ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Αντηλιακό: Δες ποια είναι τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την προστασία του δέρματός σου

Τα σημεία που δεν θα πρέπει να ξεχνάς να το εφαρμόζεις

Αντηλιακό: Δες ποια είναι τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την προστασία του δέρματός σου

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι το αντηλιακό βοηθά στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του δέρματος και αποτρέπει τις ενοχλητικές ρυτίδες, τις πανάδες και άλλα σημάδια πρόωρης γήρανσης.

Ωστόσο, ακόμη και οι άνθρωποι που το χρησιμοποιούν ευλαβικά μπορεί να μην γνωρίζουν τις καλύτερες πρακτικές για το αντηλιακό.

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να χρησιμοποιήσεις σωστά το αντηλιακό σου προκειμένου να προστατευθείς αποτελεσματικά από τις ακτίνες UV.

Εφάρμοσε αντηλιακό πριν ντυθείς

Είναι καλύτερο να βάζεις αντηλιακό πριν ντυθείς προκειμένου να μπορείς να το εφαρμόσεις καλά. Διαφορετικά, εάν φοράς ήδη μαγιό ή ρούχα, είναι πιθανό να το εφαρμόσεις με τέτοιο τρόπο για να μην τα λερώσεις, που θα σε κάνει να μην το απλώσεις καλά ή να μην εφαρμόσεις αρκετή ποσότητα.

Εφάρμοσε αντηλιακό πριν βγεις έξω

Μην περιμένεις να φτάσεις στην παραλία για να εφαρμόσεις αντηλιακό. Αντίθετα, χρησιμοποίησε το στο σπίτι, ώστε το προϊόν να είναι πλήρως αποτελεσματικό πριν βγεις στον ήλιο. Πρέπει να εφαρμόσεις το αντηλιακό σου 30 λεπτά πριν από την έκθεση.

Εφάρμοσε αντηλιακό σε σημεία που ξεχνάς συχνά

Υπάρχουν πολλές λιγότερο εμφανείς περιοχές τις οποίες οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν να καλύπτουν με αντηλιακό – και είναι εξίσου απαραίτητο να προστατεύονται.

Θα πρέπει να θυμάσαι να βάζεις στα:

  • Δάχτυλα των ποδιών
  • Πόδια, συμπεριλαμβανομένων των πατουσών
  • Εσωτερικά στα άνω μπράτσα
  • Μασχάλες
  • Το πίσω μέρος του λαιμού κάτω από τη γραμμή των μαλλιών
  • Αυτιά, ειδικά τις κορυφές και το πίσω μέρος των αυτιών σου
  • Βλέφαρα

Προστάτεψε τα χείλη σου

Όπως και το υπόλοιπο δέρμα σου, τα χείλη είναι ευάλωτα στις ακτίνες UV, επομένως είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείς αντηλιακό στα χείλη σου.

Αλλά μην χρησιμοποιείς το ίδιο προϊόν που χρησιμοποιείς στο υπόλοιπο σώμα σου – έχει περίεργη γεύση και δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ στα χείλη σου ούτως ή άλλως. Δοκίμασε ένα balm για τα χείλη με SPF, το οποίο είναι πιο παχύρρευστο, ώστε να παραμένει περισσότερο.

Χρησιμοποίησε το κατάλληλο αντηλιακό για το πρόσωπό σου

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα αντηλιακά ειδικά για το πρόσωπο και το σώμα. Εάν είσαι επιρρεπής στην ακμή ή είσαι ευαίσθητη, απόφυγε στο πρόσωπο τα αντηλιακά που είναι για το σώμα, ειδικά τα σπρέι —είναι γεμάτα αλκοόλ, το οποίο ξηραίνει και ερεθίζει πολύ το δέρμα του προσώπου.

Χρησιμοποίησε αντηλιακό ακόμα και τις μέρες με συννεφιά

Μπορεί να φαίνεται αδιανόητο να χρησιμοποιείς αντηλιακό μια συννεφιασμένη ή βροχερή μέρα, αλλά μπορείς να εκτεθείς στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς να δεις ποτέ τον ήλιο στον ουρανό.

Το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας εξακολουθεί να διαπερνά τις συννεφιασμένες μέρες, επομένως μην αφήνεις τον καιρό να καθορίζει τη χρήση του αντηλιακού σου — εφάρμοσε το καθημερινά.

Εφάρμοσε αρκετό αντηλιακό

Το μέγεθος ενός νομίσματος του ενός ευρώ στο χέρι σου είναι η σωστή ποσότητα για το πρόσωπό σου. Από το λαιμό και κάτω, είναι απαραίτητα 2 mg αντηλιακού ανά τετραγωνικό εκατοστό δέρματος, που ισοδυναμεί με περίπου 2 κουταλιές της σούπας.

Αλλά τώρα που περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν φόρμουλες συνεχούς ψεκασμού, μπορεί να είναι δύσκολο να σου πούμε εάν καλύπτεσαι αρκετά. Για να βεβαιωθείς ότι χρησιμοποιείς σωστά τα σπρέι, κράτησε το δοχείο 15 εκατοστά από το δέρμα σου και ψέκασε ασταμάτητα μέχρι να δεις την υγρασία να καλύπτει ολόκληρη την περιοχή.

Πέτα το παλιό αντηλιακό

Αν έχεις ένα μπουκάλι αντηλιακού που έχεις αγοράσει πριν δύο χρόνια ή περισσότερο, πέτα το γιατί μπορεί να έχει χάσει την αποτελεσματικότητά του με την πάροδο του χρόνου.

Εφάρμοσε συχνά αντηλιακό

Είναι καλύτερο να εφαρμόζεις αντηλιακό κάθε δύο ώρες. Και αν έχεις πάει για κολύμπι (ακόμα και αν το αντηλιακό είναι αδιάβροχο) ή έχεις ιδρώσει υπερβολικά, εφάρμοσε ξανά αμέσως μετά από αυτές τις δραστηριότητες.

Προστάτεψε τα μάτια σου

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα γυαλιά ηλίου δεν είναι απλώς ένα fashion statement- είναι σημαντικά για να προστατεύουν τα μάτια σoυ από τις ακτίνες UV. Βεβαιώσου ότι τα γυαλιά ηλίου σου προσφέρουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, επειδή ορισμένα (τα πολύ φθηνά) δεν έχουν την προστατευτική επίστρωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.