Με αυτές τις συνήθειες θα καθυστερήσετε την γήρανση του δέρματος

Η γήρανση του δέρματος είναι μια φυσιολογική διαδικασία που δεν μπορούμε να αποφύγουμε

Με αυτές τις συνήθειες θα καθυστερήσετε την γήρανση του δέρματος

Οι άνθρωποι αναζητούν συνεχώς την πηγή της νεότητας και τρόπους να επιβραδύνουν τη γήρανση.

Γιατί μερικοί άνθρωποι φαίνεται να μην γερνούν ποτέ, ενώ άλλοι γερνούν γρήγορα; Είναι γενετικό; Είναι ένα μαγικό φίλτρο; Είναι συγκεκριμένα τρόφιμα; Είναι συγκεκριμένος τρόπος ζωής; Η γήρανση του δέρματος είναι μια φυσιολογική διαδικασία που δεν μπορούμε να αποφύγουμε.

Υπάρχει τρόπος να καθυστερήσουμε τη γήρανση; Η απάντηση είναι ναι!

Μπορούμε να την προστατέψουμε από τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης, να βελτιώσουμε την ποιότητά της, να παρατείνουμε την υγεία και τη νεανικότητά της όσο το δυνατόν περισσότερο, με έξυπνες επιλογές και αλλαγές στο lifestyle μας.

Όπως αναφέρει ο David Sinclair, συνδιευθυντής του Κέντρου Paul F. Glenn για τη Βιολογία της Γήρανσης στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συγγραφέας του βιβλίου, Lifespan: Why We Age—and Why We Don’t Have To, πέντε είναι οι βασικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να καθυστερήσετε τη γήρανση του δέρματος:

Καθημερινή προστασία από τον ήλιο

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός της υγείας και της νεανικότητας της επιδερμίδας μας. Οι ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται επιτίθενται στα κύτταρα και το DNA, προκαλούν οξειδωτικό στρες και σημαντικές φθορές που οδηγούν με βεβαιότητα στην πρόωρη γήρανση.

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην παραλία το καλοκαίρι, αλλά κάθε μέρα του χρόνου που η επιδερμίδα εκτίθεται στον ήλιο, ακόμα και μέσα στα αστικά κέντρα, ακόμα και πίσω από το παράθυρο του γραφείου σας.

Για αυτό ο Sinclair, υπογραμμίζει, πόσο ζωτικής σημασίας είναι η αντηλιακή προστασία καθημερινά, πριν βγείτε από το σπίτι, είτε με SPF ενσωματωμένο στην κρέμα ημέρας που χρησιμοποιείτε είτε απλώνοντας αντηλιακό προσώπου ως τελευταίο βήμα στην καθημερινή φροντίδα της επιδερμίδας σας. Για έξτρα προστασία, μην ξεχνάτε να προστατεύετε την περιοχή των ματιών σας, με μεγάλα γυαλιά ηλίου.

Ενυδάτωση

Με το πέρασμα του χρόνου η φυσική παραγωγή υαλουρονικού οξέος μειώνεται. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό και με μια σειρά αλλαγών που συμβαίνουν, κάνουν την επιδερμίδα πιο ξηρή και λεπτή, άρα και πιο “επιρρεπή” σε λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Έρευνες έχουν δείξει πως η καθημερινή ενυδάτωση με συνθέσεις που περιέχουν υαλουρονικό οξύ προλαμβάνει το σχηματισμό ρυτίδων ή εμποδίζει τις υπάρχουσες να γίνουν πιο βαθιές. Όμως ακόμα και η πιο πρωτοποριακή ενυδατική κρέμα δεν θα είναι αρκετή, αν αφήνετε τον οργανισμό σας “διψασμένο”.

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας συνολικά, απομακρύνει τις τοξίνες, συμβάλλει στην καλή πέψη, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και, φυσικά, παίζει βασικό ρόλο στην υγεία και στην καλή υδάτωση της επιδερμίδας εκ των έσω. Ο συνδυασμός της κατάλληλης ενυδατικής κρέμας με την κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων νερό την ημέρα είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά σας, για να καθυστερήσετε τη γήρανση του δέρματος.

Ρετινόλη

Το πιο διάσημο παράγωγο της βιταμίνης Α, η ρετινόλη, δεν παραμένει τυχαία στην κορυφή της λίστας με τα πιο αποτελεσματικά αντιγηραντικά συστατικά, εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Αν χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά ρετινόλη, ξεκινήστε με ένα προϊόν με χαμηλή συγκέντρωση έως 0.3%, δύο φορές την εβδομάδα ώστε να δώσετε στην επιδερμίδα το χρονικό περιθώριο να τη συνηθίσει και αυξήστε τη συγκέντρωση σε δεύτερο χρόνο, σε ποσοστό 0.5% έως 1%, στις πιο ώριμες επιδερμίδες.

Είμαστε ό,τι τρώμε

Πρόσφατη μεγάλη έρευνα που έγινε στη Δανία επιβεβαίωσε αυτό που ακούμε επανειλημμένως από τους ειδικούς: ότι οι διατροφικές συνήθειες συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση ρυτίδων, ειδικά στις γυναίκες. Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος και ανθυγιεινών σνακ είχαν την τάση να εμφανίζουν περισσότερες ρυτίδες στο πρόσωπο σε σχέση με εκείνες που έτρωγαν περισσότερα φρούτα καθημερινά.

Ενισχύστε, λοιπόν, τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά που βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος και το προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση, όπως το ελαιόλαδο, ο σολομός, το αβοκάντο, το ρόδι, το πράσινο τσάι, ο λιναρόσπορος, το καρότο, τα φυλλώδη λαχανικά, οι πιπεριές, το μπρόκολο κ.ά.

Αντιοξειδωτική… συμμαχία

Ο λόγος που ακούτε συνεχώς να γίνεται λόγος για τα αντιοξειδωτικά στην φροντίδα της επιδερμίδας, είναι πως δίχως την δράση τους η μάχη με την πρόωρη γήρανση θα ήταν χαμένη. Το σώμα μας διαθέτει μια φυσική «δεξαμενή» 5 αντιοξειδωτικών, όμως αυτή δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει τις non stop επιθέσεις των ελευθέρων ριζών που προκύπτουν από τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Έρευνες έχουν αποδείξει πως από την γκάμα των αντιοξειδωτικών, τα μόνα που αποδεδειγμένα έχουν την ιδιότητα να εισχωρούν στο δέρμα είναι οι βιταμίνες C και Ε, καθώς και κάποια αντιοξειδωτικά φυτικής προέλευσης.

Από αυτά, η βιταμίνη C είναι αναμφίβολα η «βασίλισσα» των τοπικών αντιοξειδωτικών, καθώς προστατεύει από τις βλάβες που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τους μηχανισμούς αυτοεπανόρθωσής τους, υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου, μειώνει τα σημάδια γήρανσης – για αυτό και οι ειδικοί την θεωρούν must στο καθημερινό πρόγραμμα φροντίδας της επιδερμίδας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χρησιμοποιήστε ένα αντιοξειδωτικό serum με βιταμίνη C κάθε πρωί και μην ξεχνάτε να φοράτε οπωσδήποτε το αντηλιακό σας από πάνω.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.