ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Μαύροι κύκλοι: Συμβουλές και αλλαγές στον τρόπο ζωής για τους μειώσετε

Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Μαύροι κύκλοι: Συμβουλές και αλλαγές στον τρόπο ζωής για τους μειώσετε

Όλοι μας γνωρίζουμε πως υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους δημιουργούνται οι μαύροι κύκλοι, αλλά η πιο κοινή αιτία είναι η γενετική.

«Οι άλλες συχνές αιτίες είναι ο ανεπαρκής ύπνος και το επανειλημμένο τρίψιμο των ματιών λόγω αλλεργιών, που μπορεί να οδηγήσει σε σκουρόχρωμα μάτια λόγω τριβής. Μια άλλη συχνή αιτία είναι η απώλεια κολλαγόνου ελαστίνης (όγκου) κάτω από τα μάτια, που οδηγεί σε κοιλότητες ή σκιές κάτω από τα μάτια. Ορισμένες εσωτερικές ιατρικές καταστάσεις, όπως οι νεφρικές διαταραχές, η έλλειψη βιταμινών και η αναιμία, μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν μαύρους κύκλους», εξηγεί στη Vogue India Dr. Madhuri Agarwal, Ιδρύτρια και Διευθύντρια της Κλινικής Αισθητικής Yavana.

Κρέμες ματιών και τι πρέπει να αναζητήσετε σε αυτές

Οι μαύροι κύκλοι μπορεί να είναι γενετικοί ή επίκτητοι -και οι δύο είναι δύσκολο να διορθωθούν και τα αποτελέσματα δεν είναι μόνιμα. Στην πραγματικότητα, είναι αισθητά μόνο με τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής για να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη βελτίωση.

Η βιταμίνη Κ και η βιταμίνη C είναι καλές για τη μείωση των μαύρων κύκλων, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλοι παράγοντες λεύκανσης, όπως η γλυκόριζα, η νιασιναμίδη και το αζελαϊκό οξύ.

Η ρετινόλη είναι ένα άλλο απαραίτητο συστατικό που διεγείρει το κολλαγόνο και την ελαστίνη για να ενισχύσει τη βάση του δέρματος γύρω από τα μάτια και είναι ευεργετική για το ώριμο δέρμα με μαύρους κύκλους. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό γύρω από τα μάτια σας, ειδικά όταν βγαίνετε στον ήλιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συμβουλές και αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη μείωση των μαύρων κύκλων

  • Μην κοιμάστε με το μακιγιάζ των ματιών: Αφαιρέστε σωστά το μακιγιάζ σας πριν κοιμηθείτε. Αν δεν το κάνετε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και ερεθισμό γύρω από τα μάτια.
  • Εφαρμόζετε λάθος τους ορούς γύρω από τα μάτια: Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι ευαίσθητο και τα μικρά τριχοειδή αγγεία σπάνε εύκολα σε τραυματισμό. Το υπερβολικό ή λανθασμένο μασάζ ή τρίψιμο της περιοχής των ματιών κατά την εφαρμογή κρεμών ή ορών για τα μάτια μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων και να επιδεινώσει τη γαλαζωπή απόχρωση κάτω από τα μάτια.
  • Προσοχή στην έκθεση στον ήλιο: Η τακτική καθημερινή έκθεση στον ήλιο, ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής 12-4, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα γύρω από τα μάτια και να επιδεινώσει τους μαύρους κύκλους. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε καθημερινά αντηλιακό πάνω από την κρέμα ματιών και να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή κάθε 3-4 ώρες για να αποφύγετε την ηλιακή βλάβη, η οποία είναι μία από τις κυριότερες αιτίες γήρανσης των ματιών.
  • Το κάπνισμα επιδεινώνει τους μαύρους κύκλους λόγω της νικοτίνης. Παρεμποδίζει τον ύπνο και προσθέτει στους μαύρους κύκλους. Αποφύγετε το κάπνισμα για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος στα μάτια.
  • Φοράτε αντηλιακά γυαλιά που προστατεύουν από τις ακτίνες UVA & UVB όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, αποφύγετε την κατανάλωση αλμυρών τροφών και αλκοόλ αργά το βράδυ, καθώς επιδεινώνουν τις σακούλες των ματιών και τους μαύρους κύκλους.
  • Εξασφαλίστε έναν καλό ύπνο 6-8 ωρών, κατά προτίμηση από τις 11 μ.μ. έως τις 7 π.μ. Ακολουθώντας τον κιρκάδιο ρυθμό του οργανισμού ωφελούνται οι μαύροι κύκλοι, ενώ ταυτόχρονα εξισορροπούνται οι ορμόνες του στρες και μειώνονται τους μαύρους κύκλους.
  • Η κατανάλωση θρεπτικών τροφών πλούσιων σε σίδηρο, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά βοηθά στη μείωση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες και στη βελτίωση της κυκλοφορίας και της ενυδάτωσης του δέρματος.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.