Νέα μελέτη: Το άγχος στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό πριν την 37η εβδομάδα

Το άγχος μπορεί να οφείλεται σε διάφορους συγκυριακούς παράγοντες ή σε μονιμότερες αιτίες

Νέα μελέτη: Το άγχος στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό πριν την 37η εβδομάδα

Μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, έδειξε πως οι γυναίκες που έχουν άγχος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, γεννούν κατά μέσο όρο νωρίτερα σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν.

Η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη οι γιατροί να ελέγχουν για τυχόν άγχος – και όχι μόνο για κατάθλιψη όπως γίνεται συχνότερα – κατά το πρώτο και τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κριστίν Ντάνκελ Σέτερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος ‘Αντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ψυχολογίας της υγείας “Health Psychology”, μελέτησαν σχεδόν 200 έγκυες, οι οποίες αξιολογήθηκαν μέσω ερωτηματολογίων και ψυχολογικών τεστ σχετικά με τον βαθμό του άγχους τους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι περίπου μια στις τέσσερις έγκυες γυναίκες εμφανίζει αυξημένα κλινικά συμπτώματα άγχους.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι το άγχος συνιστά παράγοντα κινδύνου για πρόωρο τοκετό πριν την 37η εβδομάδα της κύησης.

Διαπιστώθηκε ότι το σχετιζόμενο με την εγκυμοσύνη άγχος ιδίως κατά το τρίτο τρίμηνο είναι αυτό που σχετίζεται περισσότερο με τον πρόωρο τοκετό.

Αλλά και το γενικευμένο άγχος κατά το πρώτο τρίμηνο επίσης αυξάνει τον κίνδυνο το μωρό να γεννηθεί πριν την ώρα του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το άγχος μπορεί να οφείλεται σε διάφορους συγκυριακούς παράγοντες (ιατρικοί κίνδυνοι της κύησης, κίνδυνοι για το μωρό, η προοπτική της γέννας και του να γίνει κανείς γονιός κ.α.) ή σε μονιμότερες αιτίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.