ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αυτό είναι τα αναπάντεχο πράγμα που μπορεί να κάνει τα μαλλιά σου ξηρά και φριζαρισμένα

Μήπως ο τρόπος που λούζεσαι κάνει κακό στα μαλλιά σου;

Αυτό είναι τα αναπάντεχο πράγμα που μπορεί να κάνει τα μαλλιά σου ξηρά και φριζαρισμένα

Αν και η εύρεση προϊόντων που είναι ειδικά για τον τύπο, τον όγκο και το χρώμα των μαλλιών σου είναι ωφέλιμη για τη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σου, υπάρχει ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την καλή κατάσταση των μαλλιών σου: ο τύπος νερού με το οποίο λούζεσαι.

Υπάρχουν δύο τύποι νερού, σκληρό ή μαλακό, που αναφέρονται στην πυκνότητα και την ποσότητα των μετάλλων στο νερό. Για το σκληρό νερό, σύμφωνα με τον Ted Gibson, κομμωτή διασημοτήτων και ιδιοκτήτη κομμωτηρίου, αυτό σημαίνει, «Νερό που περιέχει πολλά θειικά άλατα και μέταλλα που τα κάνει σκληρά». Ουσιαστικά, όσο περισσότερο ασβέστιο και μαγνήσιο, τόσο πιο σκληρό είναι το νερό – και αυτό μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη συνολική υγεία των μαλλιών σου.

Όπως αποδεικνύεται, το πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία νερό ή το σκληρό νερό μπορεί να έχει παρενέργειες στα μαλλιά σου, ανεξάρτητα από το πόσο ωφέλιμη είναι η ποικιλία των προϊόντων σου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχεις ξηρά και φριζαρισμένα μαλλιά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν βήματα που μπορείς να κάνεις εάν ζεις σε μια περιοχή με σκληρό νερό.

Κορυφαίοι κομμωτές και τριχολόγοι μοιράζονται όσα γνωρίζουν για τις βλαβερές συνέπειες του σκληρού νερού καθώς και τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της βλάβης και τις καλύτερες συστάσεις προϊόντων για να διατηρήσεις τα μαλλιά σου υγιή και λαμπερά.

Τι κάνει το σκληρό νερό στα μαλλιά;

Με την υπερβολική ποσότητα μετάλλων, το σκληρό νερό έχει την τάση να κάνει τα μαλλιά να αισθάνονται ξηρά, καθώς τα μέταλλα προσκολλώνται στα μαλλιά όταν εξατμίζονται. Βασικά, όταν τα μαλλιά είναι βρεγμένα, τα μέταλλα από το σκληρό νερό διεισδύουν στις τρίχες και κρυσταλλώνονται καθώς τα μαλλιά στεγνώνουν. Στη συνέχεια, η κρυστάλλωση σχηματίζει ένα φράγμα που εμποδίζει την υγρασία να εισέλθει ή να βγει από τα μαλλιά – οδηγώντας σε ξηρότητα, μπερδέματα και σπάσιμο.

Αν και όλοι οι τύποι μαλλιών μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο από το σκληρό νερό, είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για τα πορώδη μαλλιά, καθώς είναι ήδη επιρρεπή σε ξηρότητα και φριζάρισμα, επιτρέποντας στα μεταλλικά στοιχεία να διεισδύσουν βαθύτερα στη δομή της τρίχας. Το ίδιο ισχύει και για τα μαλλιά που έχουν υποστεί βαφή και χημική επεξεργασία: το σκληρό νερό μπορεί να προκαλέσει πρόωρο ξεθώριασμα του χρώματος, λιπαρότητα και να βαρύνει τα μαλλιά.

Πώς να καταλάβεις εάν τα μαλλιά σου έχουν επηρεαστεί από σκληρό νερό

Αν παρατηρήσεις σημάδια στη βρύση του νεροχύτη, τα πιάτα και την κεφαλή του ντους σου, αυτό που βλέπεις είναι η κρυστάλλωση των υπολειμμάτων ορυκτών από το σκληρό νερό. Τα μέταλλα τείνουν επίσης να συσσωρεύονται, οπότε αν η πίεση του νερού είναι χαμηλή στον νεροχύτη ή στο ντους σου, αυτό είναι επίσης ένα σημάδι ότι έχεις σκληρό νερό.

Όταν πλένεις τα μαλλιά σου, πρόσεξε το πώς εφαρμόζεις το σαμπουάν σου. Εάν χρειάζεται πολύς χρόνος για να σχηματιστεί αφρός και να διανεμηθεί, μπορεί να έχεις σκληρό νερό. Ή, εάν το μαλακτικό σου κάνει τα μαλλιά σου να ξηρά και μπερδεμένα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα άλλο σημάδι ότι έχεις σκληρό νερό.

Όσον αφορά το πώς μπορεί να φαίνονται τα μαλλιά σου, ο Gibson λέει ότι το σκληρό νερό μπορεί να προκαλέσει λιπαρά μαλλιά που καθαρίζονται πιο δύσκολα, θαμπά μαλλιά που έχουν λίγη λάμψη, φριζαρισμένα μαλλιά από τις εναποθέσεις ορυκτών και φραγμένους θύλακες και πόρους που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την είσοδο των προϊόντων και οδηγούν σε ερεθισμό.

Τι θα συμβεί αν λούζεσαι με σκληρό νερό;

«Αν αφήσεις τη συσσώρευση σκληρού νερού χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών, καθώς και να επηρεάσει τα αποτελέσματα της βαφής των μαλλιών, το πόσο θαμπά είναι, και το styling μπορεί να είναι δύσκολο χωρίς πολλά εργαλεία ή θερμότητα», λέει η Min Kim, colourist και πρέσβειρα της L’Oréal Professionnel. Αυτό σημαίνει ότι το να βρεις μια ρουτίνα περιποίησης μαλλιών για την πρόληψη και τη θεραπεία της ζημιάς από το σκληρό νερό θα είναι υψίστης σημασίας για να διατηρήσεις τα μαλλιά σου υγιή.

Φίλτρο ντους

«Το σκληρό νερό θα αφήσει υπολείμματα στα μαλλιά που θα τα κάνουν ξηρά και εύθραυστα και θα δημιουργήσουν πολύ συσσώρευση», λέει η hair stylist Bianca Garcia. Για να μειώσεις τη μεγαλύτερη ζημιά, επένδυσε σε ένα φίλτρο ντους. Είτε αντικαταστήσεις πλήρως την κεφαλή του ντους είτε συνδέσεις ένα φίλτρο στην τρέχουσα, θα σε βοηθήσει να φιλτράρεις μέταλλα όπως το μαγνήσιο και το ασβέστιο, τις δύο κύριες αιτίες των ξηρών και εύθραυστων μαλλιών, και θα μειώσει τα υπολείμματα στις τρίχες.

Θεραπεία μαλλιών

Η εφαρμογή μιας θεραπείας μαλλιών πριν από το λούσιμο των μαλλιών θα λειτουργήσει σαν προστασία από το σκληρό νερό, μειώνοντας τη διείσδυση των μετάλλων στις ίνες της τρίχας. Οι θεραπείες που μπορείς να εφαρμόσεις πριν το λούσιμο αφαιρούν τη συσσώρευση και προάγουν ένα ισορροπημένο τριχωτό της κεφαλής και σε βοηθούν να καταφέρεις έναν πλήρη καθαρισμό.

Καθαρισμός

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η hair stylist Cyd Charisse συνιστά να καθαρίζεις τα μαλλιά σου μία ή δύο φορές την εβδομάδα με ένα σαμπουάν καθαρισμού με συστατικά όπως το τετρανάτριο EDTA ή το σύμπλεγμα EDTA, που συνδέονται με τα μέταλλα του νερού. Είναι πιο ισχυρό από το παραδοσιακό σαμπουάν και όχι μόνο θα καθαρίσει αλλά και θα αποτοξινώσει το τριχωτό της κεφαλής από προηγούμενες ζημιές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.