Γιατί «ηλεκτριζόμαστε» όταν ακουμπάμε κάποιον – Τι ρόλο παίζει σε αυτό ο καιρός;

Υπάρχουν συγκεκριμένα υλικά που προκαλούν το περίφημο… ηλεκτρικό σοκ

Γιατί «ηλεκτριζόμαστε» όταν ακουμπάμε κάποιον – Τι ρόλο παίζει σε αυτό ο καιρός;

Έχει τύχει σε όλους μας. Πας να ακουμπήσεις κάποιον και αισθάνεσαι σαν να σε παθαίνεις ένα μικρό ηλεκτρικό σοκ που σε κάνει να εκτινάζεσαι.

Αυτό το μικρό, λοιπόν, «ρεύμα» που νιώθεις ότι σε χτυπάει, είναι ο στατικός ηλεκτρισμός. Και συμβαίνει ακόμα και όταν πας να ακουμπήσεις κάποια αντικείμενα.

Τι είναι ο στατικός ηλεκτρισμός

Ο στατικός ηλεκτρισμός είναι η συσσώρευση ηλεκτρικών φορτίων σε ένα υλικό, μια ανισοκατανομή του ηλεκτρικού φορτίου δηλαδή όταν προστεθεί ή αφαιρεθεί ένα ηλεκτρόνιο. Και τα ηλεκτρικά φορτία συσσωρεύονται μέσω της τριβής μεταξύ δύο υλικών που είναι αμφότερα μονωτές, όπως για παράδειγμα αν τρίψεις ένα μπαλόνι στα μαλλιά σου.

Ένα από τα δύο αντικείμενα θα χάσει ηλεκτρόνια, μετατρέποντας σε θετικά ιόντα τα άτομα από τα οποία έφυγαν τα ηλεκτρόνια, και το άλλο θα κερδίσει ηλεκτρόνια όντας πια αρνητικά φορτισμένο. Τα σώματα αποζητούν ηλεκτρική ισορροπία (ίσο αριθμό θετικών πρωτονίων και αρνητικών ηλεκτρονίων), κι έτσι όταν αγγίξεις έναν καλό αγωγό, όπως το μεταλλικό πόμολο της πόρτας, το φορτίο θα εκκενωθεί προκαλώντας αυτό το μικρό ηλεκτροσόκ.

Στατικός ηλεκτρισμός και καιρός
Αυτά τα μικρά ηλεκτρικά σοκ, ενδεχομένως να έχετε παρατηρήσει, πως είναι πιο συχνά τον χειμώνα όταν ο καιρός είναι ξηρός και κρύος. Και αυτό έχει την επιστημονική του εξήγηση. Οφείλεται στο γεγονός ότι ο υγρός αέρας είναι στην πραγματικότητα ένας φυσικός αγωγός, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ισχυρότερων εκφορτίσεων, όπως εκείνων που συμβαίνουν σε περιβάλλοντα όπου η υγρασία είναι χαμηλότερη. Στην περίπτωση του τελευταίου, η έλλειψη υγρασίας θα μπορούσε να προκαλέσει συχνές ηλεκτρικές εκκενώσεις όταν κάποιος αγγίζει ορισμένες επιφάνειες.

Υπάρχουν συγκεκριμένα υλικά που προκαλούν το περίφημο… ηλεκτρικό σοκ. Και πάλι εδώ παρατηρούμε ότι τα υλικά αυτά τα χρησιμοποιούμε, κυρίως, τον χειμώνα, όπως τα μάλλινα. Αλλά και τα συνθετικά προκαλούν επίσης στατικό ηλεκτρισμό.

Tips για να το αποφύγετε

Τώρα εδώ που τα λέμε, αν αυτό το ηλεκτρικό σοκ συμβαίνει μία στο τόσο, δεν είναι ενοχλητικό. Αν, όμως, μας συμβαίνει συχνότερα, τότε σίγουρα θα μας ενοχλήσει. Οπότε γι’ αυτή την περίπτωση υπάρχουν κάποια tips για να το αποφύγετε:

Αποφύγετε να φοράτε παπούτσια με σόλα από καουτσούκ όταν περπατάτε σε δάπεδα στατικής παραγωγής.

Προτιμήστε τα βαμβακερά ρούχα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κρατήστε ενυδατωμένη την επιδερμίδα σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.