ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ξηρότητα του δέρματος: Πέντε τρόποι για να την αντιμετωπίσεις εν όψει φθινοπώρου και χειμώνα

Πώς μπορείς να θεραπεύσεις και να αποτρέψεις το ξηρό δέρμα

Ξηρότητα του δέρματος: Πέντε τρόποι για να την αντιμετωπίσεις εν όψει φθινοπώρου και χειμώνα

Το ξηρό δέρμα είναι συνηθισμένο, σε κανονικές συνθήκες, μέσα στο χειμώνα, αλλά τα τελευταία χρόνια το συναντάμε περισσότερο λόγω του συχνότερου πλυσίματος των χεριών και της χρήσης των απολυμαντικών εξ αιτίας της πανδημίας.

Με βάση αυτές τις νέες συνθήκες υπάρχουν πολλοί τρόποι για την καταπολέμηση αυτής της κατάστασης του δέρματος. Διάβασε παρακάτω τι πρέπει να γνωρίζεις για το ξηρό δέρμα και πώς να το αντιμετωπίσεις, καθώς ο χειμώνας, ανεξάρτητα από το ότι θέλεις να πιστεύεις, δεν είναι και τόσο μακριά!

Πώς μπορείς να θεραπεύσεις και να αποτρέψεις το ξηρό δέρμα

Επειδή το ξηρό δέρμα τείνει να εμφανίζεται περισσότερο σε κρύο καιρό, ο χειμώνας είναι η εποχή όπου  «πρέπει να αλλάξουμε τα σχήματα περιποίησης μας», λέει η Mary L. Stevenson, δερματολόγος χειρουργός με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Είναι δύσκολο να θεραπευθεί το ξηρό δέρμα», λέει, προσθέτοντας ότι όσες έχουν ξηρό δέρμα (όπως η ίδια η Δρ Stevenson) θα πρέπει να επιλέξουν ένα σχήμα περιποίησης του δέρματος που αποτρέπει την ξηρότητα και διατηρεί υγιές το δέρμα.

Λοιπόν, τι συνεπάγεται συνήθως αυτό το σχήμα; Διάβασε παρακάτω μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις το δέρμα σου όσο πιο απαλό και υγιές γίνεται.

Σταμάτησε τα ζεστά και με μεγάλη διάρκεια ντους

«Κάνε τα ντους σου σύντομα», προτείνει ο Δρ Joshua Zeichner, διευθυντής κοσμητικής και κλινικής έρευνας στο Mount Sinai Hospital. «Μπορεί να μας αρέσουν τα μεγάλα σε διάρκεια και ζεστά ντους, αλλά στο δέρμα μας δεν του αρέσει. Κράτησε το ντους στα 10 λεπτά ή λιγότερο και χρησιμοποίησε νερό περίπου στην ίδια θερμοκρασία με μια θερμαινόμενη πισίνα όπως θα την αισθανόσουν το καλοκαίρι». Η Δρ Stevenson συνιστά να το κάνεις εστιάζοντας στους βασικούς τομείς. «Απλώς χρησιμοποίησε σαπούνι για το πρόσωπο, τις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα και τα πόδια, εκτός αν είναι εμφανώς λερωμένα και μετά σκουπίσου», λέει.

Πρόσεξε τη χρήση ρετινόλης

«Η ρετινόλη είναι ένα αντιγηραντικό συστατικό που διεγείρει το κολλαγόνο για να ενισχύσει το δέρμα και ελαχιστοποιεί την εμφάνιση των ρυτίδων», λέει ο Δρ Zeichner. «Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ξηρότητα του δέρματος. Αντίθετα, αναζήτησε τη φυσική ρετινόλη bakuchiol. Αυτό το βοτανικό εκχύλισμα αναφέρεται ως βιο-ρετινοειδές. Έχει τα ίδια οφέλη που διεγείρουν το κολλαγόνο χωρίς να προκαλεί ερεθισμό».

Να έχεις στο μυαλό σου συνέχεια την ενυδάτωση

Η Δρ Stevenson προτιμά τις κρέμες με κεραμίδιο και σκουαλένιο, έναντι των παραδοσιακών λοσιόν με αντλία, «που δεν έχουν τόσο υγρασία». «Το κεραμίδιο είναι φυσικό λίπος που βρίσκεται στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος και δρα σαν ένεμα (σοβάς) μεταξύ των πλακιδίων των κυττάρων του δέρματος», λέει ο Δρ Zeichner. «Όταν τα επίπεδα κεραμιδίου μειώνονται, το φράγμα του δέρματος δεν μπορεί να προστατευτεί όπως θα έπρεπε». Το σκουαλένιο είναι ένα φυσικό έλαιο στο σώμα, αλλά η παραγωγή επιβραδύνεται μετά την ηλικία των 30 ετών, οπότε τα προϊόντα με αυτό το συστατικό συμβάλλουν στην ενυδάτωση του δέρματος, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Χρησιμοποίησε με στρατηγικό τρόπο το απολυμαντικό χεριών

Επιπλέον, πολλά χέρια ξηραίνονται αυτή τη σεζόν λόγω της αυξημένης υγιεινής για το θέμα της πανδημίας, κάτι το οποίο είναι ειρωνικό επειδή το ξηρό δέρμα είναι στην πραγματικότητα πιο επιρρεπές στη συλλογή μικροβίων. Για την καταπολέμηση αυτής της επιπλέον ξηρότητας, εμπειρογνώμονες από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) προτείνουν να αφήσεις λίγο νερό στα χέρια σου μετά το πλύσιμο και να εφαρμόσεις την ενυδατική σου κρέμα ενώ τα χέρια σου εξακολουθούν να είναι ελαφρώς υγρά. Μετά το απολυμαντικό, πρέπει να εφαρμόσεις την ενυδατική κρέμα αφού έχει στεγνώσει το χέρι.

Δοκίμασε τη λύση του υγραντήρα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Άφησε ανοιχτό έναν υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρά σου τη νύχτα. Ο υγραντήρας ενυδατώνει τον αέρα για να αποτρέψει την ξηρότητα ενώ κοιμάσαι», λέει ο Δρ Zeichner. Συνιστά έναν υγραντήρα ψύξης, καθώς τείνει να είναι ασφαλέστερος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.