυσικό απολεπιστικό, όπως ένα scrub ή ένα μασάζ για το τριχωτό της κεφαλής, το οποίο απομακρύνει φυσικά τη συσσώρευση από το τριχωτό της κεφαλής σου, καθιστώντας ευκολότερο το ξέπλυμα. Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις ένα χημικό απολεπιστικό, ένα προϊόν με όξινα συστατικά, συχνά άλφα υδροξυοξέα (AHAs) ή βήτα υδροξυοξέα (BHAs). Τα οξέα διαλύουν την «κόλλα» μεταξύ των νεκρών κυττάρων του δέρματος, έτσι ώστε να αποβάλλονται πιο εύκολα, σύμφωνα με τη Loretta Ciraldo, πιστοποιημένη δερματολόγο και ιδρύτρια της Dr. Loretta Skincare. «Τα φυσικά απολεπιστικά είναι μια καλή θεραπεία για την αφαίρεση μερικών στρωμάτων επιφανειακών νεκρών κυττάρων», λέει η Ciraldo. Μπορεί να θέλεις να χρησιμοποιήσεις ένα χημικό απολεπιστικό εάν αντιμετωπίζεις μεγάλη συσσώρευση προϊόντων και χρειάζεσαι βαθύ καθαρισμό.

Επιπλέον, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια βούρτσα για το τριχωτό της κεφαλής τις ημέρες που δεν έχεις διάθεση να πλύνεις τα μαλλιά σου. «Ένα μεγάλο πλεονέκτημα ενός απολεπιστικού με βούρτσα είναι ότι δεν χρειάζεται να λούζεις τα μαλλιά σου, επομένως αυτό μπορεί να λειτουργήσει για μια καθημερινή ή κάθε δεύτερη ρουτίνα για την ήπια συσσώρευση του τριχωτού της κεφαλής», λέει η Ciraldo.

Το πόσο συχνά λούζεις τα μαλλιά σου και πόσα προϊόντα styling χρησιμοποιείς θα εξαρτηθεί από το πόσο συχνά πρέπει να κάνεις απολέπιση στο τριχωτό της κεφαλής σου. Ωστόσο, μια φορά την εβδομάδα είναι στάνταρ για όσους έχουν ισορροπημένο τριχωτό της κεφαλής αλλά χρησιμοποιούν πολλά προϊόντα styling, λέει ο Graciano. «Για όσους χρειάζονται απλώς μια υγιή επαναφορά, δύο φορές το μήνα ή κάθε δεύτερη εβδομάδα είναι το ιδανικό», λέει.

Ξηρό δέρμα

Εάν αντιμετωπίζεις κνησμό και ξεφλούδισμα και το τριχωτό της κεφαλής σου δεν παράγει λιπαρότητα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχεις ξηρό τριχωτό της κεφαλής. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς φυσικά απολεπιστικά, καθώς μπορούν να αφαιρέσουν απαλά τις νιφάδες και είναι λιγότερο πιθανό να στεγνώσουν περαιτέρω το τριχωτό της κεφαλής σου σε σύγκριση με τα χημικά απολεπιστικά, εξηγεί η Ciraldo.

«Η θεραπεία ενός ξηρού τριχωτού της κεφαλής πρέπει να γίνεται σε δύο φάσεις, αφαιρώντας απαλά τις ξηρές λευκές νιφάδες και στη συνέχεια διασφαλίζοντας ότι παρέχεις στο δέρμα του τριχωτού σου αρκετή ενυδάτωση», λέει ο Graciano.

Ξεκίνησε βουρτσίζοντας το τριχωτό της κεφαλής σου πριν κάνεις ντους για να χαλαρώσεις τυχόν νιφάδες στο τριχωτό της κεφαλής σου, λέει ο Graciano. Μόλις μπεις στο ντους, λούσου ως συνήθως και εφάρμοσε μια μάσκα μαλλιών. «Μόλις εφαρμόσεις τη μάσκα μαλλιών στις μεσαίες άκρες, βεβαιώσου ότι έχεις περίσσεια στα χέρια και τα δάχτυλά σου και χρησιμοποίησε το υπόλοιπο προϊόν για να κάνεις ένα χαλαρωτικό και ενυδατικό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής».

Εάν έχεις υπερβολικό ξεφλούδισμα, μπορεί να θέλεις να χρησιμοποιήσεις ένα scrub τριχωτού της κεφαλής, καθώς τα scrub προσφέρουν πιο ισχυρή απολέπιση, λέει ο Graciano. «Όταν επιλέγεις ένα φυσικό scrub, ξεκίνησε από βρεγμένα μαλλιά και κόψε τα μαλλιά σου σε τμήματα». Φρόντισε να εφαρμόσεις το scrub απευθείας στο δέρμα σου. Ξεκίνησε από την κορυφή του κεφαλιού σου και κατευθύνσου προς τα αυτιά. Στη συνέχεια, εφάρμοσε το scrub από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι τον αυχένα σου. «Μόλις [εφαρμοσθεί], κάνε ένα ωραίο μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής ενώ το απολεπιστικό λειτουργεί για να αφαιρέσει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος”, λέει ο Graciano. Μόλις κάνεις απολέπιση, μπορείς να συνεχίσεις με σαμπουάν και κοντίσιονερ.

Λιπαρή επιδερμίδα

Όσοι έχουν λιπαρό τριχωτό της κεφαλής παλεύουν με τα μαλλιά που γίνονται γρήγορα λιπαρά. Επίλεξε ένα χημικό απολεπιστικό προϊόν. «Τα προϊόντα με AHA ή BHAs είναι γνωστό ότι αφαιρούν το νεκρό δέρμα, ξεβουλώνουν τους θύλακες των τριχών και αφαιρούν την περίσσεια λιπαρότητας», λέει ο Graciano. Μπορείς επίσης να επιλέξεις ένα σαμπουάν με οξέα απολέπισης, τα οποία συνήθως συνιστώνται για χρήση μερικές φορές την εβδομάδα αντί του κανονικού σου σαμπουάν. Συνήθως, εάν έχεις λιπαρό τριχωτό της κεφαλής, είναι ασφαλές να κάνεις απολέπιση έως και δύο φορές την εβδομάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όποια μέθοδο απολέπισης και αν επιλέξεις, φρόντισε να ακολουθήσεις τις οδηγίες στη συσκευασία του προϊόντος για να αποφύγεις την υπερβολική απολέπιση ή τη γενικά κακή χρήση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.