Ν.Αφρική: Γυναίκα υποστηρίζει ότι είναι 128 ετών! (βίντεο)

Πού αποδίδει τη μακροζωία της

Ν.Αφρική: Γυναίκα υποστηρίζει ότι είναι 128 ετών! (βίντεο)

Η Johanna Mazibuko, η οποία ζει στη Νότια Αφρική, ισχυρίζεται ότι έγινε 128 ετών την περασμένη εβδομάδα και ίσως είναι η γηραιότερη εν ζωή γυναίκα.

Η υπερήλικας γεννήθηκε σε μια φάρμα καλαμπολιού στο Ottosdal και είναι η μεγαλύτερη από τα 12 αδέλφια της, τρία από τα οποία ζουν ακόμη και σήμερα.

Παρά το γεγονός ότι είναι αναλφάβητη, δήλωσε στο τοπικό πρακτορείο News24: «Ζούσαμε τόσο καλά στις φάρμες. Δεν υπήρχαν προβλήματα».

Αν και δυσκολεύεται να θυμηθεί καλά τα παιδικά της χρόνια, θυμάται την εποχή που υπήρχε μια προσβολή από ακρίδες στα αγροκτήματα.

Η ίδια είπε συγκεκριμένα: «Υπήρχαν αυτές που μπορούσαμε να πιάσουμε και να φάμε. Ήταν σαν να τρως κρέας. Τις τηγανίζαμε και τις τρώγαμε έτσι, μόνες τους».

Η εντυπωσιακή γιαγιά λέει πως η υγιεινή διατροφή της με φρέσκο γάλα και άγριο σπανάκι τη βοήθησε να φτάσει στα 128 της χρόνια – δύο πράγματα που άρχισε να τρώει από παιδί.

«Τώρα, τρώω σύγχρονο φαγητό. Το έχω συνηθίσει, αλλά μου λείπει το φαγητό με το οποίο μεγάλωσα», είπε.

Η Johanna παντρεύτηκε έναν ηλικιωμένο χήρο ονόματι Stawana Mazibuko σε ηλικία που δεν θυμάται. «Παντρεύτηκα έναν μεγαλύτερο άνδρα. Η πρώτη του σύζυγος είχε πεθάνει. Ήταν ένας ανεξάρτητος άνθρωπος. Είχε μια άμαξα με άλογα και αγελάδες. Αρμέγαμε τις αγελάδες και έφτιαχνα βούτυρο για να το πουλήσω. Αυτός ο άντρας μου φερόταν πολύ καλά και με έκανε να ξεχάσω τη ζωή μου πριν από αυτόν. Δεν μου έλειπε τίποτα».

Απέκτησε επτά παιδιά με τον Stawana, δύο από τα οποία ζουν σήμερα.

Εκτός από τα δύο παιδιά της, η Johanna μπορεί να υπερηφανεύεται για περίπου 50 εγγόνια και δισέγγονα.

Αφού παντρεύτηκε, η Johanna κέρδιζε τα προς το ζην κάνοντας οικιακές εργασίες για ιδιοκτήτες αγροκτήματος.

Η Johanna είναι λίγο βαρήκοη αυτές τις μέρες, αλλά μπορεί ακόμα να βλέπει. Μπορεί ακόμη να κινείται μέσα στο σπίτι, αν και μόνο με βοήθεια.

«Το σώμα μου είναι άκαμπτο. Όταν περπατάω, περπατάω σαν παιδί. Όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν πάνω κάτω στους δρόμους, απλώς παρακολουθώ από το παράθυρό μου και εύχομαι να μπορούσα να είμαι σαν αυτούς», είπε η ίδια.

Η γυναίκα που φροντίζει την Johanna, Thandiwe Wesinyana, ζει μαζί της από το 2001.

«Δεν μπορώ να κοιμηθώ όταν δεν είμαι δίπλα της. Όταν επιστρέφω, θα πει κι εκείνη ότι δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Λέει ότι απλά κάθεται δίπλα στο παράθυρο κοιτάζοντας την πύλη και αναρωτιέται πότε θα επιστρέψω» λέει η Thandiwe.

Ο δήμαρχος James Tsolela αποκάλυψε νωρίτερα ότι ο δήμος Matlosana της έκανε δώρο έναν καναπέ για την ιδιαίτερη ημέρα της.

Ο ίδιος δήλωσε: «Ελέγχαμε και κάναμε έρευνα για να δούμε ποιος είναι ο γηραιότερος. Δεν μπορούμε να βρούμε κανέναν στην ηλικία της. Έχουμε την ταυτότητά της που το λέει αυτό. Πρέπει να προσπαθήσουμε να την βάλουμε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, ώστε να τιμηθεί δεόντως».

Η Johanna, η οποία λέει ότι δεν είναι σίγουρη γιατί έφτασε σε τόσο προχωρημένη ηλικία, δήλωσε: «Όταν πεθάνω, πρέπει να σφάξουν μια αγελάδα για μένα. Πρέπει να με θάψουν καλά, ώστε να μην τους ενοχλήσω ποτέ».

Η είδηση αυτή, έρχεται καθώς ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο πέθανε τον περασμένο μήνα σε ηλικία 119 ετών.

Η Kane Tanaka, η οποία είχε στεφθεί ως ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος από το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες μέχρι το θάνατό της, απεβίωσε στο γηροκομείο όπου ζούσε στην Ιαπωνία, στις 19 Απριλίου

Ο θάνατός της προκάλεσε ένα κύμα ανθρώπων, οι οποίοι διεκδικούν τον τίτλο του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Στη Βραζιλία, η Maria Gomes dos Reis ισχυρίστηκε ότι ήταν 121 ετών και είχε το πιστοποιητικό γέννησής της για να το αποδείξει. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό, η Maria γεννήθηκε στο χωριό Bela Vista, στο Bom Jesus da Lapa, στις 16 Ιουνίου 1900. Ζει εκεί μέχρι σήμερα.

Η καθηλωμένη στο κρεβάτι συνταξιούχος ζει με την εγγονή της Celia Cristina, καθώς όλα τα παιδιά της έχουν ήδη πεθάνει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος που έχει επαληθευτεί από το Γκίνες ήταν η Γαλλίδα Jeanne Louise Calment, η οποία πέθανε σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών το 1997.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.