Κάηκες από τον ήλιο; – Τα 6 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις

Όσα πρέπει να αποφύγεις

Κάηκες από τον ήλιο; – Τα 6 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη φυσική θεραπεία του ηλιακού εγκαύματος, όπως το να εφαρμόσεις ακατέργαστη πάστα πατάτας ή να βάλεις λίγο μέλι στο πρόσωπό σου.

Αλλά μερικές φαινομενικά αθώες ενέργειες μπορούν να κάνουν το ηλιακό σου έγκαυμα ακόμη πιο επώδυνο. Όπως αποδεικνύεται, ακόμη και τα τρόφιμα που τρως ή τα ρούχα που φοράς θα μπορούσαν να βοηθήσουν το ηλιακό έγκαυμα να επουλωθεί ή να το κάνουν να πονάει ακόμη περισσότερο.

Παρακάτω μπορείς να μάθεις τι θα πρέπει να αποφεύγεις να κάνεις αν καείς από τον ήλιο.

Να φοράς σφιχτά ρούχα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα σφιχτά ρούχα μπορεί να φαίνονται υπέροχα πάνω σου, αλλά σίγουρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή εάν έχεις πάθει ηλιακό έγκαυμα.

Το να φοράς στενά ρούχα πάνω από το έγκαυμα δεν θα το αφήσει να αναπνέει και να θεραπευτεί. Αντί να φορέσεις το skinny τζιν σου, επίλεξε πιο χαλαρά ρούχα από υφάσματα που αναπνέουν, όπως το βαμβάκι.

Να πίνεις καφέ

Τα ηλιακά εγκαύματα προκαλούν συχνά πονοκεφάλους και ενώ ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να φαίνεται ότι θα σε κάνει καλά, μάλλον θα συμβεί το αντίθετο. Η παραμονή στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα σου προκαλεί αφυδάτωση και η κατανάλωση άφθονου νερού είναι ζωτικής σημασίας για την αντικατάσταση των χαμένων σωματικών υγρών.

Επειδή η καφεΐνη είναι διουρητικό, θα σε κάνει να πηγαίνεις στο μπάνιο πιο συχνά και θα προκαλέσει στο σώμα σου απώλεια περισσότερων υγρών και βασικών μετάλλων.

Να καλύπτεις το δέρμα σου με make-up

Μπορεί να είναι δελεαστικό να καλύψεις το ξεφλουδισμένο ηλιακό έγκαυμα που έχεις στο πρόσωπό σου με make-up, αλλά όπως και τα σφιχτά ρούχα, δεν θα αφήσει το δέρμα σου να αναπνέει.

Εάν πρέπει οπωσδήποτε να φοράς make-up, φρόντισε να αποφύγεις τα βαριά προϊόντα και να χρησιμοποιείς μαλακές βούρτσες για να το εφαρμόσεις. Οι ειδικοί της επιδερμίδας συνιστούν επίσης να δουλέψεις με υγρά σφουγγάρια, καθώς είναι πιο απαλά στο δέρμα.

Να κάνεις απολέπιση

Το ηλιακό έγκαυμα δεν είναι ευχάριστο στο μάτι και είναι φυσικό να θες να βγάλεις το ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα από το σώμα σου. Αλλά μπορεί να βλάψει το δέρμα ακόμη περισσότερο, καθώς τα προϊόντα απολέπισης τείνουν να είναι επιθετικά στο δέρμα.

Καλύτερα λοιπόν να αφήσεις το ηλιακό έγκαυμα να επουλωθεί φυσικά, κάτι το οποίο συνήθως διαρκεί έως και 7 ημέρες.

Να πίνεις χυμό πορτοκαλιού

Ενώ τα ποτά εσπεριδοειδών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, μπορούν επίσης να κάνουν το δέρμα σου πιο ευαίσθητο στο φως.

Δεν θα πρέπει βέβαια να σταματήσεις να πίνεις χυμό πορτοκάλι εντελώς, απλώς φρόντισε να εφαρμόσεις περισσότερο αντιηλακό και μείνε μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, αν πίνεις πολλούς από αυτούς τους χυμούς.

Να χρησιμοποιείς ενυδατική κρέμα με SPF

Μπορεί να πιστεύεις ότι μια ενυδατική κρέμα με SPF είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το δέρμα σου για να μην έχει ηλιακά εγκαύματα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσεις το δέρμα σου από ηλιακές βλάβες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μια μελέτη έδειξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι άφηναν ακάλυπτες μεγάλες περιοχές του προσώπου τους κατά την εφαρμογή της ενυδατικής κρέμας SPF, ενώ οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν το κανονικό αντηλιακό, το εφάρμοζαν πιο ομοιόμορφα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.