ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Να τι μπορείς να κάνεις εάν έχεις λιπαρό τριχωτό της κεφαλής και ξηρές άκρες

Ένας hair stylist λέει τι χρειάζεται ο μεικτός τύπος μαλλιών

Να τι μπορείς να κάνεις εάν έχεις λιπαρό τριχωτό της κεφαλής και ξηρές άκρες

Έχεις σίγουρα ακούσει για το μεικτό δέρμα, αλλά έχεις ποτέ ακούσει για τα μεικτά μαλλιά; Ακόμα κι αν δεν είσαι εξοικειωμένη με την ορολογία, ίσως μπορείς να καταλάβεις το φαινόμενο που περιγράφει: διψασμένα, ξεθωριασμένα άκρα και ένα λιπαρό τριχωτό της κεφαλής. Μια φαινομενικά παράδοξη αλλά κοινή περίπτωση.

Σύμφωνα με τον hair stylist Mark Townsend, οι λιπαρές ρίζες και οι ξηρές άκρες μπορεί να συμβούν ταυτόχρονα, συνήθως επειδή δεν προσέχεις ιδιαίτερα για να αποφύγεις το ένα ή το άλλο. Όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτού του τύπου μαλλιών, θα πρέπει να βρεις μια ρουτίνα που είναι κατάλληλη για να διατηρείς υγιές το τριχωτό της κεφαλής και τις τρίχες σου.

Θυμήσου ότι το τριχωτό της κεφαλής μας είναι δέρμα, που σημαίνει ότι έχει πόρους και είναι ικανό να παράγει έλαια, να ιδρώνει και γενικά να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο που κάνει και το δέρμα του προσώπου σου. Τα κακώς ενυδατωμένα μαλλιά μπορούν να οδηγήσουν σε κάθε είδους προβλήματα—δηλαδή θαμπάδα και φριζάρισμα. «Όταν τα μαλλιά σου είναι στεγνά, κατεστραμμένα ή χημικά επεξεργασμένα, το εξωτερικό στρώμα επιτρέπει την είσοδο υγρασίας από τον περιβάλλοντα αέρα και προκαλεί το φριζάρισμα», λέει ο Hien Kaplan, συνιδρυτής και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στο Function of Beauty.

Παρακάτω, ο Townsend εξηγεί τις μεγαλύτερες αιτίες πίσω από τις λιπαρές ρίζες και τα ξηρά άκρα και τι πρέπει να κάνεις για να καταπολεμήσεις αυτό το φαινόμενο

Από τι προκαλείται η λιπαρή ρίζα

1. Διακυμάνσεις θερμοκρασίας

Σε πολλές περιοχές, οι θερμοκρασίες πέφτουν και εκτοξεύονται έντονα, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στο δέρμα σου — συμπεριλαμβανομένου του δέρματος στο κεφάλι σου. Πολλές από εμάς έχουμε ιδρωμένο κεφάλι σε πιο υψηλές θερμοκρασίες, και όταν ο ιδρώτας αφήνεται στο δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους, καθώς και σε ένα τριχωτό της κεφαλής με πιο λιπαρή αίσθηση.

2. Υπεραπολέπιση

«Η άλλη μεγαλύτερη αιτία των μεικτών μαλλιών είναι η υπερβολική απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής», λέει ο Townsend, ο οποίος επισημαίνει τη δημοτικότητα των scrubs του τριχωτού της κεφαλής τα τελευταία χρόνια ως παράγοντα που συμβάλλει σε αυτό το φαινόμενο.

Από τη μια πλευρά, η απολέπιση είναι τόσο σημαντική γιατί θέλεις οι πόροι σου να είναι ανοιχτοί και καθαροί. Αλλά από την άλλη, η υπερβολική απολέπιση μπορεί να αφαιρέσει από το τριχωτό της κεφαλής τα φυσικά λιπίδια και έλαια – τα οποία είναι αυτό που ο Townsend αποκαλεί «μαλακτικό της φύσης».

Η αφαίρεση των φυσικών λιπιδίων από το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να υπεραντισταθμίσει αναδεύοντας επιπλέον σμήγμα και αφήνοντας ρίζες με λιπαρή όψη στο πέρασμά του. Η υπερβολική λιπαρότητα και τα λιπίδια που φράζουν τους πόρους μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ακμή στο τριχωτό της κεφαλής και φραγμένους θύλακες των τριχών. Για αυτόν τον λόγο, ο Townsend λέει ότι πρέπει να κάνεις απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής όπως και στο πρόσωπο: πάντα με μέτρο.

3. Πολύ συχνές πλύσεις

Όπως και με την υπερβολική απολέπιση, υπάρχει επίσης η υπερβολή στον καθαρισμό. Εάν λούζεσαι με σαμπουάν κάθε μέρα, μπορεί να «αφαιρέσεις σε υπερβολικό βαθμό τα φυσικά σου έλαια», λέει ο Townsend. Με αυτόν τον τρόπο, το τριχωτό της κεφαλής σου μπορεί να «δημιουργήσει περισσότερα έλαια».
Η υπερβολική ποσότητα λαδιού ισοδυναμεί με λιπαρή όψη ρίζας – κάτι που, τις περισσότερες φορές, οδηγεί στο συχνότερο λούσιμο με σαμπουάν. Εάν λούζεσαι καθημερινά, δοκίμασε να το περιορίσεις σε κάθε δεύτερη μέρα. Τις ενδιάμεσες ημέρες, βρέξε το τριχωτό της κεφαλής σου και κάνε του μασάζ, χωρίς σαμπουάν.

Από τι προκαλούνται τα ξηρά άκρα

1. Καθυστερείς το κούρεμα σου

Οι άκρες των μαλλιών, ειδικά στα μακριά μαλλιά, συνήθως στερούνται επαρκή τροφή λόγω της απόστασης τους από το τριχωτό της κεφαλής. «Όσο μακραίνουν τα μαλλιά σου, τόσο περισσότερα λιπαρά οξέα και λιπίδια που υπάρχουν στα μαλλιά σου έχουν απομακρυνθεί», λέει ο Townsend.

Για να το καταπολεμήσεις αυτό, το κούρεμα είναι απαραίτητο, καθώς και η προσθήκη υγρασίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει τα εξαιρετικά ξηρά άκρα να φαίνονται και να αισθάνονται πιο ενυδατωμένα. Για να το κάνεις αυτό, αναζήτησε προϊόντα περιποίησης μαλλιών που περιέχουν συστατικά σε επίπεδο περιποίησης του δέρματος, όπως το υαλουρονικό οξύ που «κλειδώνει» την υγρασία.

2. Λούσιμο στις άκρες σου

Ακόμα κι αν χρησιμοποιείς τα σωστά προϊόντα, είναι απολύτως πιθανό να λούζεις τα μαλλιά σου με έναν τρόπο που τους κάνει κακό. Σύμφωνα με τον Townsend, πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να μαζεύουν τα μαλλιά τους, από τις ρίζες μέχρι τις άκρες στην κορυφή του κεφαλιού, και να δημιουργούν αφρό με το σαμπουάν. Το πρόβλημα με αυτό, είναι ότι οι τρίχες των μαλλιών μας, από τη μέση έως τις άκρες – σπάνια χρειάζονται ένα πραγματικό λούσιμο.

«Τις περισσότερες φορές, χρειάζεται απλώς να καθαρίσουμε το τριχωτό της κεφαλής μας», λέει ο Townsend. «Όχι όλα τα μαλλιά». Το λούσιμο του μεσαίου μήκους και των άκρων των μαλλιών σου μπορεί να τους αφαιρέσει τα φυσικά λιπίδια, αφήνοντάς τα στεγνά και σπαστά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, θα πρέπει να εφαρμόσεις conditioner σε αυτά τα σημεία, καθώς αυτό είναι το μέρος της ρουτίνας σου που θα εισαγάγει την απαραίτητη υγρασία. Αναζήτησε φόρμουλες χωρίς θειικά άλατα, καθώς το συστατικό μπορεί να στεγνώσει ακόμη περισσότερο τα μαλλιά σου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.